Hlavní navigace

Má smysl provozovat v Třinci multiplex s jedním programem?

24. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pro Tomáše Chrenka, majitele televize Barrandov, která tento pátek zahájila osamocené vysílání v upraveném multiplexu 2 pro Třinec (bez Novy, Primy a jejich druhých programů), jistě. Bude si moci doma naladit svoji vlastní televizi. Co z toho budou mít ostatní diváci, kteří se těšili na větší výběr programů, je otázkou. Barrandov si prý bude moci naladit až 93 tisíc nových diváků. Kolik z nich si tuto televizi ale opravdu pustí?

Žádný vysílač v Třinci není součástí Technického plánu přechodu (TPP), a tak ani nemůže platit tvrzení zástupců TV BarrandovČeských Radiokomunikací, že jeho spuštěním dochází ke zrychlení postupu podle TPP. Digitální síť 2, ve které TV Barrandov vysílá, má na Ostravsku vysílat ze tří vysílačů: současného Hladnova, potom z Hošťálkovic a nakonec i z Lysé hory. Třinec bude dostatečně pokrytý z Hošťálkovic i Lysé hory, oba tyto vysílače ale začnou vysílat až v dubnu 2011. Do té doby bude možné TV Barrandov naladit pozemně jen z ostravského vysílače na vodojemu Hladnov, a odtud signál do Třince nedoletí.

Třinečtí tak mohou z pozemně šířených digitálních programů naladit jen čtyři stanice České televize ve veřejnoprávním multiplexu 1, který jako jediný vysílá na Ostravsku už dnes z dvou vysílačů: kromě Hladnova také z Hošťálkovic, odkud by mělo být možné jeho signál naladit i v Třinci. Diváci, kterým to stojí za to, mohou podstupovat martýrium přepínání mezi sledováním digitálních programů České televize a analogovou Novou a Primou. Teď jim v digitální nabídce přibyla i TV Barrandov. Jenže koho bude bavit neustále vypínat a zapínat set-top-box, kdykoli bude chtít přepnout mezi digitálním Barrandovem a analogovou Novou?

BRAND24

Jistě, Nova si mohla také připlatit a vysílala by v Třinci digitálně spolu s Barrandovem. Stejně tak Prima. Jenže proč by to dělaly, když je tu diváci naladí zároveň ze silných analogových vysílačů, a ty se budou vypínat až koncem roku 2011? Nač zbytečně platit více než dvouletý souběh obou druhů vysílání, v podstatě dvakrát totéž, když většina diváků dává zatím stejně přednost analogové nabídce – právě kvůli Nově a Primě? Barrandov sám o sobě nenabízí tak skvělý program, aby kvůli němu významná část diváků přecházela na digitální příjem.

Digitalizace má divákům přinášet lepší a rozmanitější programovou nabídku, často i lepší obraz a zvuk (sic!). Televize Barrandov se ale v Třinci dostává do podobné role jako kdysi monopolní Nova v čistě analogové éře. Chcete sledovat digitální televizi? Kromě nás a veřejnoprávních programů nikoho jiného nenaladíte. Jen aby si třinečtí diváci neřekli, že jim to za to nestojí a radši se spokojí s ČT 1, ČT 2, Novou a Primou ve staré dobré analogové podobě, než si kazit večer se dvěma dálkovými ovladači a přepínáním v řádu desítek sekund.

Bavilo by vás přepínat mezi analogovou a digitální televizí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).