Hlavní navigace

Čeští posluchači digitálnímu rozhlasu nevěří, lehkou cestu však nemá ani v Německu

12. 4. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Středoněmecký veřejnoprávní rozhlas MDR rozjel týdenní intenzivní kampaň na všech svých okruzích a věnuje se technologii, která svým signálem zasahuje i významnou část Čech.

Těžká cesta k posluchačům

Osobně už se sám sebe někdy ptám, proč na DigiZone.cz píšeme o digitálním rozhlasu. Jako jediný server zaměřený především na digitální vysílání mu věnujeme největší pozornost a bedlivě sledujeme, co se děje u našich především západních sousedů. Nyní se začínají první informace objevovat i z Polska, jak jste si mohli u nás přečíst ve středu. Přesto, že v Německu panuje na tomto poli poměrně čilý ruch a řada signálů zasahuje i na naše území, naše čtenáře to více méně nechává chladným. Čím to je? Možná to může být proto, že s technologií DAB se zbytečně otálelo.

Jak si můžeme přečíst například v internetové encyklopedii Wikipedia, s digitálním rozhlasem už se začalo koketovat v osmdesátých letech a první stanice, která takto odstartovala, byla v roce 1995 (ano, skutečně se nejedná o chybu) norská NRK Klassisk. Opravdový boom zažila technologie před necelými dvěma lety právě v Německu, kde došlo k jejímu restartu a spuštění zemského multiplexu v modernější normě DAB+. Jenže stále řada lidí považuje digitální rozhlas za zbytečnost. V roce loňském a v letech následujících mu bude na paty významně šlapat internet.

Digitální rozhlas umožňuje také vysílání doplňkových aplikací, například předpovědi počasí.
Autor: Foto pro DigiZone.cz Čestmír Polák

Digitální rozhlas umožňuje také vysílání doplňkových aplikací, například předpovědi počasí.

Ani v Německu nemá technologie na růžích ustláno

Přesto, že v Německu vládne na poli digitálního rozhlasu poměrně čilý ruch – spouští se zde tedy nové vysílače a čas od času se objeví i nějaká ta nová stanice – ani tady není podpora technologie stoprocentní. Řada subjektů i z řad vysílatelů se k ní staví skepticky. Jejím nejhlasitějším kritikem je společnosti RTL Radio Deutschland, která provozuje mj. stanice RTL 104.6, Hit-Radio Antenne nebo 89,0 RTL. Její výkonný ředitel Gert Zimmer je vůči technologii dokonce tak skeptický, že v ní nevidí vůbec žádný potenciál a vadí mu u ní v podstatě nulová interakce s posluchačem.

Obhájci a propagátoři digitálního rozhlasu se často ohánějí tím, že za internet se bude muset vždy platit, na rozdíl od technologie DAB, kde bude příjem signálu zcela zdarma a posluchač získá navíc ještě řadu doplňkových aplikací, jako je například dopravní servis, aktuálně hraná skladba formou bookletu, playlist a tak dále. Pravdou ale je skutečnost, že o tom, zdali digitální rozhlas v budoucnosti uspěje, rozhodne sám posluchač. Je pravděpodobné, že cena internetu se dostane i u mobilních dat během několika let na velmi rozumnou hodnotu a operátoři je budou nabízet doslova za hubičku.

Digitální rozhlas v Sasku nadále posiluje

Přesto, že z některých stran zaznívají v Německu vůči této technologii některé skeptické názory, technologie tu nadále posiluje, alespoň co se výstavby týká. Například zemský multiplex na kanálu 5C, který je hlavním hnacím motorem digitalizace rádia v Německu, oficiálně v Sasku od 1. dubna posílil o jeden nový vysílač. Jedná se konkrétně o Saskou Kamenici – Geyer s výkonem 10 kW. Tento vysílač doplnil doposud fungující stanoviště Lipsko – Stadtwerke a Drážďany – Wachwitz. O tomto vysílači se nezmiňuje záměrně. Svým signálem pochopitelně zasahuje i na území severních a západních Čech.

Z vlastní zkušenosti pak velice pozitivně hodnotím spuštění digitálního rozhlasového vysílání z lokality Löbau – Schafberg, která je dobře známá i posluchačům z Čech především díky německé komerční stanici Radio Lausitz 107.6. Ta je bezkonkurenčně nejsilnějším rádiem od našich západních sousedů i na území Prahy. Tomuto vysílači ale bohužel u digitálního rozhlasu dost škodí fakt, že z něj vysílá zatím pouze multiplex Středoněmeckého rozhlasu MDR (Mitteldeutscher Rundfunk). Troufám si však říci, že právě tento vysílač výrazně vylepšil signál směrem na Prahu, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti při poslechu na tuneru Yamaha T-D500 s připojenou anténou Kathrein AV12.

Anténa Kathrein AV12 je pro test dálkového přijmu rozhlasu absolutní špičkou.
Autor: Jakub Melín, DVB Servis

Anténa Kathrein AV12 je pro test dálkového přijmu rozhlasu absolutní špičkou.

Propagátorem technologie DAB veřejnoprávní rozhlas

I po spuštění nových digitálních vysílačů a zvýšení dostupnosti digitálních okruhů vzal na sebe roli propagátora technologie DAB/DAB+ veřejnoprávní rozhlas, v tomto případě tedy již citovaný Mitteldeutscher Rundfunk. Ten po celý tento týden, tedy počínaje 8. a konče 14. dubnem, ve vysílání svých stanic intenzivně informuje o všem, co by v souvislosti s DAB měli posluchači vědět. Název tematického týdne nazval jednoduše – „Rozhlas: Digitál je lepší“. Na co například MDR sází? Na lepší dostupnost okruhů MDR Klassik a MDR Info, které mají prostřednictvím VKV omezené pokrytí.

MDR ve vysílání rozdává digitální rozhlasové přijímače. Rozhlasová stanice MDR Sputnik se této technologii věnuje denně mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou. Důraz se klade pochopitelně především na mladé posluchače. Právě pro ty je tento okruh určen. Cílová skupina má apelovat na své vrstevníky, kteří ještě digitální přijímač nemají a mohli by si tento okruh naladit. Od 13 do 17 hodin vysílá MDR Figaro pořad „Mein Figaro – Das Interaktive Magazin“. I ten přinese osvětu v oblasti této technologie. Posluchači „středoněmecké Vltavy“ mohou získat zdarma rozhlasové přijímače.

BRAND24

Významný prostor dávají ve vysílání této technologii i rozhlasové okruhy MDR Jump a MDR Klassik. První zmíněná stanice se věnuje aktuálním hitům, je pravda, že připomíná spíše komerční rádio, a druhá je primárně zaměřená na klasickou hudbu. Svým záběrem je velice podobná MDR Figaro. Do vysílání jsou zařazovány bloky, kde se posluchači dozvědí například odpovědi na to, proč je digitální rozhlas šetrný k životnímu prostředí, jaký rozdíl je mezi technologií DAB a FM a řadu dalšího. Do vysílání MDR 1 Radio Sachsen denně vstupuje londýnská zpravodajka Gabi Biesingerová, která stav v Německu kontruje se situací v Anglii a v podstatě celé Velké Británii.

Informace o digitálním rozhlasu nejen v Sasku mohou najít zájemci i na stránkách: www.mdr.de/digitalradio nebo na teletextu televizní stanice MDR, strana 434.

Má podle vás systém digitálního rozhlasu DAB+ perspektivu do budoucna?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).