Hlavní navigace

Na zkušební digitální vysílání na Slovensku přispěje stát

7. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
7. 6. 2007

Stát bude od července finančně přispívat na pilotní projety zemského digitálního televizního vysílání na Slovensku. Jde zatím jen o nejakutnější řešení v otázce financování, řekl serveru Digimedia.sk ředitel sekce pošt a telekomunikací slovenského ministerstva dopravy Anton Smitka.

Ministerstvo tak reaguje zejména na situaci východoslovenského operátora Telecom Corp., který z důvodu nejasných pravidel financování provozu zkušebních multiplexů přerušil digitální vysílání v Košicích a Prešově. Poté, co stát prostřednictvím webu Digimedia.sk vzkázal, že by mohl na operátora košického a prešovského multiplexu vypsat nové výběrové řízení, firma vysílání obnovila.

BRAND24

Stát bude posílat peníze přímo provozovatelům digitálních sítí. Původně se přitom uvažovalo o tom, že by dotace dostaly televizní stanice a ty by pak platily za šíření digitálního signálu operátorům multiplexů (kromě Telecom Corp. provozuje všechny ostatní experimenty na Slovensku společnost Rádiokomunikácie). Podle Smitka by měl stát hradit přibližně třetinu nákladů spojených s provozem multiplexu. Takový objem nemusí schvalovat Evropská komise.

Dotace na zkušební vysílání budou pokračovat i v příštím roce, a to přesto, že licence operátorů pro zkušební multiplexy končí letos na Silvestra. Ministerstvo dopravy ale počítá s jejich prodloužením. Je nereálné, aby pravidelné vysílání začalo už začátkem roku 2008, prohlásil Anton Smitka. Slovenské ministerstvo dopravy také uvažuje o dotacích na nákup set-top-boxů pro sociálně slabší, a příspěvcích televizím na finančně náročné souběžné analogové a digitální vysílání v mezidobí před vypnutím analogu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).