Hlavní navigace

Na návštěvě u... Sportu 5, očekávané motoristické televize

2. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Když jsme se v redakci rozmýšleli nad tím, jaký další kanál v našem nepravidelném seriálu „Na návštěvě u...“ navštívíme, nemuseli jsme se rozhodovat dlouho. Právě dnes se totiž český televizní éter rozrůstá o motoristický kanál Sport 5, který je mnoha diváky vzhledem ke svému zaměření velmi očekáván. Volba tedy byla jasná a ve středu jsem nasedl do vlaku směr Hradec Králové. Průvodcem mi byl ředitel stanice Jiří Hojgr, mj. bývalý šéf Galaxie sport.

Motoristický kanál Sport 5 zdědil prostory po Galaxii sport v areálu letiště Věkoše v Hradci Králové. Když přijíždíte z města do této televize, máte pocit, jako kdybyste vstupovali do nějakého vojenského prostoru. Vrata, na kterých je mj. ještě vybledlé logo TV Galaxie, se otevírají dálkově a celý objekt je obehnán zdí. Budova s číslem 126 je nedaleko za nimi. Než jsme k ní však dorazili, celou cestu jsem měl pocit, že jsme v kasárnách a odněkud tu na mě vypochodují vojáci. U vchodu do budovy si můžete vybrat, dáte-li se doprava nebo doleva. Zvolíte-li druhou možnost, čekají vás kancelářské prostory (vedení společnosti, self-promotion a ekonomické oddělení), vpravo je pak střižna, odbavovací pracoviště, dabérna, režie a prostor, kde bude studio.

Sport 5 elektrikáři

Elektrikáři dodělávají poslední úpravy na rozvodech. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Televize opravdu do poslední chvíle finišovala svoje přípravy, a to nejen na vysílání, ale i na zabydlení se v bývalých prostorách po Galaxii sport, které sdílí se studiem RTA východní Čechy. Všude kolem nás se povalovaly kabely, šroubky, součástky a nářadí. Instalatéři měli ještě plné ruce práce. V polovině dubna odsouhlasila rada města Hradce Králové, že budovu Sportu 5 pronajme. Pokud se bude programu dařit, počítá se s jeho rozvojem i do prvního patra, kam by se přestěhovala administrativa, technologická část by zůstala v přízemí.

Sport 5 režie

Režie, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Poté, co jsme si prohlédli kancelářské prostory, které nejsou pro naše čtenáře ničím zajímavé, jsme se přesunuli do pravého křídla, ve kterém sídlí technická část televize. První dveře vedly do režie, odkud bude možné řídit přímé přenosy, program ze studia a zároveň je zde i propojení na dabérnu. Ke stejnému účelu využívá prostor také Regionální televizní agentura. Ve vybraných závodech bude reportér přímo na místě závodu od pátku, kdy začínají kvalifikace a tréninky až do neděle, kdy se koná hlavní závod.

Sport 5 studio

Budoucí prostor pro studio. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Sport 5 doprava

Studio pro vysílání dopravního zpravodajství od září 2008.Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Po pár schodech jsme sešli do ztemnělých prostor, kde se na nás po rozsvícení reflektorů otevřel pohled na modrou klíčovací plochu RTA, před kterou je zprávařský stůl. Kromě zpráv se odtud vysílá i publicistika. Důležitější však bylo zjištění, co bude za oněmi červeně svítícími hodinami. Nevyužitý prostor dával tušit na možnost budoucího využití pro studio. To zde od 1. září skutečně bude, ale nepůjde o jeho klasickou podobu, jakou znají diváci z jiných kanálů, ale spíše o přátelské posezení. V současné době je v objednávce, a to jak vybavení, tak dekorace. Jeho dodávka se očekává v průběhu jednoho měsíce. Z něj budou připravovány publicistické pořady a rozhovory s hosty. Po levé straně se pak nachází ještě malý prostor, odkud bude hlášeno dopravní zpravodajství. To ale až od 1. září. Do té doby bude muset divákům stačit jen grafické zpracování.

Sport 5 střižna

Střižna, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Veškeré přípravy na start začaly probíhat v březnu, kdy RRTV udělila Sportu 5 licenci, poté následovalo převzetí objektu od Galaxie sport a s městem se vyřešilo pokračování pronájmu. Jak řekl šéf televize Jiří Hojgr, vedení už nechtělo dále protahovat přípravy na vysílání také proto, že v dubnu začínají některé motoristické podniky. Lidé by ztratili aktuálnost, takže jsme si řekli, že v nejbližším možném termínu spustíme živé vysílání, kde budou lákadlem právě tyto aktivity a některé magazíny, uvedl Hojgr. Od 1. září se pak dočkají diváci ostrého programu s komentovaným zpravodajstvím a publicistickými pořady, včetně studií k rozhodujícím závodům, které budou tvořit hlavní osu kanálu. Další místnost, která sídlí s režií, je střižna. Zde se připravují veškeré pořady, dokončuje se dabování, například i tzv. highlights. Přímé přenosy se budou komentovat hned, u druhého typu pořadů půjde o přibližně dvou až třídenní zpoždění.

Sport 5 odbavovací 2

Odbavovací pracoviště, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Sport 5 odbavovací

Odbavovací pracoviště, foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Poslední místností, kterou jsme si prohlédli, bylo odbavovací pracoviště. Odtud jde signál po optické trase Telefóniky O2 až na Kavčí hory, kde je uplinkem distribuován na družici Astra 1E. Na obrazovkách už vypadalo vše tak, jako kdyby se vysílalo – připravené znělky, na obrazovkách běžely první pořady, dokonce zde už byla i informace pro CS Link, že kanál startuje 2. dubna 2008. Po skončení pořadů do dvanácté hodiny dopolední bude vysílat kanál videotext, od 1. září se pak jeho vysílání omezí na dobu od 23 hodin až do 7 hodiny ranní. Budou zde upoutávky na programy a standardní informace jako je datum, čas a dopravní informace. Odbavovací prostor ale není určen pouze pro signál. Směna zajišťuje i příjem obrazu a zvuku z přímých přenosů a stahování highlitů a magazínu ze satelitu. Pracoviště jsou pochopitelně napojena také na záložní zdroj s propanovými lahvemi. Baterie se neustále dobijí z agregátu a v případě výpadku na ně automatika přepne.

Kde bude Sport 5 dostupný

Kabeloví operátoři čekají na okamžik, kdy televize začne vysílat a budou moci reagovat na program. Jednání jsou přibližně v polovině. Šlo např. o UPC, Self Servis Brno, Elsat České Budějovice, Kabelovou televizi Třinec a Kabelovou televizi Přerov. Jedná se přibližně o sedm až osm kabelových společností, které tvoří rozhodující podíl na českém trhu. Zájem projevili pochopitelně i střední a malí operátoři např. o několika desítkách zásuvek. Ani těm se Sport 5 bránit nebude. Na Slovensku proběhlo informativní jednání se členy Asociace provozovatelů kabelové televize. Koncem května už by měli být známi první operátoři, kteří Sport 5 zařadí do svých nabídek. Jiří Hojgr popřel informaci, že se u našich východních sousedů neobjeví tento kanál u UPC. S nimi bychom měli mít jednání příští týden a naším zájmem je být i zde. Z hlediska termínu však musí jít jednání postupně, řekl Jiří Hojgr.

Sport 5 nepořádek

Probíhá poslední vybalování kancelářských potřeb… Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

BRAND24

Co se týká přímo nabídek distributorů karet na satelitu, Trade&Technology zařadí kanál do balíčku MULTI a nabídne ho už od počátku kryptovaného vysílání, tedy od června. Společnost Gital umístí oprávnění na karty v září, kdy se bude přicházet na standardní programové schéma. A důvod? Nabídku individuálního příjmu chce směřovat Sport 5 právě až k tomuto datu. Museli bychom vytvářet cenu, která odpovídá jinému programovému schématu. Doufám, že to čtenáři pochopí. Připravovat složité procesy na dobu čtvrt roku, není zrovna produktivní, konstatoval šéf nové digitální televize.

VÍCE O SPORTU 5:
Sport 5 se inspiruje původním modelem Galaxie sport
Jaký bude Sport 5? Navštívili jsme jeho ředitele Jiřího Hojgra

Myslíte si, že Sport 5 uspěje mezi dalšími sportovními kanály?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).