Hlavní navigace

Naruší americký radar v Brdech příjem satelitní televize?

12. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Možná jste tu zprávu zaznamenali. Internetový deník Britské listy minulý čtvrtek zveřejnil informaci, že připravovaný americký protiraketový radar v Brdech by mohl narušit divákům v širokém okolí příjem satelitní televize. Autorem této zprávy je čtenář Britských listů Jan Kokeš a my jsme se rozhodli překvapivé sdělení ověřit u operátorů českých satelitních služeb i provozovatele družic Astra. Tady je výsledek.

Problém s Motolem a televizí

Co vlastně Jan Kokeš na Britských listech napsal? V dosahu první Fresnelovy zóny, tedy v dosahu silného energetického působení radaru a jeho bočních laloků, by se podle něj měla ocitnout i hustě osídlená sídliště v jihozápadní části Prahy a Fakultní nemocnice Motol. V té by mělo vlnění narušit fungování přístrojů jako CT, NMR nebo ultrazvuku. Druhým závažným problémem má být podle Kokeše rušení satelitního televizního signálu. Ve frekvenčním pásmu X, ve kterém vysílá radar, tedy v pásmu 8 až 12,4 GHz, leží veškeré vysílání satelitních televizí. Satelitní přijímače jsou mimořádně citlivá zařízení s citlivostí pod 1 mikrovolt, varuje Kokeš.

Pokud je paprsek odražený od blízkého cíle rovnou nezničí, s jistotou znemožní příjem satelitního vysílání. Zajímalo by mne, jak to přivítají provozovatelé satelitních televizních stanic, ptá se autor na Britských listech. I když to na první pohled vypadá dost nepravděpodobně, protože paprsek radaru by rozhodně nebyl namířený v takovém úhlu, aby mohl dopadat na obydlené domy a satelitní paraboly, z praxe jsou známé poměrně časté výpadky satelitního příjmu televize během bouřek. Na tvrzení o problémech způsobených protiraketovým radarem by tedy mohlo být něco pravdy. Co si o tom myslí provozovatelé satelitních služeb v České republice?

Radar

Trade&Technology: Je to nesmysl

Podle Jaromíra Glisníka, jednatele společnosti Trade&Technology, jednoho z distributorů dekódovacích karet k příjmu satelitní služby CS Link, jsou potíže způsobené radarem nepravděpodobné. Obrátil jsem se na naše technické experty, kteří mají odborné znalosti i letité zkušenosti z oboru satelitní techniky. Téma je zaujalo a začali se pídit po dalších podkladech, věc rozebírali z úhlu pohledu různých technických aspektů a zahrnuli mě spoustou argumentů pro zdůvodnění svého závěru. Tím závěrem je konstatování, že obavy z rušení satelitního signálu radarem v Brdech nebo zničení satelitního přijímače jeho paprskem nemají technické opodstatnění, uklidňuje majitele satelitních přijímačů ve středních Čechách.

Umístění radaru vzhledem k satelitnímu uplinku a směrování jeho paprsků podle Glisníka vylučuje rušení na vysílací cestě satelitního signálu (z uplinku na satelit). Pokud se týká přijímací strany (ze satelitu k přijímači), jsou známy případy, kdy byl satelitní signál rušen naváděcím radarem blízkého letiště. K tomu docházelo v případě, kdy byla satelitní anténa v přímém paprsku radaru. Problém se odstranil přesunutím antény za překážku, konstatuje Glisník. Paprsek radaru pro sledování raket však podle něj nebude směrován rovnoběžně s terénem – tedy do míst, kde by mohl přímo zasáhnout satelitní anténu. K rušení signálu by tedy mohlo teoreticky docházet jen nepřímo – částečným odrazem od atmosférických objektů. Vzhledem k odlišnosti typu modulací obou signálů je však i toto nahodilé rušení velmi nepravděpodobné, dodává.

UPC: Nekomentujeme, zeptejte se Astry

Uplink Astra

Provozovatel placené satelitní služby UPC Direct, společnost UPC Česká republika, se k pravděpodobnosti rušení satelitního příjmu televize protiraketovým radarem vyjadřovat nechce. V tomto směru nemáme žádné informace a spekulovat nebudeme. Jde o otázku, kterou je nutno směrovat na společnost SES Astra, která nám jako dodavatel garantuje pokrytí území České republiky, odpovídá na dotaz serveru DigiZone.cz mluvčí UPC František Malina. Mediální zástupce středoevropské centrály Astry Adrian Gumulák k tomu dodává, že firmě není známo, že by protiraketový radar mohl nějakým způsobem narušit příjem satelitní televize. Přidává k tomu zkušenost z míst, kde takový radar funguje.

Zkušenosti z jiných zemí (například Velké Británie, kde funguje satelitní platforma Sky, ale také DVB-T), jasně ukazují, že tato zařízení nemají vliv na příjem televize ze satelitu, ujišťuje Gumulák. Také podle publicisty Daniela Štefla je případné rušení satelitního signálu televizních stanic americkým radarem v Brdech nepravděpodobné. Takové rušení by se při shodných frekvencích možná dalo demonstrovat v laboratorních podmínkách, ale při vysoké směrovosti satelitu a předpokládané směrovosti radaru si situaci moc představit nedovedu. Navíc neznám technické parametry radaru, říká Štefl. Se stejným závěrem odpovídá serveru DigiZone.cz také Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

BRAND24

ČTÚ: Chybí nám technické údaje

Mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková upozorňuje, že ČTÚ nemá k dispozici technickou dokumentaci k diskutovanému radarovému zařízení, a proto se nemůže k případnému rušení satelitního vysílání vyjádřit. Obecně lze ovšem říci, že dle zákona č.127/2005/Sb., o elektronických komunikacích ČTÚ udělí oprávnění k využívání radiových kmitočtů jedině v tom případě, že využívání požadovaných rádiových kmitočtů umožňuje plán přidělení kmitočtových pásem; plán využití rádiového spektra a požadované rádiové kmitočty jsou k dispozici a je možné je zkoordinovat. To znamená, že se technické parametry kmitočtů upraví tak, aby radarové zařízení nerušilo jiné uživatele oprávnění, konstatuje Makrlíková.

Jan Kokeš se tedy na Britských listech obával zbytečně, na příjem satelitní televize nebude mít případný radar v Brdech asi žádný vliv. Každopádně bude zajímavé sledovat, zda to bude platit i v praxi a zda nešlo pouze o jeden z výkřiků odpůrců umístění tohoto radaru v České republice.

Naruší americký radar v Brdech (pokud zde bude) příjem satelitní televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).