Hlavní navigace

Násilné odebrání analogu by znamenalo arbitráž, varuje Prima

4. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
4. 6. 2007

Pokud se stát rozhodne násilně odebírat analogové kmitočty a nutit nás vysílat jenom digitálně, povede to k mezinárodní arbitráži. Serveru DigiZone.cz to řekl mluvčí televize Prima Ladislav Pavlík. Reagoval tak na dotaz, jak se Prima staví k „nouzové variantě“ digitalizace, pokud neuspěje novela vysílacího zákona od ministerstva vnitra a stát se rozhodne zasáhnout do licencí komerčních televizí Nova a Prima.

Televize Prima vlastní televizní licenci, respektive soubor technických parametrů kmitočtového spektra, do roku 2018. Nedovedeme si proto představit jakoukoliv formu „násilného“ odebírání analogových kmitočtů, uvedl Pavlík. Už nyní je zřejmé, že Česká republika má výrazně zápornou bilanci v arbitrážních jednáních a určitě proto nebude činit kroky, které by dále zbytečně zatěžovaly kapsy daňových poplatníků.

Násilné odebrání analogových kmitočtů, respektive předčasné ukončení licencí pro analogové pozemní vysílání, má stát v záloze pro případ, že by Nova s Primou odmítly přejít na digitální vysílání. Existenci této varianty potvrdil náměstek ministra vnitra pro informatiku Zdeněk Zajíček i národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva. Ukončení analogového vysílání podle této novely by se týkalo i České televize.

Mluvčí Primy Ladislav Pavlík namítá, že tato stanice se digitalizace aktivně účastní: Pěvně věříme, že ministerstvo vnitra zapracuje do novely mediálního zákona připomínky, které televize Prima vznáší, a jejichž cílem je zajistit proveditelnost přechodné fáze přechodu od analogu k digitálnímu vysílání a zpřesnit úlohu všech zúčastněných subjektů. Jedině tak může stát zabránit příliš rychlému procesu digitalizace, který by mohl vést ve svém důsledku až ke zhroucení televizního trhu a omezení dostupnosti současných programů pro diváky.

Prima však svoje připomínky k novele nepředala ve lhůtě určené pro zkrácené připomínkové řízení. Podle výkonného ředitele stanice Petra Chajdy tak učiní až tuto středu. Stejně se zachovala také televize Nova, která své připomínky předá a zveřejní dnes. Do té doby se Nova také nechce vyjadřovat k nápadu, že by stát televizím násilně odebral analogové kmitočty několik let předtím, než jim vyprší současné prodloužení licence, platné do let 2017 a 2018.

BRAND24

Násilné odebírání analogu nechce komentovat ani předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václav Žák. O takovém záměru jsem neslyšel. Abych se mohl zodpovědně vyjádřit, musel bych mít mnohem víc informací, např. jestli by šlo o odebrání za úplatu atp., řekl Žák serveru DigiZone.cz. Za prodloužení nynějších licencí pro pozemní vysílání totiž Nova s Primou musely státu zaplatit 200 milionů korun.

Další články k tématu:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).