Hlavní navigace

Multiplex B má problémy, a nejen se signálem

17. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Televizní diváci v Praze a středních Čechách odkázaní na pozemní digitální příjem si stále častěji stěžují na výpadky přechodného multiplexu B, v němž kromě některých zkušebních programů řádně vysílá i televize Prima. Provozovatel sítě, společnost Czech Digital Group (CDG), dokonce kvůli problémům s kvalitou signálu dočasně vypnula vysílač Ládví. Co je příčinou technických potíží a kdy je CDG odstraní? A jak to bude s vysíláním multiplexu B po Novém roce, kdy většině programů končí zkušební licence?

Vysílání není zálohované

Výpadky multiplexu B gradovaly v druhé polovině září, kdy docházelo k častému zadrhávání obrazu a diváci ve středních Čechách nemohli síť chvílemi vůbec naladit. CDG proto koncem září přistoupila k poměrně radikálnímu kroku a po snížení výkonu na dva týdny úplně vypnula jeden ze tří pražských vysílačů: Ládví. Měli jsme problémy na trase, jejichž příčinu se nám ale nepodařilo objevit, vysvětluje Jiří Rajdus, manažer projektu digitalizace CDG. Vysílač znovu naběhl 6. října odpoledne, firma ale na svých internetových stránkách nevyloučila možnost, že ho kvůli pokračujícím potížím znovu vypne. V neděli 15. října pro změnu CDG na pět hodin vyřadila vysílač Strahov kvůli elektro revizi.

Nejde o první potíže spojené s příjmem televizních programů z přechodného multiplexu B. Například vysílač Ládví zaznamenal úplný výpadek už letos v dubnu. Ani tehdy CDG netušila příčiny a vysílač nefungoval několik dní. Jedním z důvodů by přitom mohla být špatná synchronizace vysílačů multiplexu B, které v Praze vysílají přes jednofrekvenkční síť na kanále 46. Něco podobného se v minulosti dělo na multiplexu A Českých radiokomunikací, jenže technici měli zájem spolupracovat s námi (montéry) a okamžitě se snažili takovéto výpadky řešit a taky se jim to vždycky podařilo. Proto vím, že kolísání datového toku – kvality signálu, je ve špatné synchronizaci jednotlivých vysílačů mezi sebou, konstatoval na diskusním fóru serveru Digitálnítele­vize.cz jeden z techniků.

Experiment nevylučuje výpadky

Špatná synchronizace by měla vysvětlovat poměrně velké kolísání úrovně kvality signálu (mezi 40 a 90 procenty). Vstupní díl neví, který signál si má vybrat, a proto přeskakuje ze slabšího na silnější, a to jsou ty výpadky, vysvětluje diskutér. CDG podle Jiřího Rajduse předpokládá, že částečnou vinu nese zastaralá vysílací technologie, kterou firma používá od zahájení experimentálního digitálního vysílání v roce 1999. Vzhledem k tomu, že multiplex B je zkušební, může vysílání kdykoli přerušit nebo omezit výkon jednotlivých vysílačů. Důvodem může být testování nových systémů nebo případné poruchy prozatím nezálohovaného systému, upozorňuje firma na svém webu. Na druhou stranu, provozovatelé televizních a rozhlasových programů šířených v multiplexu B za toto vysílání platí, firma by se tudíž měla snažit zajistit bezproblémový přenos.

Investice do modernějších vysílacích technologií se ale CDG nevyplatí, pokud nebude mít pro příští rok co vysílat. Licence pro experimentální šíření multiplexu B totiž končí letos 31. prosince a dosud není jasné, zda ji Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) prodlouží na další období, jak se to dělo v uplynulých letech. Nynější vysílací zákon totiž zná pouze krátkodobé šedesátidenní experimenty. Rada sice v minulosti opakovaně CDG prodloužila licenci pro zkušební vysílání obsahu na celý kalendářní rok, podle jejího současného předsedy Václava Žáka byl ale takový postup na hraně zákona: Pokud by jej někdo napadl soudní cestou, zřejmě bychom proti takové stížnosti neobstáli. CDG přitom potřebuje prodloužit licenci na obsah alespoň do konce června 2007, kdy končí platnost licence pro přechodný multiplex B.

Zmizí digitální Prima a Óčko?

Právě příští rok v červenci měl začít platit Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání a přechodné multiplexy A, B a C se měly přetransformovat do definitivních vysílacích sítí 2, 3 a 4 (síť 1 je určená pro veřejnoprávní multiplex s programy České televize a Českého rozhlasu). Ještě předtím měly v přechodném multiplexu B začít řádně vysílat tři nové televizní programy: zpravodajská televize Z 1, dětská TV Pohoda a regionální zpravodajská síť RTA (čtvrtá pozice zůstane obsazená Primou, pátou rada nechala vyčleněnou pro bonusový program Primy za vrácení analogových kmitočtů). Některé programy počítaly se startem od začátku příštího roku, jiné spíše s termínem ke konci zákonné lhůty okolo 10. května 2007. V ideálním případě by tedy na současný „experimentální“ obsah multiplexu B od Nového roku navázaly nové digitální stanice.

Místo toho nyní CDG musí přesvědčit vysílací radu, aby umožnila pokračování experimentu i během příštího roku. Nejlépe až do Silvestra, protože start nových digitálních programů nelze čekat v květnu, ale zřejmě ani v červenci. Dosavadní licence pro experimentální vysílání obsahu multiplexu B platila vždy na jeden kalendářní rok nebo do chvíle, kdy začnou vysílat řádné digitální programy. Předpokládáme, že by nám RRTV mohla tuto licenci prodloužit stejným způsobem i nyní, říká Jiří Rajdus z CDG. Pokud by se tak nestalo, nebo pokud by CDG získala licenci na obsah experimentu jenom do konce června 2007 a do té doby nezačaly vysílat nové digitální programy Z 1, TV Pohoda a RTA, nemělo by smysl multiplex B přetransformovaný do digitální sítě 3 provozovat. Jediným řádně šířeným programem by v něm totiž byla televize Prima, a ta by nezaplatila náklady na provoz vysílačů. Tím pádem by ale z DVB-T zmizelo i Óčko.

BRAND24

Řešení? Kabelové a satelitní programy.

Pro hudební televizi Óčko je přitom multiplex B jedinou možností, jak se v současné době udržet v terestrickém vysílání. Její licence pro DVB-T je soudním rozhodnutím zrušená a vlastní tedy pouze individuální oprávnění pro kabelové a satelitní vysílání. Podle Leoše Pohla, předsedy představenstva CDG, by se nedostatek obsahu v přechodných i definitivních multiplexech dal řešit povolením zařadit do nich právě kabelové a satelitní programy. Proti tomu je ovšem předseda vysílací rady Václav Žák. Pro zemské digitální vysílání by mělo existovat vždy samostatné povolení, aby se v zemských sítích neobjevovaly pouze převzaté programy, ale originální stanice, namítá. Pohlův návrh by podle Žáka řešil nedostatek solventních zákazníků pro provozovatele multiplexů, nikoli originality obsahu.

Obsah je samozřejmě problém, nikoli licence pro provozování digitálních sítí. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se už dohodl s provozovateli přechodných multiplexů, že jim postupně vydá definitivní kmitočty, problém je v tom, že na těchto kmitočtech nebude co vysílat, vysvětluje Žák. To se netýká jenom Prahy, ale i Brna, kde by diváci rádi uvítali digitální vysílání televize Prima. Podle Jiřího Rajduse není problém, aby zde multiplex B začal vysílat, záleží ale na zájmu samotné Primy: Nabídli jsme jí určitou cenu a čekáme na vyjádření. Totéž se týká oblasti Domažlicka, kde Prima původně vůbec nechtěla vysílat. Nyní se zdá, že svůj názor přehodnotí. Vím o probíhajícím jednání, takže bych si nedovolil tvrdit, že digitální vysílání v Domažlicích bude bez Primy, říká Václav Žák. Dočkají se domažličtí také dalších programů z pražského experimentu CDG?

Pokud by multipex B přestal vysílat, kterou televizní stanici byste nejvíc postrádali?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).