Hlavní navigace

Letovice chtějí lepší signál multiplexů 2 a 3. Pořádají anketu, zda mají zaplatit dokrývač

7. 9. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veřejnoprávní multiplex České televize už v Letovicích dokrývač má, provoz si hradí Kavčí hory samy. Komerční televize ale vlastní dokrývač financovat nechtějí.

Anketou mezi občany chce radnice v jihomoravských Letovicích do konce září rozhodnout, zda má město financovat stavbu a provoz dokrývačů televizních multiplexů 2 a 3. Signál těchto digitálních sítí z hlavního vysílače Kojál totiž pokrývá jen část města a dokrývač zde zprovoznila pouze Česká televize pro svůj veřejnoprávní multiplex. Řada diváků tak může pozemní cestou naladit jen čtyři programy ČT, upozornil Blanenský deník.

K TÉMATU: Hranice pro zprovoznění dokrývače DVB-T? 2 000 diváků bez signálu, říká ČT

BRAND24

Anketa má rozhodnout o tom, zda Letovice vynaloží téměř půl milionu korun na osazení místního zámku dvěma malými dokrývači, jejichž provoz by pak byl plně v režii radnice. ČT už na zámku svůj dokrývač má, další dva by město umístilo vedle něj, aby byly příjmové podmínky pro všechny tři multiplexy shodné. „Je to nenápadné zařízení, takže rušit vzhled zámku nijak nebude,“ řekl listu starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Mnoho obyvatel Letovic ale dokrytí signálem DVB-T nečekalo a pořídilo si satelit. Radnice chce proto zjistit, pro jak velký počet domácností by dokrývače budovala a zda se to vůbec vyplatí. „Nechceme zbytečně stavět něco, co lidé nechtějí. Vypsali jsme proto anketu, ať víme, jaký je o vysílač zájem,“ říká starosta. „Pokud se v anketě ukáže, že lidé chtějí televizní signál pomocí městského vysílače posílit, vyhlásíme výběrové řízení na dodavatele. Do provozu chceme vysílač uvést začátkem příštího roku,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).