Hlavní navigace

Mediální rady musí obhájit výroční zprávy, jinak jim hrozí odvolání

11. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 11. 2010

Čtveřici mediálních rad čeká příští týden perné obhajování výročních zpráv za rok 2009 v Poslanecké sněmovně. Před volební výbor sněmovny předstoupí předsedové a předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), Rady České televize, Rady Českého rozhlasu a Rady České tiskové kanceláře. Pokud sněmovna výroční zprávu konkrétní mediální rady neschválí, znamená to automaticky její odvolání.

K TÉMATU: Radim Hreha, bývalý šéf STV, je novým generálním ředitelem ČTK

Výročními zprávami mediálních rad se měla zabývat ještě minulá Poslanecká sněmovna, ta je ale odložila a k projednání se dostaly až po květnových parlamentních volbách. „Malé“ mediální rady budou muset před poslanci obhájit personální změny ve vedení všech tří veřejnoprávních médií: ČT, ČRo a ČTK. Loni totiž Rada ČT zvolila na druhé šestileté funkční období generálním ředitelem ČT Jiřího Janečka, a Rada ČRo odvolala generálního ředitele veřejnoprávního rozhlasu Václava Kasíka, na jehož místo pak zvolila Richarda Medka.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Radim Hreha a Jan Bohdal se vrací do Českých médií Jaroslava Berky

Nejtěžší obhajoba výroční zprávy ale čeká Radu ČTK, která loni po oznámení rezignace generálního ředitele ČTK Milana Stibrala vypsala výběrové řízení na jeho nástupce, v němž zvítězil Radim Hreha. Radní však později konstatovali, že Stibral po formální stránce rezignoval špatně, a on sám prohlásil, že už z funkce odejít nechce. Rada ČTK následně zrušila konkurz, v němž zvítězil Hreha a pro jistotu ho ještě odvolala. Hreha počínání Rady napadnul žalobou. Soud ve sporu dosud nerozhodnul.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).