Hlavní navigace

Nova i Česká televize připravují testy HDTV. Víme jak

15. 5. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova chystá na letošní léto testy zemského digitálního vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Jak jsme upozornili minulý týden, technologické řešení Nově zajistí britská společnost TSL, která se loni v prosinci podílela na podobném testu rumunské televize Pro TV v Bukurešti. Novu a Pro TV pojí stejný vlastník, americká společnost CME, i nejvyšší šéf: manažer CME pro Českou republiku, Slovensko a Rumunsko, generální ředitel Pro TV Adrian Sarbu. HD vysílání plánuje také Česká televize.

Kde a v jakém multiplexu?

Vůbec první informaci o chystaném letním testu televize Nova přinesl minulý týden server BroadbandTVnew­s.com. Zmínil přitom, že experiment HDTV v zemském digitálním multiplexu se omezí na Prahu a technologickou podporu mu zajistí britská společnost TSL. Televize Nova na dotaz serveru DigiZone.cz nyní uvolnila další informace. Cílem TV Nova je vysílat HDTV v pozemních sítích DVB-T. Naší prioritou je v první etapě zkompletovat výrobní zázemí, zejména pak technologie pro výrobu zpravodajských pořadů, sdělil technický ředitel Novy Ivo Ferkl. Odbavovací a telekomunikační pracoviště Novy by měla být ke konci letošního léta připravena k plnohodnotnému odbavení vysílání ve vysokém rozlišení 1920×1080i.

Vzhledem k tomu, že není dosud zcela jasná národní strategie přechodu pozemního analogového vysílání na digitální a už vůbec ne strategie vysílání HDTV v sítích DVB-T, je v tuto chvíli předčasné hovořit o tom, v jakém multiplexu by se vysílání TV Nova ve vysokém rozlišení mělo objevit, konstatuje Ferkl. V dohledné době chceme realizovat alespoň pilotní projekt, nejraději v Praze, a doufáme, že nám Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pomůže nalézt pro tento projekt nějaké řešení. V úvahu by prakticky připadal přechodný multiplex A provozovaný Českými radiokomunikacemi (ČRa) nebo přechodný multiplex C společnosti Telefónica O2, který HDTV zkušebně vysílá už dnes. Podle mluvčí Novy Veroniky Šmítkové zatím proběhla „velmi předběžná“ jednání s ČRa.

Příliš mnoho prostoru pro jeden program

Pavel Dvořák

Radiokomunikace by ale zřejmě nemohly pustit HD verzi televize Nova do nynějšího multiplexu A, protože v něm už není dostatek volného prostoru (respektive žádný). Pokud by tedy operátorem testu měly být skutečně Radiokomunikace, musely by od ČTÚ získat nový kmitočet – a tedy prakticky nový metropolitní multiplex určený pouze pro tento test. Podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka se ale na úřad zatím nikdo s takovým požadavkem neobrátil: O plánech Novy nemáme žádné informace, na základě kterých by mohl být formulován jakýkoliv bližší komentář. K jakýmkoli snahám Novy o zemské digitální vysílání v HD kvalitě by ČTÚ podle Dvořáka přistoupil podle zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Nerozlišujeme, zda se jedná o testování nebo řádný provoz – vždy se jedná o využívání kmitočtů, vysvětluje Dvořák.

ZEK podle Dvořáka rozlišuje pouze žádost o krátkodobé oprávnění k vysílání (do jednoho měsíce) a standardní oprávnění. Oprávnění lze udělit, pokud jsou příslušné kmitočty k dispozici, respektive lze-li je zkoordinovat. ČTÚ proto v takovýchto případech rozhoduje vždy až na základě obdržené žádosti a samozřejmě aktuálního stavu využití rádiového spektra. Na základě dosavadní zkušenosti s postupem digitalizace bude ČTÚ nepochybně postupovat velmi obezřetně ve vztahu ke všem žádostem, naznačil Dvořák ne příliš vstřícný postoj k zaplnění kmitočtového spektra programy ve vysokém rozlišení obrazu. Technický ředitel Novy Ivo Ferkl ale namítá, že poslední vývoj ve Velké Británii a snaha BBC i dalších vysílatelů o postupné zpřístupnění HDTV až pro 90 procent populace ukazují, že rozhodnutí Novy podpořit digitalizaci „též formou HD kvality šířeného signálu je tím nejlepším krokem k spokojenosti diváků“.

Nejde jen o to zaplnit datový tok?

Proti snaze televize Nova zavést co nejdříve zemské digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu stojí nové digitální stanice sdružené v Asociaci digitálních televizí (ADT). Ty už před měsícem, kdy Nova poprvé odkryla své plány s HD vysíláním na Českokrumlovské mediální konferenci, vyjádřily obavu z účelovosti tohoto kroku. Nova by totiž mohla vysíláním v HD kvalitě, které by na speciální digitální přijímač naladil jen zlomek diváků, pouze zaplnit prostor v digitálních multiplexech, který by jinak připadl novým konkurenčním programům. Úvahy Novy šly tak daleko, že by se podle generálního ředitele Petra Dvořáka ucházela o celý jeden multiplex s programovou pozicí pro jeden HD kanál a dva až tři další tematické programy ve standardním rozlišení.

DZ Kulatý stůl - Pavel Hanuš a Ivo Ferkl

Proti takové strategii se staví i Pavel Hanuš, vedoucí programu digitalizace České televize. Cílem veřejnoprávní ČT je podle něj rovněž vysílání HDTV, ovšem to by se mělo zpočátku vyhnout zemským digitálním sítím. Jsme připraveni na všechny eventuality distribuce HD signálu. V současnosti považujeme za nejlepší platformu pro první zkoušky vysílání ve vysokém rozlišení satelitní vysílání a IPTV, řekl Hanuš serveru DigiZone.cz s tím, že se ČT nebrání ani zkušebnímu vysílání v pozemních multiplexech. Kavčí hory již mají pro takový experiment technické prostředky a podle Hanuše ho hodlají provést „v nejbližších měsících“. Za hlavní úkol před zahájením vysílání ve vysokém rozlišení obrazu ale Hanuš považuje zahájení systematického budování programového obsahu v HD kvalitě: Programové fondy ve vysokém rozlišení jsou hlavní podmínkou úspěšného vysílání v HD.

Nova chce v HD natáčet zpravodajství

Televize Nova se už chystá v HD kvalitě produkovat své zpravodajství, v minulosti takto natočila například seriál Pojišťovna štěstí. Konkurenční Prima vsadila na HD u seriálu Bazén. To je však jen zlomek celkové programové produkce a ten by jen těžko zaplnil celodenní vysílání samostatného kanálu ve vysokém rozlišení. V Evropě se kvůli nedostatku programového obsahu v HD velmi často používá up-konverze ze studiového SD signálu.Toto technické vybavení je již v ČT instalováno a odladěno. Jsme tedy připraveni k zahájení testovacího vysílání, přiblížil Hanuš jednu z možností, jak vyřešit nedostatek pořadů natočených v HD verzi. Na celkové strategii přechodu na zemské digitální vysílání ČT se ale testy HDTV nijak nepodepíší. Se zahájením výroby a nákupu pořadů v HD se v letošním roce počítalo. Proto bylo také instalováno například i výše uvedené zařízení, které umožňuje jak up-konverzi, tak i zpětný převod HD na SD, říká Hanuš.

Ani plánované vypínání zemského analogového televizního vysílání podle Hanuše s nástupem HDTV bezprostředně nesouvisí. Pokud bychom chtěli změnit platnou strategii přechodu na digitální vysílání a založit ji nově na vysílání v HD, pak je třeba vytvořit zcela novou koncepci přechodu, varuje před snahami Novy přejít na „modernější“ kompresní standard MPEG-4 a poté hned na digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Je třeba si uvědomit, že bychom byli jednak jediní v Evropě, a navíc by bylo zbytečné hovořit o takovém přechodu již nyní. Pak bychom museli v současnosti probíhající aktivity zastavit, testovat a k digitalizaci se vrátit někdy po roce 2010. Takový odhad rychlosti náběhu HD s námi ostatně sdílí i všechny televize sdružené do EBU (Evropská asociace vysílatelů veřejné služby), vysvětluje Hanuš.

BRAND24

Není HDTV jako HDTV

Jak dále upozorňuje vedoucí programu digitalizace ČT, rozdílné jsou také názory na to, jak velké by mělo být ono „vysoké rozlišení“. Zatímco Nova podle technického ředitele Iva Ferkla uvažuje o rozlišení 1080i, tedy maximálním možném, při kterém by televizní program zabral největší datový tok, EBU podle Hanuše podporuje vysílání v rozlišení 720p a následný přechod až na 1080p (postupně vykreslovaný obraz, tzv. Full HD), nikoli však 1080i (prokládaný obraz). Při úvahách o zahájení pravidelného vysílání v HD se nyní v Evropě předpokládá, že se bude jednat o placenou službu. Volné vysílání v HD v sítích DVB-T je hudba budoucnosti, míní Hanuš a odvolává se na finanční náročnost takového vysílání. Je nákladově podstatně výše než současné klasické SD vysílání. Platí to nejen z pohledu vysílatelů, ale i diváků, vrací se Hanuš k otázce speciálních digitálních přijímačů „HD ready“, které jsou mnohonásobně dražší než jednoduché set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize ve standardním rozlišení.

Podle Hanuše mají současné televize v souvislosti s digitalizací před sebou dva úkoly, které se překrývají, ale nejsou totožné. Jedním je příprava podmínek pro HD vysílání a druhým realizace přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání. Bez vyřešení ukončení analogového vysílání nebude prostor ani pro nástup zemského vysílání v HD, ani prostor pro další služby spojené s digitalizací, varuje šéf programu digitalizace ČT.

Jaká digitální platforma je nejlepší pro HD vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).