Hlavní navigace

Nick Fielibert: Kabeloví operátoři se nesmí zaměřovat na masového diváka

17. 11. 2009
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 491107
Budoucnost kabelové televize je v individualizaci programové nabídky a přizpůsobení nároků jednotlivých zákazníků, nikoli nadbíhání masovému divákovi. Myslí si to Nick Fielibert, ředitel jedné ze společností Cisco a odborník na kabelovou televizi a IPTV. Kombinace analogové a digitální kabelové televize a IPTV v jedné síti je podle něj konkurenční výhodou oproti všem ostatním vysílacím platformám. Nick Fielibert se koncem října zúčastnil pražské konference IPTV World Forum 2009, během níž poskytl serveru DigiZone.cz tento rozhovor.

Analogová versus digitální kabelová televize a IPTV

V digitálním věku pořád existují kabeloví operátoři, kteří využívají analog, a nemají potřebu přejít na digitální vysílání. Je z vašeho pohledu analog dostatečným řešením pro kabelové vysílán, nebo i v tomto odvětví musí nutně dojít k digitalizaci?

Výhodou kabelových operátorů je fakt, že pokud pravidelně investují do infrastruktury své kabelové sítě, můžou mít opravdu vysokou kapacitu i v analogovém vysílání. Ale myslím, že v dnešní době lidé očekávají vyšší kvalitu, kterou nemůžete dosáhnout analogovou cestou tak jednoduše, jako když máte digitální síť. V počátcích měl i digitál své dětské choroby, kdy kabelové sítě nebyly dostatečně technicky vyhovující, docházelo k rušení uvnitř sítě, kapacita byla nízká, a tak v některých případech byla kvalita služeb v digitálu opravdu nižší než ta, na kterou byl divák zvyklý v analogu. Rozdíl byl především v tom, že zatímco v digitálu kvalita obrazu klesá absolutně (tedy buď je obraz konstantní, nebo není vůbec), v analogu se ta kvalita snižuje postupně, takže obraz je vnímatelný a sledovatelný i při nižší kvalitě, na což si mnoho diváků z minulosti již zvyklo. Jenže rozhodující je kapacita, která je v digitálu několikanásobně vyšší než v analogu a jelikož se obsah neustále rozšiřuje, digitalizace je čím dál víc nutnější i pro kabelové společnosti.

Nick Fielibert rozhovor 1

Je digitální vysílání jen otázkou navýšení kapacity, nebo jsou pro to i jiné důvody?

Digitalizace přináší samozřejmě mnoho výhod a kabeloví operátoři ještě mají obrovskou výhodu v tom, že můžou ve své síti kombinovat analog s digitálem. Můžou tedy ponechat menší část nabídky v analogu a zbytek nabízet digitálně. Výhodou pro diváka je fakt, že na své starší televizi může přijímat analogovou nabídku a nepotřebuje tedy set-top-box, a tedy pro kabelové společnosti bude výhodnější mít tu nejzákladnější nabídku i v analogu, protože kabelová televize v blízké budoucnosti bude jedinou platformou, kde ještě bude možné sledovat televizní programy i analogově. A to může být paradoxně konkurenční výhodou této platformy vůči terestrice, satelitu nebo IPTV, protože divák si nebude muset za každou cenu pořizovat set-top-boxy na všechny přijímače v domácnosti.

V souvislosti s digitálním vysíláním se mnohdy jako výhoda zmiňuje vyšší kvalita obrazu…

Ano, vše je dnes pouze otázkou komprese, kterou je možné použít v digitálním vysílání. A to je například jediná cesta, jak dostat k divákovi vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Když snímáte obraz HDTV, z kamery vám vychází signál, který má 1,5Gbit/s. Jenže když tento signál chcete dostat do kabelové, satelitní nebo IPTV sítě, musíte jej výrazně snížit – z 1,5Gbit/s máte rázem 6 až 8 Mbit/s, takže to je téměř 300× menší datový tok. To je možné jen díky novému typu komprese H.264 (MPEG-4), čímž můžeme říct, že dnešní HD signál nepotřebuje větší datový tok než kvalitnější standardně rozlišený obraz v MPEG-2. Digitalizace tedy přináší mnoho možností a zejména díky kompresi je možné dostat vyšší rozlišení obrazu k divákovi pouze přes digitální platformy. Jenže stejně má dnešní HDTV vyšší nároky než průměrné HD, a tak časem můžou i digitální platformy narazit na strop své kapacity. Ale díky novým technologiím je nepravděpodobné, že by k podobným problémům někdy došlo. Digitální technologie kupříkladu umožňuje, že se kapacita využije pouze tehdy, když se někdo na to vysílání opravdu dívá. Takže není nutné plýtvat kapacitou v případech, kdy se nějaká služba vysílá, ale nikdo ji fyzicky nepřijímá. A jsou i další způsoby, jak je možné šetřit kapacitu a v budoucnosti přibudou další technologie, zlepší se komprese, takže není pravděpodobné, že by operátoři měli mít problémy s kapacitou.

A jaké vidíte rozdíly mezi digitální kabelovou televizí (DVB-C) a IPTV? Tyto dvě technologie si nyní dost konkurují. Kterou divák upřednostní?

Rozdíly tam jsou, obě technologie nabízejí jiné možnosti, ale není to o konkurenci. Kabelová televize nabízí výhodu v tom, že dokáže kombinovat několik platforem. Mluvili jsme o kombinaci analogu a digitálu. Jenže dnes je možné dokonce udělat i virtuální IPTV síť v rámci kabelové DVB-C. Můžete část kabelové sítě zpřístupnit pro analogové programy, část může fungovat jako standardní DVB-C síť a další část by mohla sloužit těm, kteří chtějí mít k dispozici plnohodnotnou IPTV se všemi službami, které tato technologie nabízí a se vší interaktivitou.

Ptal jsem se, zda je digitalizace nutná, zejména proto, že pro mnohé operátory může být motivací to, že jim umožní nabízet kupříkladu vysílání HDTV v jejich síti. Jenže když zatím nehodlají nabízet HDTV, obejdou se i s analogovou nabídkou. HDTV je přece jen poměrně nový standard a není tak rozšířený.

Není to úplně nový standard, jen se teď postupně začíná prosazovat, takže ještě není rozšířený. Ale samozřejmě HDTV je možné vysílat pouze v digitálu a nijak jinak, takže pro každého operátora bude digitalizace sítě nutností. A pokud se k ní odhodlá už teď, může nejen držet krok s konkurencí, ale i nabídnout atraktivnější obsah pro své abonenty. Z tohoto důvodu si myslím, že kabeloví operátoři si v dnešní době jednoduše nevystačí jen s analogovou nabídkou.

Programové trendy v nabídkách kabelových společností

A jaké trendy očekáváte v programových nabídkách? Zatímco analogová televize umožňovala kabelovým společnostem nabízet desítky programů, digitální technologie umožňuje stovky a v budoucnu teoreticky i tisíce různých kanálů. Myslíte si, že pro kabelové společnosti bude důležitá co nejvyšší kvantita nabízených programů, a nebo se bude divák rozhodovat podle kvality programových balíčků, i když zatím zdánlivě se nabídky největších operátorů neodlišují?

Bude to kombinace obojího, kvantity i kvality. Existuje mnoho lidí s různými chutěmi a každý individuální divák požaduje něco jiného. Například v Německu žije mnoho cizinců, a ti budou mít zájem sledovat programy ze své domovské země, které ale nemusí mít pro běžné Němce žádnou přidanou hodnotu. Podobná situace je v mnoha evropských zemích, díky otevřeným hranicím je možné žít prakticky kdekoliv, a kabelová televize vám umožní být v kontaktu s vaší původní zemí. Takže abyste uspokojili mnoho diváckých skupin, budete potřebovat kapacitu pro mnoho programů, i když každý z abonentů si vybere jen menší část z té nabídky. Například zde v České republice můžete přijímat vysílání z mnoha družic a není žádný důvod, proč byste nemohli nabídnout všechny volné programy z těchto satelitů v jedné kabelové síti. A díky IPTV technologii můžete zpřístupnit všechny tyto programy, ale budou jen pro ty diváky, kteří si je opravdu vyžádají na základě on-demand principu.

Nick Fielibert rozhovor 2

Jak tedy vnímáte očekávání spotřebitele? Ten si vyžaduje kvantitu nebo kvalitu?

Koncový zákazník si vyžaduje specifickou kvalitu. A jelikož lidé jsou různí, tak v konečném důsledku potřebujete sestavit individuální nabídky z mnoha programů.

Takže dnešní trend se zřejmě otočí – nebude cílem 5 000 televizních kanálů pro všechny diváky, ale spíš 100 konkrétních kanálů pro tisíce konkrétních lidí?

Ano, přesně tak, a právě digitální technologie umožní nabídku programů rozložit mezi konkrétní diváky.

Jak daleko může podobný a la carte systém (každý si objednává programy, které sám chce, pozn. red.) jít?

Prakticky neexistují žádné limity. Každé divácké skupině můžete povolit přístup jen k některým ze všech kanálů, které nabízíte. Umožňuje to systém podmíněného přístupu, který je pro každý set-top-box individuální a tedy nezáleží na tom, kolik programů máte v nabídce, ale které si vaši diváci objednají. Jediné, co ještě působí jako limitující faktor, je systém OSS a BSS (operation support system a billing support system), který vám umožňuje tyto programové balíčky nadefinovat a zpřístupnit pro konkrétní abonenty. Ale s novými technologiemi se tyto limity stírají a díky interaktivitím službám nebude problém, aby si každý divák na svém set-top-boxu zaškrtl z obrovského seznamu jen ty programy, které chce opravdu sledovat. A kabelová společnost mu je následně zpřístupní a zařadí do vyúčtování. Pak bude jediným limitem pro diváka účet na konci měsíce. Pokud bude pravidelně platit, může třeba sledovat i úplně všechno, když se mu to vyplatí.

Video na vyžádání má budoucnost

A jaká je budoucnost placených pay-per-view služeb, virtuálních videopůjčoven a videa na vyžádání? V době internetu dnes není problém se dostat ke specifickému obsahu, který si můžete stáhnout a sledovat. Mají tedy služby jako pay per view a video on demand (VOD) v kabelových nabídkách ještě smysl?

Ano, protože ani na internetu nebude vždycky všechno zadarmo. Určitá část obsahu je k dispozici bezplatně, ale nejatraktivnější filmové tituly a obsah, který se nabízí prostřednictvím VOD, je i na internetu placený. Takže buďto si zaplatíte licenci na internetu a budete ten obsah sledovat na počítači, a nebo se na to podíváte v televizi. Velká část uživatelů dodnes nemá výstup z počítače k dispozici na televizi, zatímco v digitální kabelovce máte set-top-box, který je propojen přímo s televizí a sledování placeného obsahu je tudíž jednodušší. Pro většinu diváků bude kromě toho větší zážitek sledovat film na televizním přijímači, než na počítači. V tomto smyslu má tedy VOD určitě budoucnost.

Je do budoucna nějaká šance, že se podaří sjednotit nabídky v kabelovkách a na internetu? Bude možné přijímat kabelovou televizi přes internet, když se rozhodnu, že chci za některé kanály platit, ale sledovat je přes stream na počítači kdekoliv se nacházím, i mimo dosah kabelové sítě?

Ano, to je možné již dnes. Technologie v tomto ohledu nijak nezaostává, nabídka vysílání na internetu je spíš otázkou vypořádání autorských práv, ale to není problém technologie. A funguje to i obráceně – koncové zařízení pro příjem kabelové nebo satelitní televize je možné propojit s internetem a sledovat obsah stažený z internetu, i když kvalita bude samozřejmě nižší. Ale pro kabelové operátory může být internet zajímavou výzvou, protože poskytuje dodatečný obsah, který můžou zpřístupnit svým abonentům jako bonus k celkové nabídce.

Bude ale mít praktický smysl nabízet obsah z internetu v kabelové síti, nebo to vnímáme jako imageovou záležitost?

Takováto synergie bude výhodná jak pro diváka, tak pro operátora. Operátor bude mít k dispozici víc obsahu a divák bude moct využívat kvalitnější vysokorychlostní připojení k internetu, které mu operátor s touto službou nabídne. Kombinace obsahu internetu a standardní nabídky kabelového operátora je určitě cestou budoucnosti.

Kapacitní limity prakticky neexistují

Nick Fielibert rozhovor 3

A pokud jde o samotnou kapacitu pro jednotlivé služby v kabelové síti, očekáváte, že se bude i nadále zvyšovat?

Ano, prakticky neexistují kapacitní limity. Díky komprimaci můžete mít – obrazně řečeno – i milion programů ve své síti, které zpřístupníte jednomu člověku. Cena za přenosovou kapacitu bude i nadále klesat a tak technicky nebude nic bránit tomu, aby operátoři měli víc a víc možností. Kapacita nebude problémem, vše bude jen otázkou investic, které musí daný operátor vynaložit, aby mohl poskládat svou nabídku. Rovněž si myslím, že nabídka nebude jen o počtu programů, ale i o doplňkových funkcích, které zvyšují pohodlí pro uživatele. Mám namysli například funkci time-shift, kdy je možné zastavit živé vysílání, přetočit určitou pasáž. Rovněž bude důležitý multiobrazový příjem na více zařízeních současně. Dnes se soustředíme na to, že ze set-top-boxu jde výstup do jednoho nebo dvou televizních přijímačů. Ale ten výstup klidně může jít ještě do třetího a čtvrtého přijímače nebo do počítače tak, aby si každý člen domácnosti mohl sledovat to, co chce, nezávisle na ostatních a ve svém vlastním pohodlí. Například moje děti nemají v dětském pokoji televizi – mají tam jen počítač a přes něj sledují i televizi. Takže set-top-box by neměl být něčím, co jen máte položené na jednom přijímači, ale měl by vám přinést komplexní zábavní systém do celé domácnosti, na několik přijímačů. Digitální kabelová televize tak bude spíš o uspokojení potřeb konkrétního uživatele, než uspokojení potřeb masy.

Bude ale mít tento model ekonomický přínos pro operátora? Podobná myšlenka určitě zní dobře, ale podaří se ji i úspěšně prodat?

Ano, o tom jsem přesvědčený. Dám vám ještě jeden příklad – pokud jste například Rus žijící v České republice, budete určitě chtít sledovat ruské programy a pro ruský balíček pro vás může mít hodnotu několika stovek korun, zatímco ale české balíčky nebudou mít pro vás žádnou hodnotu. U vašeho českého souseda to ale může být opačně. Tím si určitě zvýšíte zisk, zatímco náklady vám nevzrostou. A je nutné se na to dívat i jinak – i někteří čeští diváci můžou mít zájem sledovat kanály z jiné země nebo jiné kultury, nebo jako doplněk ke studiu cizího jazyka. Důvody můžou být u každého člověka různé. Kabelová společnost musí umět nahlížet na své abonenty individuálně a nabídnout jim co nejosobnější služby za co nejnižší cenu.

Právě z tohoto důvodu si ale mnozí lidé v České republice pořizují satelit, aby si mohli „namíchat“ svou vlastní nabídku z toho, co se jim nabízí. Vy tedy očekáváte podobný trend, ale s tím rozdílem, že technologii budoucnosti bude kabelová televize?

UX DAy - tip 2

Ano, není žádný důvod aby kabeloví operátoři poskytovali stejný rozsah i obsah, než je dnes na satelitech. Nevím, proč to zatím v České republice tak nefunguje, možná jsou problémem licenční práva pro atraktivní televize ze zahraničí, ale technologicky to určitě nebude problém, a předpokládám, že se kabelová televize bude ubírat právě tímto směrem. Není důvod, aby kabelová televize byla méně atraktivní než jakákoliv jiná platforma. A jelikož kabel dokáže v sobě přenášet i IPTV se všemi přídavnými interaktivními službami, každý divák bude moci využívat benefity, které si vybere a které ho budou zajímat. Někdo se možná spokojí s běžnou analogovou nabídkou, někdo bude chtít interaktivitu a tak podobně. V tomto ohledu nebude mít kabelová televize problém s žádným z těchto řešení.

Fotografie: Ivana Dvorská, Digizone.cz

Začnou kabeloví operátoři v nejbližších letech nabízet balíčky pro úžší divácké skupiny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).