Hlavní navigace

Lemon 030-T: technicky kvalitní, uživatelsky nevlídný

14. 4. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Modulátor, nízká spotřeba a digitální zvuk ve dvou výstupech patří mezi pozitiva recenzovaného set-top-boxu, stejně jako dobrá citlivost. Lemon je však anglicky "citrón" a stejnojmenný přijímač má skutečně několik trpkých nedostatků. Diakritika v menu má k dokonalosti daleko, teletext špatně zobrazuje některé české znaky a programový průvodce se neumí rychle podívat na zítřejší den. Digitální přijímač nemá časovač a v testované verzi mu pískal zdroj. Celkový dojem ze set-top-boxu je proto rozporuplný.
Lemon 030-T

Lemon 030-T zaujme na první pohled svým designem. Set-top-box je sice hranatý, ale přesto působí nápaditě. Lesklý šedivý povrch povyšuje umělohmotnou konstrukci směrem ke kovové eleganci. Vystředování ovládacích prvků přišlo tvůrcům přijímače zřejmě obehrané, a tak umístili displej na pravý kraj předního panelu a trojici tlačítek na přepínání stanic a zapnutí výrobku do jeho sousedství. Pozice displeje není vůči set-top-boxu uprostřed ani ve vodorovném, ani ve svislém směru. Pohled na zeleně svítící číslo programu nebo hodinové číslice je ale i tak docela příjemný. Přední panel má na levé straně vyznačenou záklopku pro slot Common Interface, která je ale použitelná jen u verze CI stejnojmenného přijímače. Lemon 030-T váží 2,2 kilogramů a má střední rozměry: 31,5 centimetrů na šířku, 15,2 do hloubky a 6,1 na výšku.

Kryt set-top-boxu ve střední část je plný průduchů, které mají zajistit zdroji i procesu taktovanému na 81 MHz kvalitní větrání. Není proto dobré obestavět přístoj nábytkem a zbavit ho šance, aby se „nadechnul“. Zadní panel od pohledu slibuje pestré možnosti nejrůznějších propojení. Dva konektory SCART potěší, stejně tak digitální zvukový výstup S/P-DIF v optické i koaxiální podobě. Rozhraní RS-232 patří do klasické výbavy, podobně také cinche pro stereo zvuk a vstup a výstup pro anténu. Set-top-box má sadu anténních konektorů ve dvou vydáních, druhé je napojené na modulátor. Uživatel si později v menu za běhu přístroje může přenastavit UHF frekvenci, na které vysílá, i odstup zvukové složky.

Kompozitní video výstup je sympatickým doplňkem výbavy, tentokrát mě ale zklamal. Používám ho na propojení set-top-boxu a televizní karty na PC, což mi umožňuje získat screenshoty EPG, teletextu a vysílání obecně. Lemon 030-T ale do výstupu CVBS bohužel nepřidává informace, které se vykreslují přes obraz, a proto jeho recenze žádný screenshot nemá. Napájecí kabel musí uživatel zapojit do přístroje ručně, není tu přidělaný napevno. Digitální přijímač má spotřebu nejvýš 12 Wattů, a to za plného provozu. Informace o příkonu v režimu standby firemní údaje neobsahují, zmiňují ale dobrou citlivost: –90 až –20 dBm.

Lemon 030-T zezadu

Mezi příslušenství set-top-boxu patří dálkové ovládání a dvě baterie typu AAA, česká uživatelská příručka, anglický a německý manuál i kabel SCART. Text v češtině je na 14 stranách, cizojazyčný zhruba na dvojnásobku, základní informace se uživatelé ale přesto dozví i z české příručky. Ta však působí matoucím dojmem, jakmile se začne zmiňovat o set-top-boxu Lemon 030-T jako o satelitním přijímači. Autoři překladu pravděpodobně zpracovali text, který se věnuje obdobnému přístroji, ale pro DVB-S. Kdo chce, může si zakoupený výrobek zaregistrovat, příslušná karta je součástí balení.

Uvedení do provozu

První známky života přijímače Lemon 030-T mají podobu čtyř pomlček na displeji. Automaticky po úvodním startu začne set-top-box vyhledávat dostupné programy, a to velmi svižně. Za necelou minutu je hotový a na obrazovce ukáže majiteli resumé – počty nalezených stanic rozhlasu a televize. V půlce dubna objevil přístroj ve třech pražských multiplexech deset rádií a 15 televizí (unikátních a netestovacích je jich pouze jedenáct). Veškerá úvodní komunikace probíhá v angličtině. Jakmile uživatel potvrdí načtení zjištěných dat do paměti, může se začít dívat na první nalezený program. Displej přijímače poměrně logicky zobrazí číslo 1, provoz set-top-boxu signalizuje červená dioda, což už je méně standardní. Bývá zvykem, že červená barva symbolizuje standby režim.

Dálkové ovládání je dobré, s nejpříjemně malými tlačítky a oproti honosně vypadajícímu přístroji nezapře svůj bakelitový původ. Někomu budou na ovladači chybět pravděpodobně vyznačená tlačítka pro přepínání programů a změnu hlasitosti, uvedené pokyny předají set-top-boxu pouze směrové šipky. V souvislosti s hlasitostí je zajímavý fakt, že má přístroj na úvod nastavenou jen poloviční hladinu zvuku. Protože se navíc jedná o hladinu relativní vůči zvukovému nastavení televizoru, budou programy na úvod jen špatně slyšitelné. Úprava hlasitosti set-top-boxu na 100 procent ale situaci na obou březích vyrovná.

Lemon 030-T ovladac

Recenzovaný přístroj měl jeden nervycuchající nedostatek. Jakmile jsem ho připojil do elektrické sítě, začal vydávat jeho zdroj pískat a nepřestal, dokud jsem ho ze zásuvky opět nevypojil. Např. DVBTShop.net neměl podle slov Radka Donáta Lemon 030-T přes rok ve své nabídce, a to právě kvůli vleklé a obtížně prokazatelné závadě pískání zdroje. Současné dodávky set-top-boxu s logem citrónu by už měly být bez této závady, já ale nejspíš získal výrobek na test Přijímačů.cz ještě ze starších zásob. Podotýkám jen, že ševel je slyšet i při poměrně hlasitém poslechu televize, vysoké tóny bodají do ucha.

Ořez obrazu má digitální přijímač dobrý, ale prostor na zlepšení tu je. Jakmile byl pod logem programu České televize nápis Repríza, skončilo jeho první písmeno (možná dvě) mimo viditelnou část obrazovky.

Funkce set-top-boxu

Lemon 030-T má menu i programové informace laděné do modré barvy s bílým a žlutým textem. Hlavní nabídka má pět položek, možnost návratu k úvodnímu nastavení a návrat ke sledování dřívějšího programu. Součástí položky Installation Setup je volba Displej Settings, kde si majitel přístroje může konečně vybrat mezi jedenácti jazyky i češtinu. Jazykové nastavení přeloží všechny položky v menu, malý typ písma se zobrazí i se správnou diakritikou. Velký font ale s čárkami a háčky bojuje, vypadají na něm poházeně a dlouhé i má nad sebou zároveň čárku i tečku.

V uživatelské nabídce mohou zájemci vyměnit modré pozadí za šedé nebo křiklavě okrové, volitelná je i průsvitnost (10, 40, 60 a 80 procent), doba zobrazení menu a zapnutí titulků a jejich jazyk – čeština tady nechybí. Každou zmenu si set-top-box musí uložit, proto se uživatele vždy zeptá, jestli to má povolené. Nastavení zvuku a obrazu umožňuje vybrat si za signál v konektoru SCART raději RGB, což sice přinese ostřejší obraz, ale zároveň se zvětší jeho ořez. Následuje volba formátu obrazovky, digitálního zvuku a výběr přednastaveného jazyka zvukové stopy, který na češtinu pamatuje rovněž. U času a datumu je důležité nastavit správně odchylku od GMT, jinak časové údaje nebudou odpovídat žité skutečnosti. Za doby letního času je posun v České republice +2 hodiny.

Subjekt DigiZone.cz obchod logo

Velká velikonoční soutěž o set-top-boxy

Zajímá vás digitální vysílání? Chcete sledovat televizní programy v digitální kvalitě? Pak se zúčastněte Velké velikonoční soutěže společnosti Internet Info, vydavatele serveru DigiZone.cz, a vyhrajte jeden z deseti set-top-boxů. Kvůli velikonoční výslužce už není nutné mlátit holky! Stačí správně odpovědět na soutěžní otázky a počkat na slosování výherců. Pokud nevyhrajete, nezoufejte. DigiZonec.cz spustil internetový obchod se set-top-boxy, kde si určitě vyberete ten správný přijímač.

Hlavní nabídka dále obsahuje možnosti časového vypnutí, dětské pojistky, seznamu programů i EPG. Pojistka brání přístroj před neautorizovanou manipulací, uživatel si přednastaví povolující PIN kód. Seznam umožňuje vytvářet si vlastní pojmenované soupisy stanic. Časovač je bohužel pouze tzv. „uspávačem“, který vypne set-top-box za jakýkoli čtvrthodinový interval mezi nulou a třemi hodinami.

Informace o pořadech i v programovém průvodce (EPG) ukazuje set-top-box správně i s českou diakritikou jen v multiplexech A a B, které používají normu ISO 6937. Lemon 030-T naopak neumí vůbec načíst obdobná data z přechodné digitální sítě Českého Telecomu, norma ISO 8859–2 je tedy přístroji cizí. EPG bohužel nepodporuje skoky den po dni, ani souběžné zobrazení programů několika stanic, a tak mnoho uživatelského komfortu nenabízí.

Teletext se zobrazuje žlutě orámovaný jako vložené okno do obrazu, kolem kterého jsou poměrně široké okraje původního vysílání. Průhledné pozadí set-top-box u služby teletextu neumí, celoobrazovkový režim také ne. Českou diakritiku jako součást textových informací Lemon 030-T rozpozná, nikoliv však dokonale. Místo á ukazuje a se stříškou, é má čárku na opačnou stranu a ý vypadá jinak než obyčejné y a navíc nemá nožičku pod úrovní linky. Přístroji chybí paměť na stovky teletextových stran, a tak je čekání na vzdálenější listy klasicky zdlouhavé.

Závěrem

Lemon 030-T je technicky vyzrálý set-top-box, který ale nabízí málo uživatelského pohodlí a navíc obsahuje zbytečné chyby v interpretaci české diakritiky. Škoda, že si jeho tvůrci nedali kromě designu a počtu konektorů více záležet také na propracovanější softwarové stránce. Modulátor je sice dobrá věc, ale absence časovače pro nahrávání může někoho mrzet víc. Lidem, kterým se přístroj přes jeho zápory líbil, nezbývá než doufat a čekat na aktualizaci ovladačů. Snad se jim poštěstí koupit si výrobek z opravené série, který už nepíská.

Lemon 030-T
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Lemon 030-T

BRAND24

Orientační cena: 2590 Kč

Foto: Autor

Používáte časovač set-top-boxu pro nahrávání pořadů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).