Hlavní navigace

Multiplex 3 spustí 15. prosince čtyři nové vysílače, vypne Košutku

3. 12. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Hned čtyři nové vysílače velkého výkonu zprovozní k 15. prosinci letošního roku operátor zemské digitální sítě 3, společnost Czech Digital Group (CDG). Půjde o pražský Žižkov a Cukrák, ústeckou Bukovou horu a plzeňský Krašov, jejichž provoz pro CDG zajistí České Radiokomunikace. Ke stejnému dni pak multiplex 3 ukončí vysílání z plzeňského městského vysílače Košutka, odkud vysílal od května letošního roku.

Původní pražské vysílače zůstávají

Multiplex 3 si i po zprovoznění dvou velkých vysílačů v Praze, Žižkova a Cukráku, ponechá i tři stávající vysílače na Strahově, Ládví a Zeleném Pruhu, z nichž vysílá v jednofrekvenční síti na kanálu 46. Povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na další využívání tohoto kanálu již CDG získala. Kanál 46 máme přidělený na dalších pět let. Obsah vysílání na tomto kanálu nebude úplně shodný s obsahem multiplexu 3 na kanále 59 ze Žižkova a Cukráku. Na kanále 46 nyní například vysílá i televize Noe, ta na velkých vysílačích nebude, řekl serveru DigiZone.cz technický ředitel CDG Tomáš Vlček.

Ze Žižkova a Cukráku bude multiplex 3 vysílat stejným výkonem a se stejnou polarizací jako multiplexy 1 a 2. Žižkov „pojede“ výkonem 32 kW s vertikální polarizací, Cukrák výkonem 100 kW s horizontální polarizací. Právě kombinace dvou různých polarizací u jednofrekvenční sítě tak výkonných vysílačů a vysoký vysílací kanál 59 mohou podle Vlčka způsobit problémy divákům, kteří nemají v pořádku antény. Proto si chceme co nejdéle držet 46. kanál, vysvětlil technický ředitel CDG. Mnoho Pražanů, ale i diváků ze středních Čech, má totiž už léta nastavenou anténu na kanál 46 a jsou zvyklí multiplex 3 přijímat z něj.

Mux 3 - pokrytí ČR k 31.10.2008

Současné pokrytí multiplexu 3 dosahuje na 25 % obyvatel České republiky (Zdroj: prezentace Jiřího Kramosila z konference Radiokomunika­ce 2008)

Mux 3 - pokrytí ČR k 15.12.2008

Pokrytí multiplexu 3 po 15. prosinci 2008, kdy bude dostupný pro téměř 40 % obyvatel České republiky (Zdroj: prezentace Jiřího Kramosila z konference Radiokomunika­ce 2008)

Multiplex 3 zruší analogovou Primu ve Vokovicích

Jakmile 15. prosince zahájí multiplex 3 vysílání z pražského Žižkova a Cukráku, způsobí velké problémy televizi Prima v pražské čtvrti Vokovice. Tamní analogový převaděč Primy na stejném kanále 59 totiž silné digitální vysílače zaruší. Na tomto převaděči je závislé poměrně velké množství společných televizních antén (STA). Prima má nabídku od Českých Radiokomunikací a předběžnou dohodu s ČTÚ, že by se tento kanál mohl změnit a převaděč mohl pokračovat dál po nějakou dobu na kanále 61. Ale je otázka, jestli to má vůbec smysl. Bylo by to řešení na několik měsíců, přiblížil Vlček. Analogové vysílání Primy, ale i Novy a ČT 1 v celé Praze se totiž bude vypínat již v dubnu příštího roku.

Ilustrační digitální svět

NOVÉ: Mapy pokrytí a technické parametry multiplexu 3

Aktualizované mapy teoretického pokrytí multiplexu 3 po 15. prosinci 2008, kdy tato digitální síť zahájí vysílání z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, ústecké Bukové hory a plzeňského Krašova, naleznete na stránce věnované multiplexu 3. Pokud se nacházíte v regionu, kde tato síť spouští nový vysílač, můžete se podívat, které digitální televize už u vás vysílají. Podrobnosti najdete ve speciálu DigiZone.cz Digitální vysílání v regionech, konkrétně v kapitolách Praha, Plzeň a Ústí nad Labem.

Vedení Primy nyní podle Vlčka zvažuje, zda bude trvat na zachování analogového vysílání na zbývajících pět měsíců, či nikoli. Musel by se vydat nový list technických parametrů na nový kanál, provozní oprávnění… A tento proces trvá poměrně dlouho. Vokovice tedy budou nejspíše takovou oblastí v Praze, kde jedinou alternativou pro příjem Primy bude digitální vysílání a set-top-box. Se všemi problémy, které to přináší, konstatuje Vlček. „Signál tam podle propočtů je, alespoň podle měření v deseti metrech vysoko a na střechách ano. Ale určitě nepůjde na koupenou anténu se zesilovačem u okna. Takže to asi bude docela zajímavé. Může se to dotknout řádově desítek tisíc lidí.“

Technický ředitel Primy Patrik Slavík potvrzuje, že Prima má o náhradní analogový kmitočet zájem. V úterý jsme se dozvěděli datum začátku vysílání sítě 3 na kanále 59 a budeme žádat úřady o potvrzení možnosti navrženého řešení, aby bylo možno změnu provést k datu 15. prosince 2008. Pro diváky by to znamenalo nutnost přeladění svých analogových přijímačů nebo přechod na příjem digitálního vysílání. Problém bude obtížně řešitelný zejména pro diváky přijímající signál prostřednictvím STA. K uvedenému datu budou také zarušeny ostatní vysílače na kanále 59 – Roztoky u Křivoklátu, Nižbor, Praha-Břevnov. Pro tyto vysílače řešení nemáme a bude je nutno v případě silného rušení vypnout. Pokud některým našim divakům vzniknou, byť dočasně problémy s příjmem signálu, které nebyly způsobeny naším zaviněním, omlouváme se, řekl Slavík serveru DigiZone.cz.

Plzeňská Košutka končí, nahradí ji Krašov

Krašov

Na Plzeňsku přejde multiplex 3 od 15. prosince na hlavní vysílač Krašov o výkonu 100 kW, zatímco dosavadní vysílání z městského vysílače Košutka skončí. Vysílací kanál 52 se měnit nebude. Předpokládáme, že tento vysílač nebude potřeba. Pokud měl někdo nějaké provizorní antény, na které mu Košutka hraje, určitě se stane, že mu obraz zmizí a bude si muset pořídit lepší anténu, aby mohl přijímat signál z Krašova, říká Vlček. Ze zkušeností čtenářů serveru DigiZone.cz vyplývá, že ne ve všech částech Plzně je možné signál z Krašova naladit. Mnozí se opakovaně ptali, zda multiplexy 1 a 2, které už z Krašova vysílají, chystají na dokrytí města digitální vysílání z blízkého vysílače Krkavec. Operátoři obou sítí s ním ale zatím nepočítají.

České Radiokomunikace by podle Jiřího Vykydala, vedoucího útvaru rozvoje a investic, v případě dokrývání města Plzně využily místo Krkavce spíše Košutky, u níž si už digitální vysílání vyzkoušely. Současný vysílač multiplexu 3 na této lokalitě totiž pro CDG provozuje právě tato společnost. V případě, že by se to ukázalo být opravdu velkým problémem, zvažovali bychom opětovné zprovoznění Košutky, ale zatím o tom neuvažujeme, říká technický šéf CDG. Multiplex 3 se neobjeví ani na dalších vysílačích středního výkonu na Plzeňsku: na domažlickém Vraním vrchu, chebské Zelené hoře a jáchymovském Klínovci, odkud vysílají nebo v dohledné době začnou vysílat multiplexy 1 České televize a 2 Českých Radiokomunikací.

Multiplex 3 umlčí ČT 2 v Sušici a Chomutově

Ještě před spuštěním multiplexu 3 z hlavního plzeňského vysílače Krašov bude nutné vypnout analogové vysílání programu ČT 2 na vysílačích Jedlová hora u Chomutova a Svatobor u Sušice. Oba využívají kanál 52, na kterém bude vysílat i multiplex 3 z Krašova a navzájem by se rušily. Původně měla analogová ČT 2 v Sušici a Chomutově skončit již v sobotu 29. listopadu, protože se však termín zahájení vysílání multiplexu 3 z Krašova posunul, Česká televize zachovala analogové vysílání Dvojky v obou lokalitách o několik dní déle, než původně předpokládala. Domluvili jsme se s ČT, že do 14. nebo 15. prosince ještě může analogová ČT 2 ze Sušice a Chomutova vysílat, potvrdil serveru DigiZone.cz Tomáš Vlček.

K vypnutí ČT 2 na obou vysílačích by mělo dojít o půlnoci z 14. na 15. prosince, a multiplex 3 z Krašova diváci naladí 15. prosince brzy ráno, okolo šesté hodiny. Pro Českou televizi půjde o vůbec poslední vypínání analogové ČT 2 v letošním roce. Ke stejnému dni také zprovozní svůj poslední letošní digitální vysílač na Klínovci u Jáchymova. Na něm by měl veřejnoprávní multiplex 1 zahájit vysílání ve stejnou dobu jako multiplex 3 z Krašova, Žižkova, Cukráku a Bukové hory. Všechny tyto vysílače budou pro CDG i Českou televizi provozovat České Radiokomunikace.

Z Bukové hory s omezeným výkonem

V severních Čechách se bude muset multiplex 3 spokojit s omezeným výkonem vysílače Buková hora, protože kanál 55, na němž bude vysílat, využívá analogová Prima na Klínovci u Jáchymova a není jasné, do jaké míry by se tyto dva vysílače mohly vzájemně rušit. Multiplex 3 z Bukové hory pro bude vysílat výkonem pouhých 10 kW, zatímco multiplexy 1 a 2 odtud vysílají výkonem 100 kW. Podle Tomáše Vlčka se ale může stát, že digitální síť 3 svůj výkon z hlavního severočeského vysílače zvýší ještě před zářím příštího roku, kdy by Prima i další analogové televize na Klínovci měly podle tabulek v Technickém plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání analogový signál vypnout.

Porovnání pokrytí multiplexů 1, 2 a 3 z vysílače Buková hora
Dosah signálu multiplexů 1 a 2 Dosah signálu multiplexu 3
Buková hora - pokrytí muxu 1 a 2
Buková hora - pokrytí muxu 3

Zdroj: Česká televize, České Radiokomunikace, Czech Digital Group (mapy kliknutím zvětšíte)

Začneme s nižším výkonem, aby se ten problém minimalizoval. Pokud se ukáže, že ten problém je menší, může se výkon zvednout dříve, a když ten problém bude skutečně závažný, počkáme na vypnutí Klínovce, přiblížil Vlček strategii CDG. Podle Jiřího Vykydala z ČRa bude Buková hora od začátku připravena na plný výkon multiplexu 3, který by měl nejpozději v září 2009 přejít z 10 na 100 kW. Záleží na tom, jaká bude zpětná vazba od diváků. Stejným způsobem jsme začínali vysílat multiplex 3 v Brně z vysílače Hády. Tam se také nejprve pustil malý výkon a potom jsme ho navýšili, dodal Vlček. Snížený výkon multiplexu 3 z Bukové hory omezí dosah jeho signálu v okrajových oblastech, například na Mostecku a v severozápadní části středních Čech a Prahy.

Jaké programy budou vysílat v multiplexu 3?

Větší vrásky než spouštění nových vysílačů a snížení výkonu Bukové hory však dělají CDG klienti multiplexu 3. Operátor zatím nemá s žádnou televizí podepsanou dlouhodobou smlouvu. Které programy se tedy objeví v jeho nabídce po 15. prosinci? Obsah multiplexu 3 se nezmění, a o smlouvách stále jednáme. Dosavadní smlouvy nekončí, ale my bychom měli rádi smlouvy dlouhodobé, a televize by rády uzavřely krátkodobé. Je tam určitý střet zájmů, připouští Tomáš Vlček. O jednáních s konkrétnímu televizemi prý „nemůže ani naznačovat“. Příliš mnoho klientů ale CDG nezbývá. Všechny velké televize se už upsaly Českým Radiokomunikacím do jejich multiplexu 2.

Programy multiplexu 3
TV Óčko logo zmenšené
TV Z 1 logo zmenšené
TV Noe logo zmenšené
TV Public TV logo zmenšené
Rádio Proglas logo zmenšené

+ TV Noe vysílá pouze v Praze

BRAND24

Finanční krize ve světě napovídá, že se tu moc dalších televizí asi brzy neobjeví. Je otázka, jak to vlastně dopadne, říká Tomáš Vlček. Od 15. prosince se na čtyřech nových vysílačích multiplexu 3 objeví hudební kanál Óčko, zpravodajská televize Z1, lifestylový kanál Public a křesťanské Rádio Proglas. Všechny tyto televize a rádio mají s CDG prodlouženou smlouvu pouze do konce letošního roku. Smlouvu s CDG jsme měli uzavřenou pouze do konce října. Prodloužili jsme ji do konce listopadu a teď ji máme prodlouženou do konce prosince. Jednáme o nějaké střednědobé smlouvě, řekl serveru DigiZone.cz generální ředitel televize Z1 Martin Mrnka. Také výkonná ředitelka televize Public Renata Pešková potvrdila zařazení tohoto programu do multiplexu 3 na všech nových vysílačích.

Projevili jsme zájem rozšiřovat se do dalších regionů společně s celou sítí. Smlouvu ještě uzavřenu nemáme, ale jednání už finišují, řekla Pešková. V Praze by měl Public vysílat na všech pěti vysílačích, tedy jak ze starých lokalit, tak z Cukráku a Žižkova. Neuvažovala Public o tom, že vy ušetřila za vysílání ze silných pražských vysílačů a zůstala stejně jako TV Noe dostupná jen ze Strahova, Ládví a Zeleného Pruhu na kanálu 46? Nejsem si jistá, že by operátor nějak selektoval, kde kdo bude v multiplexu 3 vysílat. Nejsem k tomu kompetentní, ale pokud vím, televize Noe v multiplexu 3 úplně skončí, uvedla Renata Pešková. Tuto informaci se serveru DigiZone.cz včera nepodařilo potvrdit. Ředitel televize Noe Leoš Ryška nebral mobilní telefon.

Která televize určitě zůstane po 31. prosinci 2008 v multiplexu 3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).