Hlavní navigace

Maximum T-102 FTA MPEG-4: pozemní digitální přijímač HDTV

25. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
RECENZE - Digitalizace pozemního televizního vysílání se podle „Technického plánu přechodu“ pomalu přesouvá ze západu naší republiky na východ. Zájem o přijímače pro pozemní příjem digitální televize se s postupujícím signálem přesouvá také. Proto se dnes opět po nějaké době budeme věnovat jednomu z "terestrických" set-top-boxů. Maximum T-102 FTA MPEG-4 potěší ty, co chtějí sledovat programy jak ve standardním, tak vysokém rozlišení obrazu, a požadují malou spotřebu elektrické energie.

Přední panel

Na černém předním panelu vlevo najdeme síťový vypínač a vedle něj svítí v režimu StandBy červená dioda. Při zapnutí se změní její barva na zelenou. Uprostřed panelu bychom marně hledali displej. Vpravo nahoře najdeme USB port pro externí zařízení. Pod ním jsou dvě tlačítka, kterými můžeme procházet mezi uloženými kanály nahoru/dolů.

Maximum T-102 přední panel

Zadní Panel

Na zadním panelu vlevo je anténní vstup se smyčkovým výstupem. Následuje S/PDIF koaxiální výstup zvuku. Dva konektory SCART (jeden pro propojení VCR nebo DVD a druhý pro propojení s TV přijímačem) a port HDMI v 1.3. Úplně vpravo je napevno zabudovaný síťový kabel.

Maximum T-102 zadní panel

Dálkové ovládání

DO je menší velikosti a je napájeno dvěma AAA bateriemi. Snadno tak jednou rukou dosáhneme na všechna tlačítka. Jejich stisk je dost vysoký a tak zabraňuje stisknutí např. dvou tlačítek najednou. Přepínání kanálů je standardní.

Maximum T-102 DO

Instalace

Průvodce instalací je rozdělen do sedmi kapitol. Pokud přístroj zapínáme poprvé, nebo po resetu do továrního nastavení objeví se úvodní obrazovka. Ptá se na OSD jazyk a zemi použití. Poté po potvrzení tlačítkem OK již proběhne automatické proladění celého terestrického kmitočtového pásma. Tuner je velice citlivý a bez problému naladil i v Praze nejslabší signál muxu 4. Naladěné stanice jsou automaticky uloženy do paměti a přijímač se poté přepne na první z naladěných kanálů.

Maximum T-102 průvodce instalací
Maximum T-102 EPG

Pomocí dálkového ovládání již můžeme vstupovat do menu. Tam si nastavíme např. parametry pro správu kanálů. V menu editace programů můžeme zamykat, přeskakovat, volit favoritní kanály nebo je přesouvat a mazat. Nastavit můžeme i jazyk titulků. Vstoupit do tohoto menu je možné po zadání hesla. Z výroby je nastaveno se šesti nulami.(000000).

EPG

Programový průvodce (EPG) je přehledný a zobrazuje pro každou předvolbu informace o programech až 7 dnů dopředu. Pohyb v něm umožňují šipky nahoru/dolu. K další nebo předešlé obrazovce se dostaneme modrým nebo žlutým tlačítkem.

Maximum T-102 EPG 2

Třídění programů je možné vzestupně, abecedně, podle stanice nebo podle ID sítě.

Další nastavení

Nastavení obrazu se provádí v menu OBRÁZEK kde můžeme nastavovat další předvolby. Formát TV má na výběr PAL, nebo NTSC, poměr stran použitého zobrazovače vybíráme z nabídky (auto, 16:9 WideScreen, 4:3 plný, 4:3 Pan Scan, 4:3 Letter Box). Rozlišení nastavujeme z nabídky 576i, 576p, 720p, nebo 1080i. Video výstup nastavujeme pouze při použití scartu. Vybereme CVBS, nebo RGB. Dobrá zpráva je, že při jakémkoliv nastavení rozlišení zůstává v konektoru SCART TV obrazový signál!

V úvodu jsem popsal automatické ladění kanálů při prvním zapnutí. Lze však použít i manuální vyhledávání. Původní naladěné programy přitom zůstanou nezměněny. V menu manuální vyhledávání zmáčkneme OK. Zvolíme požadovanou frekvenci a stisknutím OK spustíme vyhledávání. Nový program je pak automaticky přiřazen do seznamu programů. Pokud žádný nový program nalezen není, program automaticky menu opustí.

Přehrávání multimediálních souborů přes port USB

Přijímač přehrává MP3 soubory a zobrazuje JPEG obrázky uložené na flash paměti nebo na externím disku. Obrázky jsou na zobrazovači reprodukovány dobře, ve správném poměru stran a nevadí ani jejich větší rozlišení. Přijímač ale zatím neumožňuje záznam programů na externí média, ani jejich přehrávání. Je možné, že s dalším firmware tato možnost bude umožněna. Port USB slouží samozřejmě i k aktualizaci firmware.

Maximum T-102 multimedia

Teletext

Teletext je rychlý. Bohužel čeština není zobrazována správně. Doufejme, že s další aktualizací bude doplněna sada fontů i pro český jazyk.

Maximum T-102 teletext

Hodnocení

Jedná se o standardní přijímač se základními funkcemi s přidanou hodnotou v podobě příjmu MPEG-4. Má velice dobrý a citlivý tuner. Přijímač zatím neumožňuje záznam pořadů na HDD, a tak se i vzhledem k ceně vyplatí pro zákazníky, kteří nepovažují za důležité si zaznamenávat vysílané pořady. Ovládání přijímače je intuitivní a velice jednoduché. Testovaný přijímač obsahoval software: 166127.91104.1 a hardvarovou verzi: 5007.2837.1

Maximum T-102 firmware

Parametry:

– Standard MPEG4 AVC/H.264 HP@L4, MPEG-2 MP @HL / ML
- DVB-T tuner Silicon 5007
- Vstupní frekvence 170 – 866 MHz
- Procesor MSD7828
- DDR 2× 512 MB
- Demodulace QPSK / 16QAM / 64QAM
- OFDM spektrum 2K a 8K

Maximum T-102 krabice

Balení obsahuje:

BRAND24

• přijímač
• uživatelská příručka v češtině, dánštině a angličtině
• dálkové ovládání
• 2× AAA baterie

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/ma­ximum-t-102-fta.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
stránka dánského výrobce: http://www.kja­erulff1.com/
Orientační cena: 2 390 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty: autor s použitím firemních fotografií

Jakým způsobem přijímáte v domácnosti rozhlas?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).