Hlavní navigace

Megasat 3000T: nepřizpůsobivý set-top-box se základní výbavou

3. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Čeští spotřebitelé si mohou dnes vybírat z pestré nabídky zemských digitálních přijímačů do dvou tisíc korun. Pokud chtějí set-top-boxy zaujmout pouze cenou, musí ji mít v současnosti už pod 1500 korunami. Takovou taktiku volí i nový Megasat 3000T. Pokud jste ale diváky, které kromě ceny a základní schopnosti přijímat digitální programy zajímá i uživatelský komfort, raději se mu zatím vyhněte. Po softwarové stránce přístroj totiž potřebuje nejednu úpravu.

Asi mě to mělo varovat. Otevřu krabici, vybalím set-top-box, dám ho na televizi a chystám se do něj zapojit anténu. Je to už rutina, a tak se ani nepodívám, jak anténní konektor vypadá. Co bych na něm měl také viděl nového? Kabelu se ale dovnitř nějak nechce. Divné. Konečně si zadní panel pořádně prohlédnu a překvapením zamrkám očima. Konektor pro anténu místo pravého úhlu svírá s deskou úhel sotva 60 stupňů, ale středový trn je přitom vystrčený správně, pravoúhle. Nezbylo mi než vyhnout trochu také střed konektoru, aby si do něj anténní kabel našel cestu. To se mi ještě nestalo. Těžko říct, jestli je to u výrobku obvyklý jev – to z jednoho kusu neposoudím. Ale nejspíš to bylo varování pro zkušenosti, které mi set-top-box připraví.

Megasat 3000T

Stručná charakteristika

Megasat 3000T je přijímačem zemského digitálního vysílání (DVB-T) se základní výbavou. Obsahuje anténní vstup a výstup, dva konektory SCART, digitální zvukový výstup S/P-DIF v optické verzi a sériové rozhraní RS-232 na dohrání nového softwaru. Na zadním panelu je také vypínač přívodu elektrického proudu. Přijímač za provozu spotřebuje nejvýš 15 wattů.

Megasat 3000T zezadu

Výrobek působí na pohled jednoduchým, účelným dojmem. Šedivé provedení, strohé pravoúhlé hrany. Netradiční je uspořádání větracích otvorů na horním panelu do jedenácti kosočtverců. Pouhá geometrie, nebo nějaký skrytý vzkaz designéra? Horní polovinu předního panelu zjemňuje lesklá linka, která je ve svém středu osazená šesti tlačítky. Uživatel si pomocí nich obstará základní činnosti jako změnu programů a hlasitosti, ale navštívit díky nim může také menu set-top-boxu. Sedmé tlačítko je stranou, na levém kraji, a slouží na přepínání výrobku mezi pohotovostním a provozním režimem. Kryt vepředu napravo působí dojmem, že se dá odklopit a něco zajímavého pod ním najít. Bohužel ale zůstalo jen u dojmu.

Dálkové ovládání vnáší do šedi přijímače konečně barvu a tvary. Na ovladači je 27 malých kulatých tlačítek a růžice šipek se středovým OK. Kulaté klíče početně mírně převažují v horní polovině, kde jsou všechna tlačítka pro číselnou změnu programu, klávesa přivolávající technické informace o vysílání a také vstup i výskok z uživatelské nabídky. Pod růžicí jsou pak umístěná barevná tlačítka pro snadnou navigaci teletextem a pro vyvolání nejrůznějších funkcí přijímače – včetně elektronického programového průvodce nebo změny zvukového doprovodu.

Megasat 3000T ovladač

V obsahu balení byly kromě set-top-boxu a jeho dálkového ovládání se dvěma AAA bateriemi už jen dvě uživatelské příručky. Jedna německá, druhá anglická, česky nic. Ke cti cizojazyčných manuálů ale slouží fakt, že jsou vyvedené přehledně a doplněné ilustracemi zapojení i snímky z obrazovky. I cizích jazyků neznalý uživatel si po chvíli přemýšlení aspoň ty nejzákladnější informace v příručce najde.

Nepohodlný provoz

Megasat 3000T programy z českých zemských digitálních sítí naladí a divákům je zprostředkuje, to je pravda. Tady také ale veškerý uživatelský komfort končí. Ačkoli byl firmware v testovaném vzorku datovaný k 30. dubnu letošního roku, a byl tedy relativně čerstvý, fakticky aktuálních kvalit češtiny menu á la Strong nedosahoval. Zatímco tady už existuje verze se správnou diakritikou v elektronickém průvodci (EPG), Megasat má české zatím pouze menu a teletext. Pro stránky teletextu navíc nemá paměť, a tak hledání probíhá standardní rychlostí.

Megasat 3000T B

Kdyby se jednalo pouze o češtinu, tak už dopředu vidím kritické invektivy na svoji osobu v diskusním fóru. Problémů má přístroj bohužel víc. Obraz se zbytečně velkým ořezem diváci možná překousnou a po čase si na něj třeba i zvyknou. Ale chování menu by je nejspíš vytáčet nepřestalo. Uveďme si pár příkladů.

Při programování nového záznamu z časovače, který má deset pozic s možností opakování, se vždycky nejprve přenesete do budoucnosti. Z nepochopitelného důvodu výrobek sám o sobě chce vždy nastavit datum záznamu na 27. říjen 2055 na 6:18 ráno. Možná to byla chyba jen mého kusu a někdo mi tak dával vzkaz o mimořádné události. Já ale dokážu takhle na desítky let dopředu odhadnout jen to, že pokud se nic výrazného nezmění, bude v toto datum den do oslav 137. výročí založení Československa. Alespoň že po ručním přepsání časovač zapíná a vypíná výrobek podle očekávání.

Megasat 3000T A

Další výraznou nepříjemností je umrtvující funkce jakéhokoli textového okna. Ať už se chcete podívat na teletext, do programového průvodce nebo jen do menu, musíte se rozloučit s právě sledovaným programem. Když se totiž z vaší cesty za dalšími informacemi vrátíte, čeká vás místo původního obrazu jen černo. Po přepnutí tam a zpět je obraz zase zpátky, to ano, ale nikde jsem takové chování ještě nepozoroval. A do třetice zmíním také to, že pokud využijete funkce Freeze na zastavení obrazu, musíte se rozloučit také se zvukem, který u jiných výrobků při stejné akci běží plynule dál, a vy tak neztrácíte přehled o základním dění.

Megasat 3000T panel

Na českém trhu zatím není. Naštěstí

Set-top-box Megasat 3000T se zatím v České republice, alespoň podle mých informací, neprodává. Dokud mu někdo nenapíše lepší firmware, není to, řekl bych, žádná škoda. On celý internet je k výrobku na odkazy skoupý. Byl jsem rád, když jsem ho našel ve dražbě na německé verzi eBay a odtud se dozvěděl o německém internetovém obchodě, kde se dá koupit. Cena tu klesla z 59 na pouhých 44 eur. To je v přepočtu sympatických zhruba 1200 korun. Ale jak jsem napsal v úvodu, ne pro každého diváka v Česku je cena ten jediný a nejdůležitější parametr.

Megasat 3000T
Celkové hodnocení 5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 0,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 0,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Tipy C

Orientační cena: 44 eur (1200 Kč)

Foto: Autor

Měli byste o recenzovaný set-top-box navzdory neduhům za cenu 1200 korun zájem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).