Hlavní navigace

Němci jako první v Evropě porcují pásmo 700 MHz pro mobilní sítě

1. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pátek 30. ledna německá vláda oficiálně oznámila své rozhodnutí vydražit dva bloky frekvencí po 30 MHz v pásmu 700 MHz pro mobilní širokopásmové připojení.

Mobilní širokopásmové připojení pomocí tohoto spektra bude postupně uvolněno od roku 2017. Aukce se bude konat ve stejnou dobu jako aukce na 900 MHz a 1800 MHz frekvence, jejichž povolení vyprší v Německu na konci roku 2016. Tyto bloky budou rozděleny na části, z nichž každá se skládá ze dvou spárovaných bloků 5 MHz do pásma 700 MHz. Minimální nabídky budou zpoplatněny a byly stanoveny již v roce 2013 na 75 milionů EUR. 

K TÉMATU: Co bude s televizním vysíláním v pásmu 700 MHz? Odpověď není jednoznačná

Vláda stanovila, že širokopásmový dosah v rámci dražebního procesu budou muset garantovat stávající operátoři pokrytí alespoň 97 procent domů v jednotlivých německých regionech a 98 procent domovů po celém Německu. Pravidla uvádějí, že přenosová rychlost by měla být alespoň 50 Mbps v každém sektoru antény. Domovy by měl být schopny získat službu minimálně 10 Mbps.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Operátoři sítí DVB-T se obávají lobbingu „mobilářů“ pro uvolnění pásma 700 MHz

Podle aukčních pravidel, budou provozovatelé povinni také poskytovat mobilní širokopásmové pokrytí po národní dálniční tahy a pro železnici Intercity Express (ICE). Operátoři mající zájem o účast v aukci se budou hlásit od 6.března. Očekává se, že aukce se bude konat v Mohuči v květnu / červnu 2015.

ČTĚTE TAKÉ: Nač dalšího tři čtvrtě roku čekání na politické rozhodnutí o pásmu 700 MHz?

Jochen Homann, prezident sítě agentury Federal řekl, Německo bude první zemí v Evropě, která se rozhodla k prodeji pásma 700 MHz pro mobilní širokopásmové služby a to díky migraci televizního vysílání na DVB-T2/HEVC/H.265. Přechod na DVB-T2 má začít v první polovině roku 2016 nejprve v metropolitních oblastech a celá musí být dokončena v roce 2019.

BRAND24

NAPSALI JSME: Pásmo 700 MHz zůstane v České republice nadále televizi, alespoň prozatím

V Německu je příjem terestrické platformy několikanásobně menší, než v České republice. Nejrozšířenější platformou pro příjem televizního vysílání je zde satelit, kabel a další méně využívané přenosové techniky. Pravděpodobně proto zde bylo rozhodnuto uvolnit část pásma pro mobilní komunikaci. V pozemních sítích bude část programů soukromých společností kódována, veřejnoprávní televizní stanice budou v DVB-T2 vysílat volně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).