Hlavní navigace

Mascom MC2000CR HDCI: Na první pohled bratr Homecastu, na druhý už ne

17. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přijímač od společnosti Mascom jsme sice ještě v recenzi neměli, přesto vám při pročítání recenze bude povědomý. Je to tím, že uvnitř může firmwarem připomínat klon set-top-boxu Homecast HS2000 CI. Shodný s ním má také dálkový ovladač. Přesto se něčím liší. Odlišné jsou např. názvy některých parametrů. Přijímač umí dobře česky a je k němu také kvalitní manuál, což se u set-top-boxů ne vždy vidí. Své mínusy má ale pochopitelně také.

Přední a zadní panel

Na předním panelu najdete několik tlačítek. Jde konkrétně o Power, Volume a Channel. Nechybí zde samozřejmě ani čtyřmístný displej a šachta pro CI modul, který už byl přítomen (je součástí) a obsahoval podporu systému CryptoWorks. Prostor pro abonentskou kartu není využit. Na zadním panelu najdete několik konektorů, ovšem hned při letmém pohledu vás překvapí absence SCART konektorů, které se však v dnešní době jeví už jako zbytečnost. Video složku můžete ze set-top-boxu tedy dostat pomocí žlutého cinch konektoru nebo výstupu YPbPr nebo také přes HDMI kabel. Co se týká cinchů, tak své zastoupení tu samozřejmě má i audio v podobě levého a pravého kanálu. Vícekanálový zvuk je možné z přijímače dostat pomocí optického výstupu S/PDIF. Dále je tu také USB rozhraní a samozřejmě vstup DISH IN a výstup LOOP OUT. V případě, že chcete receiver úplně vypnout, poslouží k tomu spínač Power.

Mascom MC2000CR přední panel
Homecast HS2000 CI DO

Instalace

Ač na první pohled není tento set-top-box podobný žádnému modelu, který jsme již recenzovali, tuto značku máme v redakci vůbec poprvé, v jádru je však podobný jiné značce, a to Homecast, konkrétně např. modelu HS2000 CI. S ním má společný v mnohém nejen firmware, ale také třeba dálkový ovladač. Od Mascomu Česká republika již bude předladěný na české kanály, příjem prostřednictvím karet CS Link a Skylink, a také pozici Astra 19.2 st. vých. Toto řazení vám ale nemusí úplně vyhovovat. Frekvence i kanály jsou tu řazeny tak trochu na přeskáčku, i když určitý systém v nich je. Např. na první pozici je křesťanská TV Noe, dále pak stanice ČT, Prima, Nova, Public, Z1 atd. V případě, že nepoužijete nový firmware, nebudete mít k dispozici úplně aktuální seznamu transpondérů a budete muset tak jako tak přidat novou frekvenci s HD kanály od Skylinku a nyní i CS Linku (Nova HD). V přijímači byl použit firmware v. 1.03.4A, kterého se tato připomínka týká. Ovládací software v.1.03.7A je již v pořádku (odkaz). Veškeré potřebné informace nalezne zájemce na webu www.mascom.cz.

Homecast HS2000 CI kanaly

Přepínání mezi kanály, seznam

Přepínání mezi SD a HD kanály nemá téměř žádné prodlevy. Probíhá v podstatě okamžitě, bez jakéhokoliv kostičkování a zobrazování rušivých barevných artefaktů. K dispozici jsme měli již zmíněný modul CryptoWorks. Přepínání mezi jednotlivými obrazovými formáty (1080i/720p/576p) je možné na dálkovém ovladači pod volbou A/V+. Seznam kanálů si vyvoláte tlačítkem OK, stejným ho pak můžete zrušit. Tato tabulka je pak také univerzální v tom, že si v ní můžete seřadit programy podle abecedy, přesouvat je, měnit názvy, zamykat pro nevhodný obsah, mazat nebo přidat do oblíbených. Nevýhodou je však to, že nepoznáte rozdíl mezi SD a HD stanicemi. Favoritních skupin je tu osm. Když se „podíváme“ na rozhlasové stanice, tak ty se při zvolení možnosti Astra 3A/1E (CZ) nastaví na české a slovenské. Jsou zde tedy rádia z portfolia ČRo, SRo a slovenská komerce v podobě Funrádia, Okey, Vivy atd. I zde je možné provádět stejné operace jako u televizních kanálů. K dispozici je opět i položka Oblíbené.

Homecast HS2000 CI další

Další položky menu

Přijímač dále opět v podobě třísloupcových tabulek umožňuje řadu dalších nastavení, a to jak pro video, tak audio. Podporován je obrazový formát 4:3, 4:3 Letter Box a 16:9. Zvuk Dolby Digital (DD) je jednou z možností pro audio, podporován je také PCM nebo DD prostřednictvím HDMI rozhraní. Tuto možnost můžete mít na volbě Zrusit nebo Aktivovat. Dále je zde nastavení pro jazyk menu, audio sledovaného kanálu (audio 1 a 2), stejná možnost je i pro titulky. Řízení času můžete nastavit buďto na možnost Automaticky nebo Uživatelsky. Pro první možnost je zde dokonce k dispozici datum, kdy začíná a končí letní čas, a to v případě, že tuto položku nastavíte na Aktivovat. Dále můžete upravit i jas menu, aktivovat spořič obrazovky (čas, kdy se má zapnout). Upravit můžete také seřazení kanálů, a to buď podle transpondéru, distributora nebo kódovacího systému. Dále nechybí ani funkce OTA, tedy aktualizace firmwaru přijímače přes satelit. Pokud byste tu hledali hry, tak je nenajdete. Čím dál tím více jsme radši, pokud je u přijímačů nenajdeme.

Homecast HS2000 CI podmíněný přístup

Podmíněný přístup

Pokud byste chtěli zjistit údaje na vaší kartě, máte možnost pod položkou Systém Info v záložce CryptoWorks. Problém je v tom, že na rozdíl od Homecastu, který jsme recenzovali nedávno a má s tímto přijímačem podobný firmware, modul CryptoWorks nemá menu pro podmíněný přístup přeložené. Jinak ale přijímač známku Umí dobře česky získal. TeletextEPG je jinak bez problémů v češtině a je dokonce k dispozici i pěkný tuzemský manuál. Pokud neumíte německy nebo anglicky, budete se k údajům o kartě dostávat velmi špatně. Záchytný bod v podstatě neexistuje. Pro přístupnost programů na kartě je důležité vstoupit do položky Smartkarte a dále Berechtigungen. Dále už je pak menu stejné jako u Homecastu. Pokud používáte např. kartu Skylink (dříve TT), najdete tu T&T SMS I a T&T SMS II, kde v první záložce je seznam neplacených kanálů a v druhé těch abonovaných. U modulu je podstatná také informace, že je možné nastavit délku chybových hlášení, případně jejich úplné zrušení, a dále upgrade SW CAM ze satelitu.

EPG, teletext, čeština

Ilustrační Umí dobře česky 100

Jak již bylo řečeno, přijímač získává známku Umí dobře česky. Modul, který totiž česky nekomunikuje, nelze považovat za součást přijímače – jeho menu je v němčině a angličtině. V českém jazyce je nejen samotné EPG a teletext, ale také podrobný manuál. Teletext se navíc načítá do flash paměti přijímače, takže jsou k dispozici okamžitě všechny stránky. Údaje o právě vysílaném a příštím pořadu můžete vyvolat pomocí tlačítka „i“. Nevýhodou však je, že se v něm lze pohybovat, trochu nelogicky, opět tlačítkem i a nikoli šipkami, které slouží pro pohyb v menu nebo šipkami, které jsou nad těmito tlačítky. Elektronického průvodce vyvoláte tlačítkem EPG a má podobu třísloupcové tabulky. V první části vidíte obrazovku s náhledem kanálu a popis aktuálně vysílaný pořad, ve druhé seznam kanálů s číslem předvolby a ve třetím najdete název pořadu včetně časové osy.

BRAND24

Homecast HS2000 CI USB

Aktualizace přes USB

V přijímači je možné aktualizovat např. firmware pomocí USB rozhraní. K tomuto účelu slouží položka USB Transfer. Po potvrzení této volby se objeví známá třísloupcová tabulka. Je zde možné buďto nahrát na přenosný disk seznam kanálů nebo firmware. Tato centra funguje jak ve směru USB – STB, tak i opačně. V případě, že nemáte flashku připojenou, v prostředním sloupci se vám objeví hlášení „USB zařízení nerozpoznáno!“.

Přijímač k testu zapůjčila firma MASCOM s.r.o. se sídlem v Kosoři
Web: http://www.mas­com.cz/sat/_Sat­.htm
e-mail: info@mascom.cz
Orientační cena: do 5690Kč vč. DPH
Foto a screenshoty: autor, achiv Mascom

Libí se vám přední panel Mascomu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).