Hlavní navigace

Multiplex 3 na Ostravsku nakonec využije kanál 51, ale jen dočasně

21. 4. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
21. 4. 2011

Nikoli 48. nebo 39., ale 51. kanál využije od posledního dubnového dne na Ostravsku multiplex 3. Na základě výsledků mezinárodní koordinace kmitočtů o tom rozhodnul Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který hledal náhradu za původně plánovaný kanál 48, jehož spuštění blokuje analogové vysílání televize Prima z ostravského vysílače Hošťálkovice. Právě na něm by měl v noci z 30. dubna na 1. května začít vysílat multiplex 3.

K TÉMATU: Ostravsku hrozí „digitální kolaps“: start multiplexů 2 a 3 z Hošťálkovic ohrožen

V průběhu koordinačních jednání byla projednána možnost časově omezeného využití rádiového kanálu 51, který bude moci být využit do 11. 11. 2011. Toto řešení umožní zahájit na konci dubna zemské digitální televizní vysílání ve vysílací síti 3 (na přechodném rádiovém kanálu 51), které bude nejpozději v listopadu tohoto roku přeladěno na finální rádiový kanál 48, sdělil ČTÚ prostřednictvím tiskové zprávy na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Na jakém kanálu bude vysílat multiplex 3 na Ostravsku? 48, 39, nebo jiném?

Využití rádiového kanálu 51 by mělo umožnit veřejnosti využít přijímací zařízení využívaná v předchozím období pro příjem analogového vysílání a eliminovat tak případné finanční náklady na úpravu přijímacích zařízení pro dočasně použitý rádiový kanál, vysvětluje ČTÚ volbu náhradního kmitočtu. Na kanálu 51 vysílal do června loňského roku analogový program ČT 2 a řada domů na Ostravsku má tudíž pro příjem televizního signálu z tohoto kanálu upravenou společnou televizní anténu (STA).

BRAND24

ROZHOVOR: Multiplex 3 zaplníme až osmi televizemi, věří výkonný šéf Českých Radiokomunikací

Multiplex 3 nyní vysílá v Ostravě na jiném dočasném kanále 32 z vysílače Hladnov. I ten přejde v noci na 1. května na nový, rovněž dočasný kanál 51 a vytvoří jednofrekvenční síť s vysílačem Ostrava – Hošťálkovice. V síti momentálně vysílá jediný televizní program, ženský kanál Prima love, a křesťanské Rádio Proglas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).