Hlavní navigace

Maximum T-1300 FTA: Pozemní set-top-box pro vysoké rozlišení

22. 4. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Poměrně často se na nás obracejí někteří čtenáři, kteří by rádi vyzkoušeli příjem programů ve vysokém rozlišení, jež jsou šířeny terestricky. Důvod je prostý, i když jde pouze o experiment společnosti Telefónica O2 v několika městech, možnost sledovat zdarma programy v HDTV je poměrně lákadlem. Dnes tedy prochází recenzí set-top-box, který slouží právě k tomuto účelu. Žádné zázraky ale nečekejte - potěší snad jen funkce PVR. Jinak jde o naprosto standardní přijímač.

Přední a zadní panel přijímače

Přední panel je vybaven pouze několika málo tlačítky a displejem. Pokud jde o konkrétní funkce, jsou to Power a Channel Up a Channel Down. Displej zobrazuje pouze aktuálně sledovanou programovou pozici. Nehledejte zde ani žádnou šachtu pro abonentský modul nebo kartu, přijímač je pouze free-to-air (FTA), neboli slouží pouze pro sledování nekódovaných kanálů. Zadní panel je už o něco bohatší, přesto zde určitě zamrzí absence žlutého cinch konektoru pro video. Pro výstup obrazového signálu je tu buďto HDMI rozhraní nebo SCART. Ten tu pak najdete jeden pro připojení k rekordéru. Na výstup zvuku si můžete zvolit buďto z cinchových L a R (červený a bílý) nebo S/PDIF (optika). Najdete zde také standardní vstup a výstup z přijímače (ANT IN, ANT OUT) a PVR funkci zajistí USB rozhraní pro připojení flashky nebo externího disku.

Maximum T-1300 přední panel
Maximum T-1300 zadní panel
Maximum T-1300 dálkový ovladač

Nastavení

Při prvním spuštění přijímače se vám na obrazovce objeví tabulka Main Page, která je v angličtině. Mezi položkami menu jako jsou PVR Manager, Channel Manager nebo Program Guide nechybí ani ta důležitá pro úvodní nastavení – User Installation. V ní jsou umístěné např. Channel Search, System Setting nebo Factory Default. Vstoupil jsem tedy do druhé jmenované položky, kde naštěstí bylo také nastavení jazyků – čeština tu nechybí. Jakmile nastavíte menu na náš jazyk, změní se na češtinu i zvukový doprovod. Dále máte možnost zvolit zapnutí titulků, napájení antény, formát obrazu (možnosti jsou pouze dvě, a to buď 4:3 letter box nebo Auto 4:3/16:9) atd. Set-top-box podporuje rozlišení 576p, 720p a 1080i). Při procházení menu jsem v podstatě nenarazil na žádné zásadní chyby v překladu. Snad jen nastavení hodin má trošku krkolomnou češtinu – Čas nastaven. Možnosti jsou buďto automaticky (pomocí TV signálu) nebo manuálně.

Maximum T-1300 ladění

Ladění

Pro vyhledání programů slouží stejnojmenná položka. Po jejím potvrzení můžete kanály hledat automaticky nebo ručně. V redakci jsme zvolili druhou možnost. Objevila se tabulka, kde se v jednom okně štosují televizní programy a ve druhém rozhlasové stanice. Prohledání VHFUHF pásma trvalo set-top-boxu přibližně tři minuty a během něj se podařilo najít 44 kanálů na horizontálně polarizovanou anténu. Mezi stanicemi byly samozřejmě některé hned několikrát, protože se jednalo o stejné sítě z různých lokalit. Z Prahy byly nalezeny jak multiplexy na kanálech 46, tak i 64. Když tato operace skončila, pod tabulkou se objevila možnost sledovat, takže jsme zvolili tlačítko OK. Po uložení stanic se ale výsledný počet zúžil na „pouhých“ sedmnáct. Když jsme zkontrolovali jednotlivé frekvence multiplexů, zachovány zůstaly pouze ty pražské, a to ještě s tím, že do výsledného seznamu se nepodařilo probojovat síti společnosti Czech Digital Group na 46. kanálu.

Maximum T-1300 sledování

Sledování kanálů

Video přes HDMI je kvalitní – barvy jsou jasné a obraz je ostrý. Sledování programů jako takové tedy není problém. Při přepínání mezi jednotlivými stanicemi je však vždy prodleva přibližně dvě až tři vteřiny. Asi dvakrát se nám za nevysvětlených příčin stalo, že se přijímač sám vypnul. Osobně jsme byli zvědavi na příjem programů z multiplexu společnosti Telefónica O2, která šíří ve vysokém rozlišení stanice ČT 1 (upscale) a TV Nova. K tomuto účelu hlavně set-top-box za přibližně tři tisíce korun slouží. Rozdíl v přepínání stanic v klasickém a vysokém rozlišení, co se týká času, nebyl. Pokud si vyvoláte přes tlačítko OK klasicky seznam kanálů, objeví se vám tabulka, v jejíž pravé části máte také aktuálně vysílaný pořad s časovou osou. Stisknutím tlačítka I vyvoláte nejen informace o právě vysílaném a následujícím pořadu, ale jsou zde také doplňkové údaje o tom, jestli program vysílá teletext, zda je mono nebo stereo a nechybí tu také datum ve tvaru měsíc plus den a čas (HH:MM). Pokud byste chtěli zjistit nějaké technické údaje, máte bohužel smůlu. Pod tlačítkem Signal se skrývají pouze obecné údaje jako je kanál, frekvence a PIDY.

Maximum T-1300 EPG

EPG, teletext, časovač

Velmi příjemně mě překvapil elektronický programový průvodce (EPG). Ten totiž při stisknutí tlačítka EPG nevyjede v klasické podobě seznamu kanálů, jak ho známe z velké většiny přijímačů, ale přímo jako programový magazín té dané televize. V horním levém rohu tedy vidíte informaci o tom, jakého kanálu se průvodce týká a v pravém sloupci jsou pak už podle času řazené jednotlivé pořady. Pokud je k nim dostupná anotace, zobrazí se v pravé části tabulky. Ne všechny české znaky jsou podporovány, takže se zobrazuje chybně např. í, é apod. Pomocí průvodce je možné přijímač také načasovat k nahrávání. Pro tento případ by se hodilo, kdyby výrobce do tabulky zakomponoval přesný čas. Časovač jsem vyzkoušel třikrát z různých kanálů a nikdy nebyl s nahrávkou problém. Celý teletext se naštěstí načte do paměti, takže pak v něm můžete pohodlně listovat. Dokonce se zde české znaky zobrazují bez problémů. Pokud se náhodou stránka hledá, objeví se vám Searching nahoře uprostřed obrazovky.

Maximum T-1300 nahrávání

Nahrávání

Pořad si můžete zaznamenat nejen přes EPG, ale také na dálkovém ovladači (DO) pomocí červeného tlačítka. Tady bych se jen stručně zmínil o DO, který mi přijde dost nepraktický. Tlačítka jsou uspořádána přesně naopak, než by člověk čekal, ovladač jako takový je poměrně těžký a i zkušenému uživateli nějakou dobu trvá, než se mezi všemi tlačítky zorientuje a najde požadovanou funkci. Zpět ale k nahrávání. Spouští se tedy červeným tlačítkem, které se na DO nachází přibližně uprostřed. Při spuštění vám přijímač oznámí, kolik ještě odhadem zbývá minut do konce záznamu a před ukončením se pak informační box (tabulka se tak opravdu jmenuje) zeptá, jestli chcete záznam opravdu zastavit. Manažer PVR můžete vyvolat stisknutím zeleného tlačítka. Seznam nahrávek vidíte v levé horní části tabulky, v její dolní části se pak dozvíte o tom, jak je nahrávka velká, jakou má stopáž a kdy byla pořízena. Nechybí také odhad záznamu v SD i HD.

BRAND24

Maximum T-1300 nahrávání 2

Set-top-box si bez problémů poradil s pěti set gigovým externím diskem Maxtor. Ať už jde o SD nebo HD nahrávku, je uložena s koncovkou TRP. Disk při záznamu vytvoří složku RecordFile a do ní jednotlivé soubory ukládá. Asi nejlepší postup při zpracování takovéhoto záznamu, který se nám osobně v redakci bez problémů osvědčil, je použití programu H264TSCutter, který převede záznam na soubor s koncovkou TS. S tím pak můžete pracovat např. v programu MPEG Video Wizard. Je však nutné mít nainstalované odpovídající kodeky. Pak už můžete soubory přizpůsobit i např. pro přehrávače iPOD nebo „jen“ do formátu MP4 bez změny rozlišení. Této problematice už jsme se na DigiZone.cz věnovali v několika samostatných článcích. Pokud chcete nahrávku přehrát, stačí, když stisknete na DO tlačítko Play, které má také funkci pauzy. Pod ním je pak hned STOP.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě IPON z Rokycan.
Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/in­dex.php?ID[1]=4­4&ID[2]=8433&de­tail=556
Orientační cena: 3090 Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).