Hlavní navigace

Němci nezahálí, pásmo 700 MHz po televizi začnou dražit už příští měsíc

23. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Důsledkem uvolňování pásma 700 MHz bude i spouštění vysílání ve standardu DVB-T2, který má při stejném datovém toku nabídnout zájemcům z řad vysílatelů více prostoru.

V Německu, tedy u našich západních sousedů, začne už příští měsíc, konkrétně 27. května, aukce kmitočtů, která se bude mimo jiné vztahovat na pásmo 700 MHz. V tiskové zprávě o tom informovala Bundesnetzagentur, jejíž plné znění vám přinášíme jako součást této aktuality. Němci s uvolňováním pásma 700 MHz neváhají a v oficiálním dokumentu uvádějí, že ho chtějí uvolnit co nejrychleji proto, aby byl všem obyvatelům umožněn co nejsnadnější přístup k vysokorychlostnímu internetu. O „sedmistovku“ mají zájem společnosti Telefónica Germany, Telekom Deutschland a Vodafone.

K TÉMATU: Urychlený přechod na DVB-T2/HEVC/H.265 v Německu. A co u nás?

BRAND24

Důsledkem uvolňování pásma 700 MHz bude i spouštění vysílání ve standardu DVB-T2, který má při stejném datovém toku nabídnout zájemcům z řad vysílatelů více prostoru. Společnost Media Broadcast, která je dominantním poskytovatelem vysílacích služeb, už byla regulátorem schválena jako operátor pro budoucí sítě, které chtějí využít mediální dům RTL Deutschland a veřejnoprávní televize ARD a ZDF. S přechodem na DVB-T2 se v Německu počítá i se zavedením vyššího obrazového standardu HD. Informace o aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz by se měla průběžně objevovat na webu Bundesnetzagentur.

150422_Frequenzauktion by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).