Hlavní navigace

Noční sledování obrazovky podle vědců ubližuje spánku

27. 8. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
27. 8. 2007

Někdo chodí spát brzy, jiný vysedává do noci před televizí nebo počítačem s internetem. Ačkoli ve výsledku spí oba stejně dlouhou dobu, druhý si připadá unavenější. Na základě výzkumu se šesti tisíci respondenty to tvrdí vědci z univerzity v japonské Osace. Lidé, kteří užívají elektronická média jako internet, by si měli uvědomit, že dlouhodobé vysedávání před monitorem nebo televizorem může vést k nedostatečnosti spánku, cituje agentura Reuters tamějšího vědeckého pracovníka Nakamoriho Suganumu.

BRAND24

Ze šesti tisíc respondentů účastnících se výzkumu se jich téměř polovina shodla, že večerní hodiny před počítačem nebo televizí kazí jejich spánek. Tento pocit se úměrně zvyšoval s dobou strávenou s obrazovkou, ať už televizní nebo počítačovou. Celková doba spánku těchto „sov“ se přitom snížila jen o dvanáct minut, protože si oproti „skřivanům“ pospali do pozdějších ranních hodin. Nakamori Suganuma označil počítač s internetem za většího spánkokaza než jakým je televize.

Obdobný výzkum, tentokrát na dětech, proběhl před pár lety v Británii, uvádí server Aktuálně.cz. Výsledky ukázaly, že počítače, televize a jiné technické vymoženost připravují děti ve věku čtyři až deset let o potřebné hodiny spánku. Jaké to může mít dlouhodobé následky na jejich fyzické i psychické zdraví, se zatím vědci mohou jen dohadovat. Jisté prý však je, že snížená kvantita i kvalita spánku jim nic dobrého nepřinese, píše BBC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).