Hlavní navigace

Mascom MC 1400T: kvalitní a levný set-top-box s HDMI

17. 12. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přijímač zemského digitálního vysílání Mascom MC 1400T přímo navazuje na úspěšný model MC 1300T. Nový set-top-box, který se stal hlavní cenou Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz, se jednoduše ovládá, umí dobře česky a s příjmem DVB-T by si měl poradit bez problémů. Divákům nabízí ve své cenové třídě neobvyklý konektor HDMI, tedy možnost digitálního přenosu obrazu a zvuku. Rozhraní je omezené ale jen na módy 480p a 576p.

V krabici set-top-boxu MC 1400T se kromě výrobku samotného nachází dálkový ovladač se dvěma tužkovými bateriemi typu AAA a precizně provedený český návod k obsluze. Kabel HDMI i jakýkoliv jiný tu ale zákazníci nenajdou.

Malý, ale elegantní pomocník

Digitální přijímač Mascom MC 1400T patří k přístrojům příjemného designu a malých rozměrů, které svým vzhledem ostudu obývacímu pokoji neudělají. S rozměry 266×42×190 milimetrů a hmotností nedosahující tří kilogramů je možné jej bez obav umístit i na televizor. Přední panel působí velmi elegantním dojmem. Obvyklá stříbrná barva je doplněna kontrastující černou. Tu výrobce použil nejen pro displej, který je nejvýraznějším prvkem předního panelu, ale také pro horní a dolní okraj.

Mascom MC 1400T

Displej je umístěný uprostřed přední části a po obou stranách jej doplňují tlačítka. Na levé straně je to spínač pro vypnutí a zapnutí, vpravo pak dvojice tlačítek pro přepínání mezi programy. Je-li set-top-box zapnutý, signalizuje jeho stav zelená a oranžová dioda v levé části displeje, střed pak zabírá číslo sledovaného programu. V případě pohotovostního režimu svítí pouze červená dioda (tentokráte vpravo). Je škoda, že přístroj v tomto režimu nezobrazuje čas. Zapínání a vypínání doprovází na displeji nápis OnOff.

Zadní panel a dálkové ovládání

Skladba konektorů na zadním panelu přijímače je pestrá. Set-top-box tu pro své majitele má připravený anténní vstup a výstup, dva konektory SCART, digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiální podobě, výstup analogového stereozvuku a kompozitní videovýstup. Pro možnost aktualizace softwaru je přijímač vybavený sériovým rozhraním RS-232. Pomyslnou třešničkou na dortu je konektor HDMI kompatibilní se standardem 1.1. Maximální provozní spotřeba výrobku je 15 wattů, citlivost tuneru se pohybuje v rozmezí –75 až –20 dBm.

Mascom MC 1400T zezadu

Dálkový ovladač je malý a mně příjemně „seděl“ v ruce. Uspořádání tlačítek je klasické – horní část zabírá tlačítko pro zapnutí přístroje, vypnutí zvuku (funkce Mute) a číselné klávesy. Střed ovladače obsadily směrové šipky sloužící i pro ovládání hlasitosti a přepínání programů, které ještě doplňuje tlačítko OK. Okolo směrových šipek, které ovladači dominují, jsou umístěna tlačítka pro přístup do menu, do teletextu a pro zobrazení titulků.

Většinu funkčních kláves najdeme v dolní části ovladače. Kromě běžných tlačítek pro vstup do EPG, zobrazení informací o vysílaném pořadu a volbu mezi režimem rozhlasu a televize je zde i tlačítko pro přepínání výstupu do konektoru HDMI, jiné pro návrat na poslední sledovaný program a další s označením M-PIP, které po stisknutí nabídne mozaiku devíti zmenšených „obrazovek“ vysílaných programů. Obraz je zastaven na osmi z nich, dál běží pouze ten program, který je na set-top-boxu navolený. Dálkový ovladač obsahuje ještě pět barevných tlačítek. Čtyři z nich najdou využití pouze při listování teletextem, páté – bílé – slouží pro nastavení časovače pořadů.

Mascom MC 1400T ovladac

Desetiminutovka instalace

Set-top-box Mascom MC 1400T se vyznačuje velmi snadným uvedením do provozu. Čerstvý majitel by ho měl i s minimem zkušeností zvládnout do deseti minut. Přístroj po prvním zapnutí přivítá uživatele oknem úvodní instalace, kde je nutné zvolit region a jazyk. Seznam regionů nabízí bohatý výběr států (od Argentiny až po Vietnam) a Česko tu samozřejmě nechybí. Kdo by však po hojnosti států čekal také širokou paletu jazyků, bude zklamaný. K dispozici jsou jen dvě volby – angličtina a čeština. Obě položky, tedy region i jazyk, jsou již přednastaveny pro tuzemské podmínky, a stačí tedy jen potvrdit nastavení a pokračovat v instalaci.

Ve druhém kroku následuje automatické vyhledávání televizních a rozhlasových stanic, které sice není úplně svižné, ale aspoň v mém případě proběhlo úspěšně. V průběhu tří minut přístroj nalezl všechny dostupné programy ze tří multiplexů, potom se samočinně přepnul na program, který je vyhledal jako první.

Mascom MC 520T menu

Menu krok za krokem

Digitální přijímač samozřejmě nabízí více možností nastavení, než kolik si jich uživatel vybírá v úvodní instalaci. Zájemci je najdou v hlavní nabídce, která se zobrazuje na středu obrazovky a obsahuje celkem čtyři položky. První jsou Seznamy programů, kde lze všechny programy uspořádat podle vlastních požadavků. Televizní a rozhlasové stanice jsou rozděleny zvlášť a jejich editace je snadná. Programy může uživatel přejmenovat, změnit jejich pořadí, uzamknout přístup nebo vymazat. Set-top-box také nabízí hned pět druhů třídění programů, a to buď standardně podle, pořadí v multiplexu, nebo podle abecedního pořadí či dle dostupnosti. Abecedně si lze programy seřadit sestupně od A nebo vzestupně od Z. Dostupností menu míní informaci, zda je program šířený volně, nebo kódovaně. Set-top-boxu Mascom MC 1400T nechybí ani seznamy oblíbených programů, kterých lze zvolit osm.

Druhou položkou menu je Instalace. Komu přístroj nenaladil programy při prvním startu, má tady šanci na reparát. Hledání programů je tu možné buď automaticky, nebo na základě ručně nastaveného čísla kanálu. Na výběr je i možnost zapnout si napájení antény. Jako třetí je v hlavní nabídce zařazeno Nastavení přijímače. Tady je možné doladit všechny detaily, které se týkají provozu set-top-boxu. Znovu je zde zařazen výběr jazyka a regionu, což je pro upřesnění ještě obohaceno o volbu časového pásma. Nastavení času není radno přehlížet, pokud chcete spolehlivě nastavit časovač a nahrávat pořady na připojené video.

Mascom MC 520T info I
Mascom MC 520T info II

Přístroj dále nabízí volbu TV výstupu, která zahrnuje výběr formátu obrazu (4:3 i 16:9), videovýstupu (RGB, CVBS, HDMI) a televizní normy (PAL, NTSC). Nechybí ani možnost upravit vzhled menu. Nabídka grafických variací je ale poměrně chudá. Kdo nemá rád fialovou, musí se spokojit se světle modrou v různých stupních průsvitnosti. V položce Nastavení přijímače je zařazený též časovač pořadů s kapacitou osmi záznamů a také funkce rodičovského zámku, který umožňuje zabránit v přístupu k vybraným programům všem, kteří neznají zvolený číselný kód.

Poslední položkou menu, kterou si představíme, jsou Nástroje. Zde jsou technické údaje o přijímači a také možnost vrátit přístroj zpět do továrního nastavení. Zábavnější však je sekce her, kterými si majitel set-top-boxu Mascom MC 1400T může krátit třeba většinou otravné reklamy. Na výběr jsou hned tři hry – Tetris, Snake a Othello. Grafické provedení je dostačující, jednotlivé hry jsou vyvedeny pro větší přehlednost i barevně. Dálkový ovladač hru nekazí, reaguje na povely rychle.

UŽ JEN DVA DNY: Předvánoční digitální kvíz o set-top-boxy

Subjekt DigiZone.cz logo
Mascom MC1400T

Víte, co znamená zkratka EPG? Pamatujete si, kdy začal vysílat sportovní program ČT 4 Sport? A tušíte, ve kterých evropských zemí má vlastník televize Nova, společnost CME, svoje další stanice? Pak neváhejte a zapojte se do Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme dvanáct šťastlivců, které odměníme.

Na první tři výherce čeká právě recenzovaný set-top-box Mascom MC 1400T s rozhraním HDMI věnovaný společností Mascom. Pro další tři vylosované máme poukázky na nákup za 500 korun v síti knihkupectví Kanzelsberger. Mezi cenami jsou také tři krokoměry s logem serveru DigiZone.cz a tři stylová trička. Odpovídat můžete už jen do konce zítřejšího dne. Jména výherců zveřejníme tento pátek, tedy 21. prosince.

Funkce se-top-boxu

Mascom MC1400 T patří ve své cenové kategorii ke standardně vybaveným digitálním přijímačům, nad ostatní ho vyvyšuje jen konektor HDMI. Samozřejmostí jsou u set-top-boxu funkce elektronického programového průvodce (EPG), který je dostupný stiskem tlačítka na dálkovém ovladači. První pohled na programy a seznam pořadů v EPG působí zmateně a nepřehledně. Obrazovka je rozdělena do dvou rovnocenných sloupců, přičemž levou stranu zabírá seznam stanic a pravou nabídka vysílaných pořadů.

Právě seznam pořadů mi přišel poměrně nešikovný. Každé stanici je vyhrazený jeden řádek a na něm jsou za sebou řazeny všechny pořady vysílané v rozmezí dvou hodin. Pokud je jich více, přístroj jejich název krátí, a to přehlednosti neprospívá. Když se chcete o pořadu dozvědět více, stačí jej vybrat a potvrdit volbu tlačítkem „OK“. Podobně lze i přidat zvolený pořad do soupisky časovače. Výhodou EPG je možnost listovat mezi dny, aniž bychom je museli procházet hodinu po hodině. EPG umí zobrazit přehled pořadů na týden dopředu.

Mascom MC 520T EPG
Mascom MC 520T EPG II

Další funkcí přijímače je zobrazování informací o pořadu. Informační banner se zobrazuje při přepínání mezi programy a obsahuje název a číselné označení stanice, čas, název pořadu právě vysílaného a dalšího, který bude následovat – včetně délky jejich trvání. Pomocí tlačítka Info je na druhé stisknutí možné získat technické údaje. Set-top-box nabízí i možnost poslouchat rozhlasové vysílání šířené v rámci DVB-T.

Umí dobře česky - pečeť

Provedení teletextu by bylo možné vytknout jen to, že se zobrazuje pouze vkládaný do obrazu. Jinak už jsou tu však jen samá pozitiva. Přijímač má na teletextové stránky bohatou paměť a komfortu uživatelů prospívá i možnost listovat si jednotlivými podstránkami bez nutnosti čekat na jejich automatickou změnu. Časovač má bohužel tu nevýhodu, že si v něm diváci mohou navolit pouze start příslušného pořadu – automatické vypnutí ve zvolenou dobu bohužel nenabízí.

Závěrem

Set-top-box Mascom MC 1400T je věrný tradici uživatelsky příjemných a přitom cenově příznivých přijímačů značky Mascom. Stejně jako další výrobky se stejným logem, i on si zaslouží známku „Umí dobře česky“. Nedostatků přijímače není mnoho, za jeden mohou někteří považovat EPG pouze s dvouhodinovým zobrazením, dalším je určitě nemožnost nastavit si dobu vypnutí záznamu u časovače. Některým uživatelům se možná nebude ve srovnání s konkurencí líbit maximální provozní spotřeba až 15 wattů. V dalších ohledech ale nelze než set-top-box MC 1400T pouze chválit.

Mascom MC 1400T panel
Mascom MC 1400T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1590 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Redakce DigiZone.cz

Zúčastnili jste se Předvánočního digitálního kvízu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).