Hlavní navigace

Na HDTV přes IPTV možná nebude stačit ani ADSL2+

21. 9. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 9. 2006

Technologie internetového připojení ADSL2+ je v České republice teprve na začátku, a už se nad ní vznáší otazník. Bude stačit její rychlost pro služby náročné na velký datový tok, kterými je třeba televize ve vysokém rozlišení (HDTV) šířená jako IPTV? Zveřejněná studia Fibre in the Last Mile: the Bussiness Case for FTTP and VDSL britské společnosti Analysis tvrdí, že skutečná rychlost všech připojení na bázi DSL může být u zdroje pouze na 40 procentech z teoretického maxima.

BRAND24

Vývoj se pravděpodobně chvíli zastaví u běžné digitální televize, ale standardem budoucnosti bude HDTV – to ADSL2+ nezvládne. Pokud ADSL2+ nestačí, měli by se operátoři začít ohlížet po technologii VDSL2 nebo po optických vláknech, která povedou až k zákazníkovi, říká ve zprávě její spoluautor Martin Scott. Studie uvádí technologii VDSL jako finančně nejpřijatelnější řešení pro západoevropské státy, ačkoli neočekává návratnost investic dřív jak za šest let. Informaci přinesl server Broadbandtvnew­s.com.

A co na to portál státní správy České republiky? V současné době se VSDL nejeví jako perspektivní, čemuž odpovídá i to, že v České republice se nepoužívá vůbec a ve světě jen v malé míře v některých asijských zemích. Do budoucna lze spíše předpokládat zavádění optického vlákna až přímo k uživateli, odhaduje portal.gov.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).