Hlavní navigace

Na digitalizaci musí participovat stát, říká šéf slovenské Markízy

17. 3. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 3. 2006

Dokud se nevyřeší otázka regulace a role státu při zavádění digitálního vysílání, zejména pak jeho finanční spoluúčasti na přechodu z analogového na digitální vysílání, bude se digitalizace stále jenom oddalovat. Myslí si to Václav Mika, nový generální ředitel slovenské televize Markíza, který v únoru ve funkci nahradil Vladimíra Repčíka.

Podle toho, jak to mohu sledovat v Evropě a ve Spojených státech, myslím si, že v krátkém horizontu nebude digitální vysílání z hlediska penetrace nějak výrazně rozšířené. Dokud stát nepřijme nějaký program dotování této oblasti, nebo nějaký program celkového přístupu k informacím o digitalizaci, na kterém by se finančně podílel, bude to otázka mnoha a mnoha let. Nikoli několika roků, řekl Mika v rozhovoru pro server DigiZone.cz.

BRAND24

Podle ředitele Markízy je nejprve potřeba změnit celý systém regulace elektronických médií a připravit se na tak na liberalizaci trhu. Předpokladem pro zavedení digitálního vysílání je nová legislativa, která ujednotí a změní celý princip vysílání oproti tomu, jak funguje dnes. Předpokládám, že budou dva resorty, které na tom budou pracovat: kultura a ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací. Možná ještě ministerstvo hospodářství. Myslím si také, že dojde ke spojení dvou regulačních orgánů, telekomunikačního úřadu a rady pro vysílání, do jednoho. Celý proces by pak měl mít nějaký časový harmonogram, vypočítává Václav Mika.

Televize Markíza se podle Miky na digitalizaci připravuje, v dohledné době ale svoje plány nehodlá zveřejnit. Na něčem pracujeme, ale to nemůžu prozradit. Záleží na tom, jak bude vypadat celá regulace, uvedl Mika. Zároveň odmítl komentovat možnost akvizice některých tematických televizních kanálů, podobně jako Nova před rokem koupila kabelový a satelitní program Galaxie sport. To je otázka na vedení CME, řekl šéf Markízy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).