Hlavní navigace

Mascom MC 3100T: solidní set-top-box i pro starší televizory

19. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Cena základních digitálních přijímačů klesla ve většině případů pod dvoutisícovou hranici. Za výrobky s modulátorem si majitelé ale musejí pár stokorun připlácet. Pro lidi s televizorem bez konektoru SCART může být zajímavou volbou Mascom MC 3100T. Jednoduše se ovládá, má graficky příjemné menu a především dobře zobrazuje digitální programy. Nečekejte od něj ale žádné speciální funkce, špatně také zobrazuje češtinu multiplexu B.

Set-top-boxy značky Mascom se na DigiZone.cz dočkaly zatím tří recenzí. Představili jsme vám sympatický levný model MC 1300T, který vloni na podzim doplnil ještě lacinější MC 1000T. Nad nimi se tyčí mohutný přijímač s pevným diskem a dvěma ladicími obvody MC 1321T. Tentokrát se zaměříme na přijímač, který k základním vlastnostem přidává pro mnohé nedůležitou, ale pro jiné klíčovou věc – modulátor.

Mascom MC 1300T

Mascom MC 3100T je navenek rozměrnou krabicí s černým tělem a stříbrným předním panelem. Výrobek váží 3,4 kilogramu a zaujímá prostor 36×26×6 centimetrů. Vlevo na čele set-top-boxu je přepínač mezi pohotovostním režimem a plným provozem, napravo od něj jsou dvě tlačítka na změnu programu. Pravá strana předního panelu je prázdná, uprostřed se však nachází čtyřmístný displej se zeleně svítícími číslicemi. Na displeji je zobrazený buď čas nebo číslo aktuálního programu. Ve střední části set-top-boxu je také snímač dálkového ovládání a jasná červená dioda. Během režimu standby svítí, po zapnutí přijímače zhasne. Jakmile ale stisknete kterýkoli klíč na dálkovém ovládání, dioda vám na znamení přijatého signálu blikne.

Zadní panel digitálního přijímače vypadá prázdně, konektorů přesto nabízí dostatek. Dvě zdířky SCART tvoří dobrý základ. Standardní výbavou je také vstup a výstup pro anténní kabel, který Mascom MC 3100T nabízí hned dvakrát. První sada je připojená na modulátor, druhá nikoli. Výstup zvuku obstarává dvojice konektorů analogového sterea a digitální rozhraní S/P-DIF. Výrobek nabízí jeho optickou verzi. Na zadním panelu je také kompozitní videovýstup a sériový konektor RS-232 na komunikaci s počítačem. Zájemci mohou přístroji vypnout přívod elektrického proudu. Set-top-box může spotřebovat až 30 wattů za provozu, během pohotovosti si řekne o sedm wattů. Citlivost ladicího obvodu výrobce bohužel neuvádí.

Mascom MC 1300T zezadu

První start

Chvíli po zapnutí na sebe set-top-box převede pozornost. Na černém pozadí ze zobrazí zeměkoule, kterou částečně překryje tabulka volby jazyka. V nabídce je devět řečí, čeština nechybí a následuje hned za angličtinou. Po potvrzení jazyka menu zmizí a dál se kupodivu samo nestane nic. Uživatel se může dívat leda na černou obrazovku. Teprve tlačítko Menu na ovladači přinese divákovi plnohodnotnou nabídku, která mu umožní dokončit první start.

Mezi čtyřmi položkami je první Instalace, dále následuje Organizovani sluzby, Nastaveni prijimace a Stav prijimace. Dole na modré liště je ještě nápověda k funkci tlačítek na dálkovém ovládání. Před vstupem do instalace je nezbytné zadat heslo, které je z továrny nastavené na čtyřčíslí  0000.

Také instalační menu má čtyři položky. Na uživatele tu čeká možnost automatického i manuálního prohledávání, přenos dat a návrat k výrobní konfiguraci. Automaticky se navíc dají hledat buď všechny program nebo jen ty bezplatně dostupné.

Mascom MC 1300T ovladac

Při procházení kmitočtovým spektrem zobrazuje přijímač dvě tabulky, do kterých postupně přibývají stanice rozhlasu a televize. Pod nimi jsou tři ukazatele: síla signálu, kvalita signálu a průběh vyhledávání. V mém případě set-top-box bez obtíží nalezl obsah všech tří multiplexů, které mohou diváci v Praze naladit. Trvalo mu to zhruba tři minuty, pak přišlo na řadu ještě uložení nastavení.

Jakmile si přístroj data uložil, vrátilo se na obrazovku původní menu automatického prohledávání. Za poloprůsvitnou nabídkou se tentokrát ale neskrývala už jen černá barva. Nahradil ji podstatně živější obraz programu ČT 4 Sport. Set-top-box nic podstatného neořezává a na obrazovku se tak vešla například všechna loga televizních stanic. Pouze po přepnutí na program se širokoúhlým vysíláním jsem musel změnit nastavení poměru stran ze 4:3 na 4:3 Letterbox, aby mi televize nic nezatajila. Zvuk mi přišel dobrý, alespoň v rámci možností toho kterého programu, které jsou dané nastavením jednotlivých multiplexů.

Snadný provoz, chybějící časovač a polovičatá čeština

Mascom MC 3100T je funkčně jednoduchý přijímač a žádné zázraky od něj nečekejte. Dokonce má jednu výraznou absenci – chybí mu časovač pořadů. Automatické zapnutí a vypnutí přijímače ve stanovený čas není proto možné a kdo si chce často nahrávat pořady vysílané v DVB-T, měl by se poohlédnout po jiném set-top-boxu. Malou náplastí je uspávač, který přístroj vypne po deseti minutách až po dvou hodinách provozu. Posluchači rádia pak ocení možnost šetřiče obrazovky v rozhlasovém režimu.

Když jsem přístroj poprvé uvedl do provozu, zhrozil jsem se nad jeho neznalostí češtiny. Na žádném programu se jména pořadů v informačním pruhu nebo elektronickém průvodci (EPG) nezobrazovala správně česky. Místo diakritiky byla všude změť nesmyslů. Naštěstí pro Mascom a jeho uživatele jsem na webových stránkách výrobce objevil novější firmware. Držel jsem se jasně napsaných bodů a úspěšně zavedl do set-top-boxu nový software. Odměnou mi byla alespoň správná čeština v multiplexu A. Diakritika v druhé digitální síti ale zůstala nadále chybná, což v popisu na internetových stránkách připouští i sám Mascom.

Grafická úroveň informačního pruhu i EPG je dobrá. Programový průvodce je přehledný a zobrazuje nabídku více stanic na jedné obrazovce. Teletext je stejně jako uživatelská nabídka poloprůsvitný. Divák si může navolit míru viditelnosti programu na pozadí. Ze tři možností je ale prakticky použitelná jen prostřední. Set-top-box neumožňuje rychlejší skoky mezi teletextovými stranami, českou diakritiku ale zobrazuje dobře.

Zvukový doprovod si divák může jednoduše upravit podle svého gusta. Dálkový ovladač člověku umožňuje, aby poslouchal buď oba kanály stereo zvuku nebo aby si zvolil jen některý z nich. Při tuzemském digitálním vysílání, kdy jsou dvě jazykové stopy vkládané do jednoho doprovodu, je to užitečná vlastnost.

Shrnutí

Mascom MC 3100T nikdy nebude kralovat žebříčkům prodejnosti. Cena set-top-boxu je stále vysoko nad dvoutisícovou hladinou, přitom výrobek samotný pokulhává v některých ohledech za svými levnějšími bratry. Na rozdíl od nich umí například česky jenom částečně. Modulátor a jednoduché ovládání ale někomu jistě kosmetické nedostatky vyváží. Větší mrzutosti lidem asi připraví chybějící časovač a vysoká provozní spotřeba. V samotné úloze kvalitní reprodukce digitálního vysílání si ale každopádně vede set-top-box dobře.

Mascom MC 1300T panel
Mascom MC 3100T
Celkové hodnocení 6,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Mascom MC 3100T

Tipy C

Orientační cena: 2690 Kč

Foto: Autor

Líbí se vám recenzovaný digitální přijímač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).