Hlavní navigace

Mascom MC 1000T: jednoduchý digitální přijímač

13. 12. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Ceny základních modelů set-top-boxů nadále klesají. Po dvoutisícové hranici přichází proto nová meta: 1500 korun. Mascom MC 1000T se jí přiblížil na dohled, i tak je to ale solidní přijímač pro nenáročné uživatele. Pravda, chybí mu displej, má jediný SCART a nezvládá umění načasovaného spouštění. Přesto na zpracování signálu zemského digitálního vysílání stačí a navíc umí dobře česky.
Mascom MC 1000T panel

Krabice set-top-boxu Mascom MC 1000T je věrná jednoduché firemní linii. Modrý text, bílé pozadí, nápisy z jedné strany česky, ze druhé anglicky a hotovo – smršť barev a grafiky od Mascomu už ani nikdo nečeká. Uvnitř balení jednoduchost pokračuje, na zákazníka čeká přístroj, dálkové ovládání, dvě baterie a manuál v českém jazyce. Uživatelská příručka je vydařená, na 20 stranách lesklého papíru stručně a přehledně popisuje veškerý provoz digitálního přijímače. Na závěr textu se čtenář dozví, jaké digitální programy, ve kterých multiplexech a na jakých kanálech mohl k 1. srpnu letošního roku naladit.

Mascom MC 1000T je set-top-boxem nejprostší kategorie. Váží zhruba 1,5 kilogramu a měří 26,6×15,8×3,9 c­entimetrů. Stříbrný přístroj má lesklý přední panel, na kterém není žádný displej – jen trojice diod a stejný počet tlačítek. Stavové diody svítí výrobku vždy dvě, alespoň pokud je připojený do elektrické sítě. Zeleného světla Power se uživatel nezbaví, za pohotovostního režimu ho doplňuje červená kontrolka Standby, po přepnutí do provozu ji vystřídá oranžová dioda Lock. Set-top-box tak dává najevo, že má naladěno. Tlačítka slouží pro zapnutí přístroje a pro přepínání programů.

Omezená nabídka zadního panelu a snadná instalace

Sedm konektorů není mnoho, ale už jsme na DigiZone.cz recenzovali i přijímače s chudší výbavou. Mascom MC 1000T má vstup a výstup pro anténní kabel, jednu přípojku SCART a čtyři konektory cinch: levý a pravý kanál analogového stereo zvuku, kompozitní videovýstup a výstup digitálního zvuku přes koaxiální rozhraní S/P-DIF. Optický výstup digitálního zvuku nehledejte, zapomeňte i na sériovou přípojku RS-232. Jednoduchá aktualizace softwaru přístroje bez použití speciálního konektoru s koncovkou SCART na jedné a sériovým konektorem na druhé straně není možná. Výrobek má maximální provozní spotřebu 15 wattů a jeho vstupní úroveň signálu je –72 až –20 dBm. Přístroj není vhodný pro majitele starších televizorů, chybí mu modulátor.

Mascom MC 1000T zezadu

Uvést set-top-box napoprvé do provozu je snadné. Po zapojení do elektřiny a propojení s televizorem se na obrazovce ukáže startovací nabídka. Uživatel si vybere svoji zemi a zvolí jazyk menu. Já měl obojí přednastavené na Česko. Zemí je na seznamu celkem 14, přijímač ale hovoří jen ve třech jazycích – česky, anglicky a německy. Tlačítko OK potvrdilo moji volbu a zastavilo se před automatickým laděním. Na výběr je možnost prohledávat buď všechny programy, nebo jen ty bezplatné. Dole na obrazovce ukazuje přístroj nápovědu, a tak člověk nemusí tápat, co kde zmáčknout.

Set-top-box se mi naladil zhruba za dvě a půl minuty, obsah tří českých multiplexů našel bez problémů. Při hledání ukazuje zvolené UHF pásmo, aktuální frekvenci, po nalezení obsazeného digitálního kanálu i jeho číslo, modulaci a ochranný interval. Nalezené programy televize a rozhlasu se ukládají do dvou samostatných seznamů. Set-top-box si na konci ladění zapamatuje poslední program a ten předloží divákovi ke koukání.

Mascom MC 1000T ovladac

Pár slov k dálkovému ovladači. Je malý, přesto jsem s ním neměl problémy. Povely tlumočí rychle a přesně, dobře se drží a jeho tlačítka mají dostatečnou plochu i pro větší prsty. Noví majitelé přijímače si budou asi chvíli zvykat na rozložení kláves, sám bych vyměnil polohu klíčů Sub a EPG, po několika hodinách provozu už ale diváci nic hledat nebudou.

Základní funkce a možnosti menu

Grafika set-top-boxu dává uživateli na výběr mezi fialovou a modrou barvou. Ať už si člověk vybere jakoukoli, dočká se dobrého obrazu i zvuku digitální televize, tedy v rámci možností toho kterého multiplexu. Ořez je také bez problémů, prostému sledování DVB-T na přijímači Mascom MC 1000T proto nic nebrání.

Informační pruh uvádí jména a časy dvou nejbližších pořadů na vybraném programu. Kdo stiskne klávesu Info znovu, dozví se technické parametry vysílání a přístroj ho seznámí také s kvalitou příjmu. Podrobnější údaje o sledovaném pořadu se divák dočte až v elektronickém průvodci programem (EPG). Ten má v případě recenzovaného set-top-boxu dvě varianty. Základní formát ukazuje přehled právě vysílaných pořadů na několika stanicích zároveň. Víc informací o vysílání jedné z televizí vyvolá zájemce červeným tlačítkem dálkového ovladače.

Programové schéma vybrané stanice umožňuje listovat si v rámci jednoho dne nebo přecházet do dnů dalších. Když se tu uživateli nějaký pořad zalíbí, může si vyvolat jeho podrobnější pocit nebo si ho zarezervovat. Akce bohužel není napojená na časovač, který by uměl set-top-box ve vhodnou dobu zapnout nebo vypnout. Pokud je ale pořad zarezervovaný a přijímač v provozu, přepne se na něj. Jediná akce, jež dokáže s výrobkem něco dělat ve zvolený čas, je automatické vypnutí po nastaveném čase. Na výběr je 10, 30, 60, 90 nebo 120 minut.

Menu umožňuje správu programů a jejich organizaci do seznamu oblíbených (favoritních, jak píše set-top-box), další hledání stanic, změnu nastavení a přístup k nástrojům. Přes záložku Instalace je ve hlavní nabídce přístupné manuální ladění, které na startu nebylo k dispozici. Nastavovat se dá televizní standard, formát obrazovky, posun od standardního času nebo vlastnosti menu jako barva nebo průsvitnost. Set-top-box má také rodičovský zámek s přednastaveným kódem 3330, které dovoluje zamknout přístup do menu a určit věkové omezení. Konečně poslední položkou nabídky je možnost pětivoltového napájení antény.

Stručné shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Digitální přijímač Mascom MC 1000T je odpovědí pro všechny, kteří se před nákupem set-top-boxu dívají nejprve do peněženky. Za cenu blízkou 1500 korunám zákazník dostane výrobek, který plně obstojí při zajišťování vysílání DVB-T pro televizory se vstupem SCART. Stačí mu i trojice konektorů cinch, jen obyčejná anténní zdířka je mu málo. Set-top-box má příjemnou grafiku, kterou kazí jen mírný propad českých fontů pod linku. EPG by mohlo být lepší, alespoň u souběžného přehledu na více stanicích. Teletext funguje na celou obrazovku, schází mu větší paměť a pomalu se vykresluje, jinak ale pracuje dobře. Pro hravé diváky má přijímač dokonce tři hry: Tetris, Had a Othello. A komu je to málo, toho možná přesvědčí fakt, že přístroj splnil kritéria pro zisk pečeti „Umí dobře česky“.

Mascom MC 1000T
Mascom MC 1000T
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Mascom MC 1000T

BRAND24

Orientační cena: 1390 Kč

Foto: Autor

Jak se vám líbí recenzovaný set-top-box?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).