Hlavní navigace

Národní satelitní platformu ve Francii využívá 350 tisíc domácností

25. 2. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 2. 2008

Bezplatné francouzské televizní programy přijímá prostřednictvím národní satelitní platformy TNTSAT už 350 tisíc domácností. Služba, která umožňuje prostřednictvím družice sledovat všechny pozemně šířené digitální stanice na celém území Francie, funguje od loňského března a podílí se na ní společnosti SES Astra a Canal+. V paketu povinně vysílají všichni provozovatelé, kteří mají oprávnění pro vysílání v DVB-T.

ČTĚTE TAKÉ: Národní satelitní platforma: ve Francii to jde

Služba TNTSAT má otevřít cestu k základním digitálním programům všem obyvatelům Francie, tedy i těm, kteří je nemohou přijímat pozemní cestou. Projekt národní satelitní platformy pro Českou republiku navrhuje už delší dobu veřejnoprávní Česká televize. Podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše by měly všechny pozemně šířené digitální televizní programy povinně vysílat na satelitu, v rámci stejné služby a ze stejné satelitní pozice.

Povinnost vysílat na satelitu by provozovatelům digitálních televizí měl určit zákon. Hanuš si ho představuje tak, že programy, které pozemní cestou pokrývají například 85 procent obyvatel České republiky, by automaticky musely vysílat i v národní satelitní platformě, aby byly dostupné opravdu všem divákům bez rozdílu.

BRAND24

GLOSA: Čas na národní satelitní platformu

Francouzská národní satelitní platforma TNTSAT obsahuje osmnáct bezplatných televizních programů a všechny regionální mutace veřejnoprávní stanice France 3. Vysílá na pozici 19,2 stupně východně a přijímat ji lze na parabolu do průměru 60 cm. K příjmu je potřeba dekódovací karta, kromě pořizovacího poplatku a aktivace divák nemusí platit žádné další poplatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).