Hlavní navigace

Nova: Také v Německu dostaly komerční televize celý multiplex

26. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
26. 6. 2007

Požadavek na kompenzační licence nebo dokonce celý digitální multiplex za to, že opustí současné analogové frekvence, není podle televize Nova pouze českou specialitou. Jak na čtvrteční tiskové konferenci nejsledovanější české televize prohlásil její ředitel Petr Dvořák, stejné výhody získaly i komerční televize v sousedním Německu.

Tipy C

Ve spolkové zemi Badensko-Würtembersko dostaly komerční televize Sat.1 a RTL rovnou celý multiplex a k tomu ještě finanční odškodnění za to, že musí přejít na digitální vysílání, konstatoval Dvořák. Finanční vyrovnání sice později musely vrátit, protože ho zrušila Evropská komise jako nedovolenou podporu, ale multiplex jim zůstal, dodal ředitel Novy.

Televize Nova podle Dvořáka souhlasí s návrhem, že při včasném odevzdání analogových kmitočtů získá dvě bonusové licence navíc. Nova by přitom ráda zaplnila i celý multiplex. Buď tak, že by stávající program nabídla ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), nebo by další programové pozice obdržela na základě ustanovení v návrhu diginovely, kdy skupina provozovatelů sloučená do programového multiplexu o pěti televizních stanicích získá přednostní právo na obsazení dalších pozic v tomto multiplexu (pokud operátor přejde na kompresní standard MPEG-4).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).