Hlavní navigace

Vánoce České televize jsou „náhradou” za neexistující dětský kanál ČT 3

16. 11. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Vánoce u České televize vypadají lákavě. Nabídnou celkem 48 pohádek, z nichž v premiéře poběží například film Micimutr, který je připraven jako hlavní štědrovečerní tahák od 19 hodin. Zapomenout nesmíme pochopitelně ani na další české snímky, jako je například Láska rohatá, Tajemství staré bambitky nebo Dešťovou vílu. Všechny jmenované pořady navíc uvidí diváci i ve vysokém rozlišení obrazu na programu ČT HD. Zahraniční tvorbu pak v tomto směru zastoupí Božský Bruce a Lví král.

Dvořák versus Janeček: Co bylo na tiskovce jinak

Protože úterní tisková konference byla první, která se konala pod novým generálním ředitelem České televize a bývalým šéfem Novy Petrem Dvořákem, bylo by dobré uvést několik postřehů, než se dostaneme k samotnému výčtu vánočního programového schématu. Tisková konference se tentokrát nekonala v televizních salóncích hlavní budovy Kavčích hor nebo v takzvaném „Rohlíku“, jak je nazýván samostatný objekt náležící k ČT, ale v Café Restaurantu, který novináři běžně znají například ze zasedání Rady České televize. Novináři dostali vánoční programové schéma v tištěné podobě v graficky velice pěkně zpracované brožuře. Elektronickým médiím pak přišla vhod její podoba na přiloženém CD včetně veškerých obrázků.

Vánoce jako prozatímní náhrada za dětský kanál ČT 3

Česká televize zvolila pro letošní rok jednoduché a přitom poutavé heslo: „Nadělte si Vánoce s Českou televizí.“ Generální ředitel Kavčích hor Petr Dvořák při této příležitosti připustil, že tyto svátky jsou sestaveny tak, aby byly prozatím jakousi náhradou za neexistující dětský kanál ČT 3. Ten by mohla Česká televize spustit příští rok v případě, že Český rozhlas odejde z multiplexu 1 a na provoz tohoto programu se najde dostatek finančních prostředků. „Když jsme stavěli vánoční schéma, snažili jsme se udělat pohádkové Vánoce. Hodně jsme se je snažili udělat pro děti, když zatím nemůžeme mít dětský kanál,“ konstatoval Dvořák. Při této příležitosti si pan generální udělal malou statistiku toho, co diváci uvidí ne co do obsahu, ale dějově. Jsme ale toho názoru, že kolik na veřejnoprávní televizi padne polibků, kolik se objeví princezen nebo princů, případně dalmatinů, naši čtenáři mile rádi oželí. Jedno číslo ale padne vhod určitě, a to je 48 pohádek od 23. prosince 2011 do 1. ledna 2012, což je velice pěkné číslo. „Chtěli jsme vytvořit pohodovou atmosféru, to znamená, že jsme vytvořili program, který bude šitý na míru všem. Kromě dětí se tedy na pohádky podívají i rodiče. Je pět velkých pohádkových premiér, z nichž tři jsou z produkce České televize. Vánoční svátky pojímáme netradičně,“ uvedl šéf programových okruhů Milan Fridrich, který od tohoto měsíce šéfuje i programu ČT 1.

Petr Dvořák 500 - Ivana Dvorská

Generální ředitel České televize Petr Dvořák na tiskové konferenci k vánočnímu programovému schématu přiznal, že program je sestavený jako určitá satisfakce za prozatím neexistující dětský kanál ČT 3 (Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská)

Díra mezi svátky a Novým rokem? Nepřijatelné

Přemýšleli jste nad tím, co bude Česká televize vysílat v takzvané hluché dny, tedy mezi vánočními svátky a Silvestrem, potažmo Novým rokem? Ve veřejnoprávním médiu toto dilema vyřešili za vás. „Změnili jsme programové schéma na 27. až 30. prosince a budeme se odpoledne věnovat dětským divákům,“ odpověděl novinářům Fridrich na otázku, co se bude vysílat v tyto dny. „Uvedeme například Maharal – Tajemství talismanu, Snowboarďáky, tři díly Asterixe a Obelixe nebo Dešťovou vílu,“ upřesnil ředitel programových okruhů České televize. K Fridrichovu vyjádření lze dodat, že diváci uvidí také Kozí příběh: Pověsti staré Prahy, příběh, který je prvním českým animovaným 3D filmem. Pravda, mezi kritiky si příliš chvály nezískal a například na Česko-Slovenské filmové databázi získal hodnocení necelých 40 %, tedy v podstatě podprůměr. A co nebude chybět na obrazovce dále? Malostranské humoresky, Ráno budeme moudřejší nebo Inventuru Febia.

Film - Kozí příběh

Kozí příběh, pohádka, která u diváků příliš nebodovala (Foto: Česká televize)

Na Silvestra nevázaně, na Nový rok vážně

Zatímco silvestrovské schéma je vždy bráno jako oddechové a v řadě pořadů se například objevují nepovedené záběry, přeřeky a podobné záležitosti, které se neměly na obrazovku dostat, 1. leden je pojat ve vážném, i když stále slavnostním duchu. „Silvestr je rozčleněn do pěti bloků. Začne pětihodinovým ranním blokem, následovat budou dvě pohádky, a po něm pásmo sváteční pohody, ve kterém se objeví například Vladimír Menšík,“ upozornil Fridrich. Večer se pak ve vysílání objeví speciální blok scének, které se nevešly do retro seriálu Vyprávěj. Pořad, který je bezpochyby odsouzen k úspěchu, nese podtitul „O čem jsme nevyprávěli“. Následovat bude 168 hodin s Norou Fridrichovou. Právě tento formát je ideálním příkladem prezentace Silvestra a Nového roku. Zatímco první den diváci uvidí „politiky v negližé“, ten druhý se naladí na zcela seriózní notu s přehledem událostí právě uplynulého roku 2011. Silvestrov­ským průvodcem bude Tereza Kostková.

Scéna, která by se bezpochyby měla objevit v silvestrovském speciálu 168 hodin. Odvysílá ji Česká televize znovu?

A které speciály pořadů konkrétně diváci poslední den roku 2011 uvidí? Půjde o Všechnopárty, Zázraky přírody a Do roka a do dna, což bude vyprávění prokládané vtipy a písničkami, kterým provedou Pavel Zedníček a Jana Paulová. Na Dvojce bude mít silvestrovský den pochopitelně jiný ráz. „Bude to spíš laděno do satiry a alternativního umění,“ prozradil Fridrich. V pohádkovém pásmu se bude pokračovat i na Nový rok. Tradičně nebude chybět novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause a naopak netradičně rozhovor jeho předchůdce Václava Havla se současným pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Odpoledne pak poběží pohádky a rodinné filmy. Zlatým hřebem, kterým vyvrcholí celé sváteční schéma trvající od 23. prosince 2011 do 1. ledna 2012, bude Svěrákův celovečerní film Kuky se vrací, který si na nekódované televizi odbude svou premiéru.

BRAND24

Film - Kuky se vrací

Svěrákův film Kuky se vrací je bezpochyby tím nejlepším, co Česká televize o svátcích nabídne (Foto: archiv ČT)

Lahůdka pro čtenáře DigiZone.cz: Pořady ve vysokém rozlišení

Poslední dva roky bylo jedním z vánočních lákadel také vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), nejinak tomu bude i letos. Na to, které pořady odvysílá České televize tentokrát na kanálu ČT HD v nejvyšší možné kvalitě, odpověděl serveru DigiZone.cz tiskový mluvčí Ladislav Šticha. Podle jeho slov půjde pochopitelně především o hlavní vánoční tahák, film Micimutr. Libuše Šafránková a Jiří Bartoška se divákům představí v hvězdně obsazené výpravné pohádce, která vypráví o tom, že zázraky skutečně existují, pokud sami dokážeme udělat ten rozhodující první krok. Jiří Mádl jako hodný čert nešika a Jiřina Bohdalová jako jeho čertovská babička v pohádce s čerty, láskou nebeskou, očima z ryzího zlata a hlavně s náručí plnou humoru. Tak to může být jedině dva roky stará Láska rohatá. Co se stane, když jediný spravedlivý loupežník pověsí řemeslo na hřebík? Na to odpoví Tomáš Klus v Tajemství zlaté bambitky. Z české tvorby budou dále odvysílány v HD rozlišení Snowboarďáci, Kozí příběh a Dešťová víla, ze zahraničních snímků pak pouze Božský Bruce a Lví král.

Milan Fridrich a Lukáš Polák 300

S šéfem programových okruhů ČT Milanem Fridrichem o programování Vá­noc

Je vánoční schéma dílem bývalého šéfa Jedničky Radana Dolejše, nebo už nového týmu?

Vánoční schéma bylo během posledního měsíce kompletně přepracováno a zcela jinak pojato. Nese rukopis nového týmu Petra Dvořáka, přesně jak to deklaroval po svém zvolení.

To znamená, že se váš přístup změnil?

Ano, změnil se přístup České televize k divákovi a programová strategie. Vánoční vysílání je nyní komplexní a stejnorodé od 23. prosince do 1. ledna 2012 včetně. Chceme na maximální ploše přinést pořady pro děti, rodinnou pohodu a připomínku křesťanských tradic.

Jaký je tedy záměr Jedničky?

ČT 1 bude sloužit k semknutí rodinného kruhu u pohádek a filmů.

A Dvojka?

ČT 2 bude rozšiřovat obzory o smyslu vánočních svátků a přinášet špičkovou světovou zábavu.

To znamená…

ČT letos přinese nejdelší a nejnabitější vánoční schéma opřené o 63 premiérových pořadů. Z toho bude pět premiér velkých pohádek a desítky repríz pohádek a filmů z produkce ČT.

CTpress-vanoce2011

Zaujaly vás Vánoce, Silvestr a Nový rok s Českou televizí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).