Hlavní navigace

Multiplex 4 ve středních Čechách a na Vysočině výrazně zlepšil signál. Víme proč

28. 9. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ FOTO A MAPY POKRYTÍ Signál multiplexu 4 by už nyní měli naladit mnohem lépe diváci ve středních Čechách a na Vysočině. Server DigiZone.cz navštívil samotné vysílače a zjišťoval proč.

Provozovatel multiplexu 4, společnost Digital Broadcasting, uvedl včera (oficiálně ve 21:15) do provozu s přibližně dvoutýdenním zpožděním středočeský vysílač Benešov – Kozmice. Podle reakcí od našich čtenářů se tak výrazně zlepšilo pokrytí v této oblasti. Nově je možné multiplex 4 s programy ČT 1 HD, Nova HD, Fanda a TV Pohoda zachytit například i na Berounsku a Nymbursku. Z vysílače Kozmice zmizela jediná rakvička, která ovšem nikdy nebyla uvedena do provozu, a nahradil ji 40 kW všesměrový systém. Autor zprávy a spolupracovník DigiZone.cz Jakub Melín to zjistili přímo na místě.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Multiplex 4 získal dalšího zákazníka. Vysílat v něm bude stanice Inzert TV

Ve středních Čechách navíc došlo i k další významné změně, o které provozovatel multiplexu 4 neinformoval. Multiplex 4 už s největší pravděpodobností není šířen z vysílače Velké Popovice na kanálu 44. Jakub Melín naměřil v této lokalitě přímo pod stožárem s rakvičkami hodnotu pouhých 50 dBuV, což ukazuje na to, že šlo s největší pravděpodobností o vysílač Kozmice. Naopak 64. kanál, který je z Velkých Popovic stoprocentně šířen, měl hodnotu téměř 100 dBuV, tedy plnou sílu signálu. Co se týká parametrů, signál  ale vykazoval poměrně výraznou chybovost.

BRAND24

Mapa pokrytí multiplexu 4 z vysílače Benešov - Kozmice
Autor: Digital Broadcasting

Mapa pokrytí multiplexu 4 z vysílače Benešov – Kozmice. Mapu v plném rozlišení najdete zde.

ČTĚTE TAKÉ: Multiplex 4 učinil první krok k zařazení nového kanálu Inzert TV

Na Vysočině bylo spuštěno vysílání z definitivního anténního systému dnes ve čtyři hodiny ráno, a to ze stanoviště Jihlava – Jeníkov. Signál je šířen na kanálu 42 s výkonem 10 kW. Multiplex 4 se u nás v Polné dal naladit už od konce června, ale jen na výš položených místech a nyní se signál objevil i v níže položených lokalitách, uvedl v diskusním fóru DigiZone.cz jeho čtenář Petr Koumar. Zcela bez výpadků, zamrzávání a kostiček, i HD jedou perfektně, doplnil Koumar další čtenář a Martin B. pak s nadsázkou dodal: Funguje i na místech, kde to předtím nešlo. Skoro outdoor, indoor, portable.

Mapa pokrytí multiplexem 4 z lokality Jihlava - Jeníkov
Autor: Digital Broadcasting

Mapa pokrytí multiplexem 4 z lokality Jihlava – Jeníkov. Mapu v plném rozlišení najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).