Hlavní navigace

Nova podle ČTÚ odvysílala zavádějící reportáž o sporu s Českou poštou

16. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
16. 4. 2008

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se ohradil proti informacím uvedeným v reportáži pondělních Televizních novin na Nově. Příspěvek se věnoval správnímu řízení, které ČTÚ zahájil s Českou poštou a které se zabývá neúměrně dlouhými čekacími dobami na poštách Beroun 1 a Poděbrady. Z informací uvedených v reportáži Novy vyplynul podle ČTÚ ale místo toho zcela zavádějící závěr, že důvodem zahájení správního řízení bylo zavedení vyvolávacího systému na uvedených poštách. V dnešní tiskové správě to uvedla mluvčí ČTÚ Dana Marklíková.

ZPRÁVA DNE TELEVIZNÍCH NOVIN ZE 14. DUBNA 2008: Mezi Českou poštou a ČTÚ se rozhořel nebývalý spor

Český telekomunikační úřad konstatuje, že důvodem zahájení předmětného řízení byly zcela konkrétní stížnosti uživatelů poštovních služeb na neúměrně dlouhé čekací doby na obsluhu u uvedených pošt, napsala Dana Marklíková a dodala: Správní řízení ČTÚ zahájil dne 7. dubna 2008. Dosud však ČTÚ neobdržel žádné oficiální vyjádření České pošty k této záležitosti. Veškeré informace o možných výsledcích správního řízení, včetně spekulace o nařízení zrušení vyvolávacího systému ze strany ČTÚ, popř. částky uložené sankce jsou proto předčasné a neopodstatněné.

Za DigiZone.cz dodejme, že předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák nadnesel téma České pošty na pravidelném měsíčním setkání s novináři toto pondělí. Zmínil se tehdy o dokončované analýze České pošty, která podle něj zjistila celou řadu nedostatků, např. to, že zhruba třetině lidí není dodána doporučená zásilka, i když jsou doma. Místo toho jim poštovní pracovník jen vhodí do schránky oznámení o uložení zásilky. Pavel Dvořák na pondělním setkání vyjádřil také zklamání z toho, že jakkoli spadá Česká pošta do regulačních kompetencí ČTÚ, nástrojů na to, jak řešit problémy s ní spojené, má jeho úřad jen minimum.

Dana Marklíková k reportáži Novy dále připojila: ČTÚ nepřísluší rozhodovat o tom, zda Česká pošta používá ten či onen způsobu obsluhy. V tomto směru jsou tvrzení, že ČTÚ hodlá takový systém zakázat, zcela absurdní, stejně jako další tvrzení, že podle ČTÚ vytváří tento systém u zákazníků i pracovníků České pošty stres.

Na adresu příspěvku Televizních novin, který tisková mluvčí ČTÚ označila za zavádějící a některé jeho pasáže dokonce za absurdní, se na internetu vyjádřil i člen Rady ČTU Petr Štěpánek. Ve svém komentáři napsal: Zkušenost říká, že v mediálním světě se nic neděje náhodou. Zvláště pak když v souvislosti s digitalizací jde o miliardy. Vláda zatím stále ještě neschválila Technický plán přechodu na digitální vysílání (TPP), jehož návrh pro ni ČTÚ na základě zákonného poažadavku vypracoval.

BRAND24

MOŽNÉ POKLESKY ZPRAVODAJSTVÍ NOVY POSLEDNÍ DOBY:

RRTV zahájila s Novou správní řízení kvůli reportáži o radarovém rušení
Nova a ČT možná vysílaly neobjektivní reportáže, míní RRTV
Český radioklub žádá po Nově veřejnou omluvu za reportáž

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).