Hlavní navigace

Multiplex 2 startuje z Pradědu, Česká televize vypíná 78 analogových vysílačů

31. 10. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Diváci na Jesenicku se úderem dnešní půlnoci dočkají pozemního digitálního vysílání pěti nejsledovanějších komerčních televizí. Z vysílače Praděd odstartuje multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov. Doplní tak multiplexy 1 a 3, které odtud vysílají již delší dobu. Pro Primu je tento start premiérou pozemního vysílání v oblasti Jeseníků, analogově totiž z Pradědu nevysílala a v celé oblasti byla dostupná jen v několika málo městech prostřednictvím malých dokrývačů.

Kdo chtěl Primu nebo Barrandov, už si pořídil satelit

Multiplex 2 přichází do oblasti Jeseníků podstatně později než ostatní dvě digitální televizní sítě. Veřejnoprávní multiplex České televize odstartoval z Pradědu už před 13 měsíci, koncem loňského září. Multiplex 3 s programy Prima love a rádiem Proglas odtud vysílá od letošního července (i když původně měl startovat společně s multiplexem 2 až dnes o půlnoci). Právě toto zpoždění vedlo mnohé diváky z Jesenicka k tomu, že si pořídili satelitní komplety a digitální příjem televize vyřešili jinak než pozemní cestou. Dopad dnešního startu multiplexu 2 tak bude v podstatě mizivý, v regionu je jen malá část domácností závislá na příjmu televizního signálu z pozemních vysílačů.

Pozemní příjem digitální televize je ale důležitý pro druhé a další televizory v domácnostech, které zpravidla nejsou napojeny na satelitní parabolu nebo kabelovou přípojku (na Jesenicku navíc není mnoho obcí, které by měly kabelovou televizi). Z tohoto hlediska je start multiplexu 2 z Pradědu důležitý především pro Primu, kterou tu zatím lidé nemohli pozemní cestou naladit ani analogově. Jde o jedno z posledních míst v České republice, které Prima neměla historicky pokryto a až na několik málo výjimek se mu vyhýbala, protože hustota obyvatel tu není zrovna veliká a vysílání „do lesů, luk a strání“ by se televizi nevyplatilo. Od vstupu do multiplexu 2 chce ale Prima v pokrytí území držet krok s Novou, a tak přichází i na Praděd.

Mux 1 - pokrytí Jeseník Praděd

Teoretická mapa pokrytí multiplexu 2 z Pradědu je obdobná jako u veřejnoprávního multiplexu 1 (Zdroj: České Radiokomunikace)

Programy multiplexu 2
TV Nova logo zmenšené
TV Nova Cinema 2008 mini
TV Prima logo 2008 zmenšené
TV Prima Cool 2009 logo
TV Barrandov 2008 růžové mini

Multiplex 2 nahradí na kanále 53 analogovou Novu

Start multiplexu 2 z Pradědu se neobejde bez menší rošády. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž přidělil této digitální síti vysílací kanál 53, který dosud využívá televize Nova pro své analogové vysílání. Nova na něm může vysílat až do konce června příštího roku a podle všeho se této možnosti nehodlá vzdát. České Radiokomunikace jako provozovatel multiplexu 2 i vlastník pradědského vysílače přišly s náhradním řešením: analogovou Novu přeladí na náhradní kanál 50, který nyní využívá analogový program ČT 1, a uvolněný kanál 53 využijí pro multiplex 2. Nova by na tom neměla tratit: analogová ČT 1 totiž ukončí vysílání z Pradědu také dnes v noci a diváci, kteří na Jesenicku dosud přijímají analogovou televizi, mohou chytat Novu i ČT 1.

Krátce před půlnocí tak divákům zmizí z kanálu 53 analogová Nova a na kanálu 50 se jim objeví místo programu ČT 1, který už nebude v analogovém vysílání z Pradědu pokračovat. Nebudou tedy muset kvůli sledování analogové Novy složitě ladit televizory nebo přebudovávat společné televizní antény. Předpokladem pro toto řešení je úspěšně uzavřené jednání se společností CET 21 (držitel vysílací licence Novy, pozn. red.) o pokračování analogového vysílání, upozorňovaly koncem minulého týdne České Radiokomunikace. Podle informací serveru DigiZone.cz je Nova připravena v analogovém vysílání z Pradědu pokračovat a s plánem na přeladění vysílacího kanálu souhlasí. Smlouva s ČRa ještě není finálně uzavřena, v principu s tímto návrhem problém nemáme, řekla minulý čtvrtek DigiZone.cz Marie Fianová z tiskového oddělení Novy.

Vysílač Praděd - analogové pokrytí

Analogové pokrytí programu ČT 1 z Pradědu. Stejné bude mít od půlnoci na zítřek analogová Nova, která bude z tohoto vysílače vysílat do 30. června 2012. Poté ji bude možné naladit už jen digitálně. Nova zůstane jediným analogovým televizním programem na Pradědu. (Zdroj: ČTÚ)

Nejen pro Jesenicko, ale i dokrytí východních Čech

Vysílání multiplexu 2 z Pradědu ovšem nepokryje pouze spoře obydlené území Jesenicka, nýbrž pomůže dokrýt některé oblasti Královéhradeckého a Pardubického kraje. Zejména pak Podorlicko, jehož členitý terén často neumožňuje zachytit signál z vysílačů Černá hora, Krásné, Kamenná horka nebo Kojál. V místech, kde nepomůže ani Praděd, už operátoři prvních dvou multiplexů zprovoznili dokrývače. Týká se to Letohradu, Žamberku, Jablonného nad Orlicí a nejnověji také Ústí nad Orlicí, Dolní Dobrouče a Králík. Poslední tři jmenované dokrývače spustila zatím jen Česká televize pro svůj veřejnoprávní multiplex a neprovozují je pro ni České Radiokomunikace, nýbrž místní malí provozovatelé. Proto dosud nejsou k dispozici ani mapky jejich pokrytí.

Pro České Radiokomunikace znamená spuštění multiplexu 2 z Pradědu takřka dokončení celého procesu digitalizace televizního vysílání. Za měsíc už zbude v této síti zprovoznit poslední dva vysílače velkého výkonu, zlínskou Tlustou horu a Ploštiny u Valašských Klobouků. Složitý a velmi rozsáhlý projekt digitalizace na našem území se nám podařilo dovést do zdárného konce. V této chvíli je digitálním signálem pokryta většina území České republiky – 97,76 procenta. Divákům na území Olomouckého, Moravskoslezského, Královehradeckého a Pardubického kraje se spuštěním digitálního vysílání programů multiplexu 2 rozšíří programová nabídka, konstatuje generální ředitel ČRa Kamil Levinský.

Vysílač Praděd

Vysílač Praděd nepokrývá pouze oblast Jeseníků a Olomoucký kraj, ale je důležitým dokrývačem pro část Moravskoslezského, Královéhradeckého a Pardubického kraje

Diváci si musí přeladit přijímače, aby se jim načetl multiplex 2

Ti diváci, kteří dosud nemohli multiplex 2 přijímat a jsou v dosahu vysílače Praděd, musí po dnešní půlnoci přeladit svoje set-top-boxy nebo digitální televizory, aby se jim načetla nová programová nabídka. Jednou z možností je zvolit automatické ladění, které nový vysílač automaticky vyhledá a vysílané programy uloží do předvoleb. Druhou, optimálnější možností, je použít režim ručního ladění, při kterém se na přijímači zadá naladění programů přímo na novém vysílacím kanále 53. V režimu ručního ladění nehrozí nebezpečí, že přijímač automaticky naladí kmitočty z nějakého vzdálenějšího vysílače a příjem by mohl být s problémy, upozorňují ČRa.

Komplikovanější situaci by tentokrát neměli mít ani diváci, kteří využívají společnou televizní anténu (STA). Pokud jejím prostřednictvím v minulosti přijímali z Pradědu analogový signál televize Nova na kanálu 53, stačí, když si tento kanál vyhledají na svém digitálním přijímači a měla by se jim načíst programová nabídka multiplexu 2, tedy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov. V případě, že STA dosud nebyla odladěná na příjem kanálu 53, je třeba ji nejprve nechat upravit od servisní firmy. To se ale týká i starších STA, které sice mají naladěn kanál 53, ale neumožňují automatický přechod z analogového na digitální příjem televize. Tyto STA je nutné pro vysílání DVB-T patřičně upravit. Správce nebo majitel domu má povinnost zajistit odbornou firmu, která společnou anténu upraví, upozorňují ČRa.

ČT 1 - pokrytí analog Ostrava Hošťálkovice (K31)

Dosah analogového signálu programu ČT 1 z ostravského vysílače Hošťálkovice. Také ten Česká televize v noci na zítřek vypne. (Zdroj: ČTÚ)

Analogová ČT končí na Pradědu a 77 dalších vysílačích

Dnešní půlnoc je také přelomová z hlediska vypínání pozemního analogového vysílání České televize, a to jak programu ČT 1, tak ČT 2. Kavčí hory se rozhodly do konce listopadu ukončit veškeré analogové vysílání Jedničky a Dvojky a většina zbylých vysílačů a dokrývačů skončí právě dnes. Bezesporu nejdůležitějším vysílačem, který se dnes v noci odmlčí, je výše zmiňovaný Praděd. Analogová ČT 1 odtud vysílá na kanálu 50, který bude od půlnoci využívat analogová Nova. Na stejné úrovni jako Praděd je i ostravský vysílač Hošťálkovice, na kterém ČT 1 ukončí analogové vysílání na kanálu 31. Společně s ním se odmlčí i všechny návazné analogové dokrývače Jedničky v celém Moravskoslezském kra­ji.

Z valašskoklo­boučských Ploštin se Jednička odmlčí na kanálu 25, z Radhošti u Valašského Meziříčí na kanálu 27, z třineckého Javorového vrchu na kanálu 26, z olomouckého Radíkova na kanále 28 a novojičínského Veselského kopce na kanále 34. U menších analogových dokrývačů ČT 1, které dnes ukončí své vysílání, stojí za zmínku Ústí nad Orlicí, Králíky, Městečko Trnávka nebo Moravská Třebová. Vypínání analogové Jedničky pomůže v některých regionech posílit digitální vysílání. Konkrétně na zlínské Tlusté hoře bude moci multiplex 3 s Primou love a rádiem Proglas posílit výkon na kanálu 25 ze současných 10 kW na finálních 100 kW. To doposud nebylo možné, protože na kanálu 25 vysílala z blízkého vysílače Ploštiny u Valašských Klobouků analogová ČT 1.

Vypínání analogu ČT - seznam vysílačů k 31.10.2011

Seznam analogových vysílačů velkého výkonu, které dnes vypíná Česká televize

Vypínání analogu ČT - seznam dokrývačů k 31.10.2011

Seznam analogových dokrývačů, které dnes vypíná Česká televize

BRAND24

Zbývá spustit dva vysílače a digitalizace bude hotová

Po startu multiplexu 2 z Pradědu už zbývá spustit jen dva vysílače velkého výkonu této digitální sítě a všechny tři celoplošné multiplexy, které provozují buď přímo nebo zprostředkovaně České Radiokomunikace, budou mít v provozu celou základní síť vysílačů. Tím bude proces digitalizace televizního vysílání v Česku završen. Oněmi dvěma vysílači jsou zlínská Tlustá hora a Ploštiny u Valašských Klobouků, které čekají na start multiplexu 2. Dočkají se ho už za měsíc – v noci z 30. listopadu na 1. prosince, kdy tato digitální síť vytvoří na zmíněných vysílačích jednofrekvenční síť na kanále 49. Poté už budou všechny tři celoplošné multiplexy pouze dokrývat území s horším signálem.

České Radiokomunikace si ale konec digitalizace příliš nepřipouštějí. Ukončením projektu digitalizace pro nás nic nekončí, naopak začíná další důležitá vývojová etapa, kterou je zavedení a rozvoj televizního vysílání v HD rozlišení. Jsme připraveni zprostředkovat divákům vysílání letních Olympijských her 2012 již ve vyšší kvalitě obrazu, slibuje už poněkolikáté generální ředitel ČRa Kamil Levinský. Firma by ráda do poloviny příštího roku pokryla tři čtvrtiny obyvatel Česka signálem multiplexu, který bude vysílat v novějším standardu DVB-T2, který je pro pozemní šíření HDTV ekonomicky výhodnější. Zda v něm skutečně nabídne přenosy z LOH 2012 v Londýně, však záleží pouze na České televizi, která má pro přenosy z olympiády nakoupena vysílací práva.

Pokud máte doma satelitní, kabelovou nebo IP televizi, přijímáte na druhý nebo další televizor pozemní digitální televizi DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).