Hlavní navigace

Na Barrandově vzniká filmový kanál Nova Cinema

2. 8. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televize Nova pokračuje ve šlépějích rumunské stanice Pro TV, jejíž generální ředitel Adrian Sarbu z pozice šéfa televizních aktivit bermudské CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku přímo šéfuje generálnímu řediteli Novy Petru Dvořákovi. Na Barrandově nyní finišují přípravy nového filmového kanálu Nova Cinema, inspirovaného rumunskou stanicí Pro Cinema. Vysílat by mohl začít už letos.

Placený nebo volně vysílaný?

Přípravou filmového kanálu se intenzivně zabýváme posledního půl roku. Dá se říct, že finišujeme. Vysílání bychom mohli zahájit klidně i za týden, řekl serveru DigiZone.cz zdroj z televize Nova, který si nepřál být jmenován. Tak horké to ale se stanicí Nova Cinema nebude. Předtím, než bude chtít zahájit vysílání, totiž musí společnost CET 21, která je provozovatelem Novy, uzavřít smlouvy s distributory signálu. Především s kabelovými a satelitními společnostmi, protože pozemní digitální sítě zatím nemají tak velké pokrytí a multiplex A, který zasahuje signálem skoro polovinu obyvatel České republiky, je beznadějně plný.

AKTUALITY A ČLÁNKY O TELEVIZI NOVA CINEMA:

Záleží také na tom, zda se Nova rozhodne pro placenou formu filmového kanálu, nebo pro volně vysílanou stanici. O tom se ještě vedou debaty. Jinak je v podstatě všechno připravené, stačí už jen vytvořit znělky, self promo, marketingovou kampaň a můžeme začít vysílat, říká člověk, který je s projektem Nova Cinema velmi dobře obeznámen. O tom, že to CET 21 s filmovým kanálem myslí opravdu vážně, svědčí i žádost o registraci ochranné známky Nova Cinema, která minulý pátek 27. července doputovala na Úřad průmyslového vlastnictví. Už před třemi lety si přitom CET 21 registrovala ochranné známky k několika tematickým kanálům, mimo jiné i název Nova Film.

Mluvčí: chceme si pojistit název

Nova DVB-T 2005

Filmový kanál je nejjednodušším tematickým programem, který může Nova spustit téměř okamžitě, protože pro něj může použít rozsáhlou knihovnu vlastních filmů a seriálů, ale také snímků, které nakupuje v balících ze zahraničí. Mluvčí televize Veronika Šmítková serveru DigiZone.cz potvrdila, že projekt Nova Cinema je pokračováním původního projektu filmového kanálu Novy, o němž se začalo uvažovat už před třemi lety: Nova Cinema je jen jiný název kanálu Nova Film. TV Nova má řadu podnikatelských záměrů, které registrací ochranných známek samozřejmě dopředu „pojišťuje“. Jakmile bude k výše uvedenému možné říci více, rádi o tom budeme informovat.

Nova Film byla jen jedním ze čtyř projektů tematických kanálů, s nimiž se Nova v roce 2004 přihlásila do licenčního řízení na pozice v zemských digitálních multiplexech B a C. Žádala také o licenci pro stanice Nova Seriál, Nova News a Nova Sport, a to pro každý multiplex zvlášť. Ani v jednom případě ale nebyla úspěšná a proti výsledku licenčního řízení podala žalobu, která zdržela vstup nových digitálních stanic do éteru. Souběžně se soudním řízením začala Nova pracovat na projektu kabelových a satelitních tematických kanálů, které dostal na starost tehdejší šéf kabelových stanic společnosti CME v České republice Petr Chajda (pozdější generální ředitel digitální televize Barrandov a nynější výkonný ředitel Primy).

O filmový kanál už Nova usilovala

Loni v červenci Chajda v rozhovoru pro server DigiZone.cz řekl, že pro Novu připravil projekty tří tematických kanálů, z nichž dva se daly realizovat okamžitě a byly by poměrně brzy v zisku. Jedním z nich měl být filmový program. Byl naplánovaný asi rok a myslím si, že tak, jak jsem s ním počítal, by byl pro české diváky opravdu zajímavý, řekl tehdy Chajda. Další stanice se měla zaměřit na motorismus a třetí kanál měl být lifestylový. Nejvyšší šéf Novy Adrian Sarbu ale podle Chajdy všechny tři projekty odmítnul a to vedlo k jeho odchodu ke konkurenci. Kdyby tehdy Adrian Sarbu na moje návrhy kývl, zřejmě bych na Nově zůstal, uvedl Chajda.

Podle zdroje z televize Nova, který se přímo podílí na projektu Nova Cinema, se ale Chajda vznikem filmového kanálu Nova vážně nezabýval: Opravdu intenzivně na něm pracujeme až posledních šest měsíců. Ale už loni v únoru generální ředitel Novy Petr Dvořák v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že televize jedná s kabelovými společnostmi o možnosti zařadit do jejich nabídky nový filmový kanál připravený Novou. Kabeloví operátoři tehdy jednání s Novou nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. A stejně odpovídají i dnes. Pokud vedeme nějaká jednání, nekomentujeme je do chvíle, než je uzavřená smlouva, říká mluvčí UPC František Malina. Později ale dodává, že se Nova na společnost zatím s žádným projektem Nova Cinema neobrátila.

Dvořák: na nových kanálech pracujeme

Petr Dvořák Nova

Letos v březnu ředitel Novy Dvořák na pražské konferenci Tel.con potvrdil zájem televize spustit další tematické stanice. O prostor v digitálních multiplexech máme určitě zájem. Úspěšně už provozujeme kabelový a satelitní kanál Galaxie sport a nyní intenzivně pracujeme na projektech několika dalších programů, řekl. A jen tak mimochodem dodal, že některý z nich by mohl začít vysílat ještě letos. Pokud se tak opravdu stane, půjde s největší pravděpodobností právě o filmový kanál Nova Cinema. Na Barrandově v podstatě nemusí nic vymýšlet: knihovnu vlastních a akvizičních filmů a seriálů mají a programové schéma i marketingovou strategii můžou převzít od rumunské stanice Pro Cinema, kterou založil nynější hlavní šéf Novy Adrian Sarbu.

Že u filmového kanálu Novy není co velkého vymýšlet, potvrzuje i člověk z přípravného týmu projektu Nova Cinema: Podrobně jsme zkoumali všechny filmové kanály, které u nás vysílají. Nebudeme nějak výrazně jiní, ale pomůže nám silná značka Novy. Diváci, pro které jsou stanice jako HBO nebo CS Film neznámé nebo příliš drahé, podle tohoto zdroje spíš vsadí na filmový kanál s osvědčenou značkou Nova. Kromě filmů by na něm běžely i seriály. Film, který by dávala v premiéře Nova, by se třeba o půl roku později objevil na stanici Nova Cinema. Divák by měl jistotu, že když ho nestihne na Nově, uvidí ho na „malé Nově“. Tam by se také objevovaly filmy a seriály, které by na „velké Nově“ neudělaly taková čísla, jaká chceme, říká zdroj.

Odbytiště pro koprodukce?

Nova Cinema by mohla působit jako zajímavé odbytiště pro filmy, na nichž se Nova koprodukčně podílí. A nejen ona. Ředitel televizních aktivit CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku Adrian Sarbu má vlastní produkční firmu MediaPro Pictures, která pomáhala na svět například na filmu režiséra Jiřího Vejdělka Roming a nyní koprodukuje nový film Filipa Renče Na vlastní nebezpečí, který se natáčí v Rumunsku. Zázemí mu tvoří filmová studia MediaPro ve městečku Buftea kousek od Bukurešti, které rovněž patří Adrianu Sarbovi. V nich se má pro „velkou“ Novu točit česká verze španělského tanečního seriálu Un Paso Adelante. Sarbu si už také založil českou pobočku MediaPro Pictures, byť v ní podle obchodního rejstříku nemá žádnou funkci (ale ovládá ji).

Nova by měla na filmovém kanálu rozhodně co vysílat. V minulosti koprodukovala a má televizní práva pro úspěšné české filmy Román pro ženy, Jak se krotí krokodýli, Rafťáci, Ro©k Podvraťáků, Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Bestiář, Vratné lahve a má práva také na nový film režiséra Jana Hřebejka Medvídek. Adrian Sarbu má dobré kontakty se všemi známými českými režiséry, nadstandardní kontakty udržuje například s Jiřím Menzelem, jemuž Nova umožnila po letech sporů o autorská práva natočit film Obsluhoval jsem anglického krále, který se letos probojoval až do finále mezinárodní filmové přehlídky Berlinae. Nova Cinema by tedy měla obsah a Sarbovy firmy zákazníky.

Skoro jako Železný, ale lépe

Adrian Sarbu

Zajímavé je, jak Adrian Sarbu dokáže spojit vlastní byznys s podnikáním mediální skupiny CME, které postupně prodal téměř všechny své podíly v rumunské televizi Pro TV a jejích tematických kanálech Pro Cinema a Acasa. Zatímco těmto televizím Sarbu šéfuje, vlastníkem je CME. Produkční firmu MediaPro Pictures a filmová studia MediaPro Studios ale plně ovládá Sarbu a CME v nich nemá žádný podíl. Její televizní stanice jsou na nich ale závislé, protože se v nich natáčí filmy a seriály určené právě pro ně. A nyní se tato praxe rozšiřuje i na televizi Nova. Vzhledem k tomu, že Sarbu šéfuje televizním stanicím CME v České republice, na Slovensku a v Rumunsku, dá se očekávat, že se stejnou cestou časem vydá i slovenská Markíza.

Sarbu tak postupuje stejně jako kdysi Vladimír Železný, který nechtěl být jenom manažerem americké CME, ale založit na jejím podnikání v České republice vlastní byznys. Železný však od začátku postupoval odlišně, a to se mu nevyplatilo. Televizi Nova od počátku fakticky vlastnila CME a Železný plnil pouze roli prostředníka mezi americkým investorem a původními českými zakladateli. Navíc se pokoušel hrát na obě strany, a to se mu po roztržce se CME v roce 1998 nevyplatilo. Přitom v jednu chvíli mohl coby „zastupující“ majitel vysílací licence inkasovat za Novu několik miliard korun, a pokud by postupoval jako Adrian Sarbu, mohl Novu prodávat po částech, přičemž by si zachoval vliv i v samotné CME. Otázkou zůstává, proč CME toleruje Sarbovi jako jednomu ze svých nejdůležitějších regionálních manažerů slučování soukromého podnikání s jejich byznysem.

BRAND24

Jak vypadá Pro Cinema

Pro Cinema logo

Ale zpět k filmovému kanálu Nova Cinema. S rumunskou kabelovou a satelitní stanicí Pro Cinema ho zřejmě nebude pojit pouze název, který je podle zdroje z Novy určitě víc „sexy“ a zabere na mladé diváky než původní „Nova Film“. Podívejme se tedy na programové schéma rumunského kanálu. Od rána do pozdních odpoledních hodin ho tvoří půlhodinové a hodinové epizody seriálů, a to jak vlastní produkce, tak akviziční. Objevují se mezi nimi i vyložené ležáky známé z Novy: Walker, Texas Ranger, Kačer Donald, Seinfeld, ale také Ally McBealová, kterou dodnes reprízuje Česká televize. Ze zahraničních seriálů by se na Nově Cinema objevily právě takové, které by na „velké Nově“ neměly velkou sledovanost, ale jinak si najdou specifické publikum, říká utajený zdroj z Novy.

Filmy začíná Pro Cinema dávat po osmé hodině večer, ale ještě před nimi zařazuje dvacetiminutové zprávy z oblasti filmu a showbyznysu (publicistická relace se objevuje i v jiných časech během celého dne, stejně jako specializovaný magazín věnovaný motorismu a adrenalinovým sportům). Narozdíl od „velké“ Pro TV, která v Rumunsku vysílá prostřednictvím pozemních vysílačů, kabelu i satelitu, je Pro Cinema výhradně kabelový a satelitní kanál, a diváci tudíž za jeho příjem platí. Nejde ale o prémiovou stanici jako HBO nebo Cinemax. Pro Cinema je součástí rozšířených programových nabídek kabelových i satelitních operátorů. Půjde stejnou cestou i Nova Cinema? Nechme se překvapit.

Získá si Nova Cinema mezi všemi ostatními filmovými kanály diváky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).