Hlavní navigace

Náš požadavek na 35 korun z poplatku ČT je adekvátní, tvrdí regionální televize

5. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jsme připraveni plně nahradit programy ČT 24 a ČT 4, říká autor projektu Druhé veřejnoprávní televize Milan Brunclík

Regionální televize sdružené v Asociaci regionálních a lokálních televizí (ARLT) a projektu satelitní stanice regionálnítele­vize.cz, které předložily návrh na vznik tzv. „Druhé veřejnoprávní televize“, jsou připraveny plně nahradit zpravodajský kanál ČT 24 a sportovní ČT 4. Serveru DigiZone.cz to řekl člen rady ARLT a provozovatel turnovské TV Bonus Milan Brunclík. Reagoval tak na prohlášení mluvčí České televize Michaely Fričové, že 35 korun z každého koncesionářského poplatku, který projekt Druhé regionální televize požaduje od státu, pokryje v ročním objemu provoz kanálů ČT 24 a ČT 4.

K TÉMATU: Regionální televize chtějí veřejnoprávní síť. Po ČT požadují část poplatku

„Že náš požadavek představuje náklady na kanály ČT 24 a ČT4 ? Vždyť také oba programy – jak naznačujeme naším satelitem – jsme připraveni nahradit,“ napsal Brunclík serveru DigiZone.cz. Nelíbí se mu, že ČT označila požadavek regionálních televizí na část koncesionářského poplatku za nepřiměřený. „Jako autor projektu, jenž vznikl už v roce 2010, se musím vůči takovému hodnocení ohradit,“ dodal. Druhou veřejnoprávní televizi by podle něj mohlo tvořit okolo 150 malých televizních stanic, které vznikly po listopadu 1989.

ČTĚTE TAKÉ: ČT k plánu „Druhé veřejnoprávní televize“: tolik peněz nás ročně stojí ČT 24 a ČT 4

BRAND24

„Pokud by se pak v rámci ARLT tyto stanice spojily do společného webu a satelitu, vzniká tak mediální komplex celoplošné Druhé veřejnoprávní televize. Teď jde jen o to tento stav adekvátně právně a finančně podchytit,“ vysvětlil Brunclík. „Můj projektový záměr je motivován především morálně. Na fatálním společenském rozkladu naší země mají vinu také média včetně ČT, která nám po 23 let pěchuje mozky prázdnými slogany dávno zdiskreditované politické moci.“

„Pokud po třesku, jenž neodvratně přijde, má naše země projít obrodou, nutně přijde odspoda, od měst a regionů. A od tamních médií. Českou mediální krajinu už přeoráváme a chceme zásadně ozdravit,“ vysvětluje Brunclík, který se inspiroval u německé veřejnoprávní televize ARD. Navrhuje v každém městě „třetího stupně“ zřídit studio Druhé veřejnoprávní televize. Celkem by tak existovalo 203 studií a na každé by připadal roční rozpočet sedm milionů korun. „Za tak skromných podmínek, včetně platových, nikdo v ČT není zvyklý pracovat. My v ještě nuznějších působíme dvě desetiletí,“ říká Brunclík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).