Hlavní navigace

Makedonie si pohrává s myšlenkou, že bude vysílat v MPEG-4

25. 6. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
25. 6. 2007

Další evropskou zemí, která uvažuje o řádném digitálním vysílání v kompresním formátu MPEG-4, je Makedonie. Země dosud testuje zemské digitální vysílání v MPEG-2, a to pouze v metropoli Skopje, kde je signál zkušebního multiplexu dostupný asi 160 tisícům diváků. Operátor sítě, společnost On.net, nyní usiluje o získání řádné licence.

Firma vznikla v roce 2000 a většinový podíl v ní kontroluje slovinský Telekom. On.net chce v Makedonii vytvořit čtyři celoplošné digitální sítě, které by celkem obsahovaly okolo padesáti televizních programů, stejný počet rozhlasových stanic a elektronického programového průvodce (EPG) s přehledem pořadů na týden dopředu, uvedl web DigiTAG.

BRAND24

Operátor plánuje vybudovat nové digitální vysílače, kterými by pokryl makedonské domácnosti ochotné přejít na digitální příjem televize. Těch je podle průzkumů 78,4 procenta. Drtivé většina Makedonců chce ale bezplatný příjem nových digitálních kanálů, a to včetně všech hlavních makedonských programů a regionálních stanic, a žádá příspěvek na nákup set-top-boxu.

O výhodách a nevýhodách MPEG-4 čtete v zítřejším článku na DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).