Hlavní navigace

Nechci „ohýbat zákon“, napsal Radě ČT ředitel Janeček

16. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
16. 2. 2007

Na Kavčích horách se už rýsuje konečné řešení problému „Lambert“. Generální ředitel České televize Jiří Janeček dnes předal sekretariátu Rady ČT písemný návrh, jak by se měla televize vyrovnat s milicionářskou minulostí vrchního a programového ředitele Františka Lamberta. Zpráva má být podkladem pro veřejné jednání rady, které proběhne ve středu 21. února.

Patnáctistránková zpráva, ve které generální ředitel navrhuje způsob řešení současné situace v managementu ČT v souvislosti s prohlášením pana Františka Lamberta ve věci jeho formálního členství v Lidových milicích, obsahuje mj. dvě nezávislé právní analýzy, vyjádření právníků a personálního útvaru ČT i osobní vyjádření Jiřího Janečka, přiblížil mluvčí ČT Martin Krafl.

BRAND24

Janeček podle mluvčího v materiálu zdůrazňuje, že je povinen chránit důvěryhodnost a stabilitu ČT a nedopustit zpochybňování jejího postavení a působení v čase, který je pro ni vzhledem k nastávající digitalizaci a způsobu, jakým bude provedena, klíčový. Jiří Janeček považuje za svou povinnost celou věc řešit v souladu se zákonem o ČT a dalšími právními předpisy. Přitom ve zprávě navrhuje takové řešení, které bude přesvědčivé, právně jisté a nevystaví ČT pod tlak pochybností, že je účelově ohýbán, popřípadě obcházen zákon, dodal mluvčí, aniž by Janečkův návrh blíže specifikoval.

Hospodářské noviny tento týden upozornily, že podle nového Zákoníku práce, který platí od 1. ledna letošního roku, už Lambert nemusí z titulu své funkce v ČT podepisovat čestné prohlášení, že nebyl členem Lidových milicí. Právě kvůli nepodepsanému čestnému prohlášení vypukla celá kauza kolem Lambertovy minulosti. Vědět o ní měl i Janeček. Za vědomé zamlčení těchto skutečností mu nyní hrozí odvolání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).