Hlavní navigace

Láká vás práce s videem ve vysokém rozlišení? Nebudete to mít jednoduché

8. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
V minulém článku o zpracování videa jsme se zaměřili především na to v klasickém rozlišení. Je však již mnoho těch, kteří by chtěli zpracovávat signál z HDTV zdroje. Tento problém je aktuální zvláště v těchto dnech, kdy satelitní platforma Skylink rozšířila významně svou nabídku programů ve vysokém rozlišení, a to ať už jde o filmy, dokumenty nebo sport. Nejeden čtenář jistě přemýšlel nad tím, jak data zazálohovat.

Ne vše je zdarma

Rád bych zde popsal postup, jak na zpracování HDTV videa pomocí několika programů, které se snadno ovládají. Je sice pravdou, že ne všechny jsou zdarma, ale nestojí tolik, abyste si je nemohli dovolit. Placený je z nich pouze jeden. Návod, který zde uvedu, se mi podařilo aplikovat na satelitní a terestrický přijímač Vantage 7100 TS, k němuž pár připojený externí disk Maxtor o velikosti 500 GB. Set-top-box je pak dále napojen na domácí síť, kde si je možné nahrávky přesouvat mezi jednotlivými počítači. Abych ale neskákal od jednoho ke druhému, popíšeme si nejdříve zapojení, a poté práci s jednotlivými programy.

Jak na přenos videa

Přijímač Vantage 7100 TS má tu výhodu, že má ethernetové rozhraní. Připojení k internetu si nastaví sám a vy pak v menu vidíte, jaká mu byla přidělena IP adresa. Když pak do tohoto set-top-boxu potřebujete vstoupit, není nic jednoduššího, než že na kterémkoliv počítači zadáte do adresního řádku právě IP Vantage. Např. v Průzkumníku Windows pak disk set-top-boxu procházíte jako klasickou jednotku se složkami. Vantage zaznamenává nahrávku s koncovkou TRP. Pro ty, co čtou DigiZone.cz pravidelně, už to není problém. V minulém článku o zpracování videa jsme přinesli informace o tom, co se souborem dále, pokud je nahrávka v SD. Co ale pokud je ve vysokém rozlišení? To pak může být problém. Ne však, pokud použijete námi doporučené programy. A ještě jedno upozornění – v případě, že nemáte set-top-box s ethernetovým rozhraním, disk je samozřejmě možné přenést a připojit jako externí zařízení k vašemu PC. Místo něj je možné také použít výkonnou přenosnou flashku. Dnes už se dají sehnat dokonce i ty o kapacitě 16 GB, což bohatě postačí i pro záznam filmu ve vysokém rozlišení.

H264 Cutter

H264 Cutter

Film tedy máte v počítači, teď je důležité vymyslet, co s ním dál. Na internetu funguje jedna velmi užitečná utilita, která se jmenuje H264TS_Cutter. Jde o freewarový prográmek, který je v celém procesu velmi důležitý, protože vám převede video z formátu TRP (popř. TP) na TS. Stáhnout si ho můžete zde. Jak již z názvu vyplývá, software by měl umět i stříhat, což skutečně umožňuje, ovšem tato funkce se dle mého názoru v programu velmi špatně ovládá a ne vždy se vám povede střih tak, jak jste si ho představovali. Proto doporučuji tento freeware používat pouze pro převod. Tuto funkci najdete v menu Tools – Convert TRP/REC – TS. Následně se vás program zeptá, kam chcete finální soubor uložit. Samotná doba operace je pak závislá na tom, jak je velké video. V případě, že se jedná o několikasekundový spot, zelený sloupec projede okamžitě a konverze je hotová hned, jde-li o film, budete čekat déle. Pokud si myslíte, že převodem z formátu TRP (TP) na TS máte vyhráno, jste teprve na začátku.

Womble MPEG Video Wizard

S koncovkou TS skutečně dokáže pracovat velké množství softwaru, ovšem jak jsem zjistil, ne s tím ve vysokém rozlišení. Pokud takovýto soubor do programu vložíte, setkáte se s různými varovnými hláškami, které většinou začínají slovíčkem Error. Mnoho uživatelů mi doporučilo pro práci program DVR Studio. Mně osobně se však neosvědčil, a to zejména proto, že když jsem dal soubor po překódování z H264TS_Cutteru otevřít právě v tomto programu, nestalo se nic. Obrazovka DVR Studia zůstala černá, a protože uživatelů, kteří mají zkušenosti se zpracováním HD videa, je jako šafránu, musel jsem si poradit sám. Po několikadenních peripetiích se mi tedy podařilo najít vhodný program, kterým se stal Womble MPEG Video Wizard. Jeho domovskou stránku najdete na adrese http://www.wom­ble.com/. Jde o jediný software, který je v celém řetězci tohoto procesu placený a stojí přibližně 1200 Kč. Můj názor je, že vzhledem k tomu, co všechno je možné s tímto jednoduchým programem dělat, je jeho cena velmi nízká.

Womble MPEG Video Wizard

K-Lite Codec Pack

Jednou z důležitých věcí, o kterých bych se měl zmínit, jsou kodeky. Bez nich byste toho v PC asi příliš nepřehráli. Osobně nejraději používám ty ze stránky http://www.co­decguide.com/. Jde o balík kodeků K-Lite. Jako jedny z mála jsou průběžně aktualizovány. Zapomeňte tedy na balíky jako např. CodecPackAllin1. Ten byl kvalitní v době svého vzniku, v současné době je již minimálně dva roky nepoužitelný, pokud jste náročnější uživatel. Ze stránky K-Lite kodeků si můžete vybrat několik balíků. Doporučuji verzi Full, Mega už je zbytečným luxusem. V případě, že používáte 64-bit operační systém, např. Windows Vista, je nutné nainstalovat odpovídající balík kodeků. Po nainstalování K-Lite Codec Packu je nutné také jeho nastavení. Pokud byste to totiž neprovedli, setkali byste se s problémem, jehož příčinu jsem také dlouho nemohl odhalit – šlo přitom pouze o drobnost. Pro příklad u kodeku DivX 6.8.5 stačilo pouze u Certification Profile zvolit možnost 720HD Profile (v případě, že chcete udělat 720p rip). Pokud byste to totiž neudělali, setkali byste s problémem prokládaných řádků.

BRAND24

Ovládání MPEG Video Wizardu

K samotnému programu MPEG Video Wizard – jeho ovládání je velmi jednoduché. Po spuštění se vám objeví dvě obrazovky. V jedné budete mít video v původní podobě, ve druhé pak po provedených operacích jako je střih apod. Tuto operaci provádíte na časové ose, kam si video natáhnete. Můžete si ho zvětšovat i zmenšovat, jak je libo. Když jste hotovi, stačí stisknout tlačítko s červeným puntíkem (Export), a pak video uložit dle vašich požadavků. Pozor! Soubor musí mít správně nastavení nejen u kodeku, ale také u samotného videa. Tzn., že pokud máte kodek nastavený na 720HD Profile (nastavuje se v možnosti Setup těsně před uložením), musíte mít v tabulce Export AVI (v případě, že ukládáte do AVI) rozlišení 1280×720. Pokud byste to neudělali, po uložení byste setkali s již popisovaným problémem prokládání řádků, kdy byste měli pocit, že postavy a vše okolo je jakoby vlnité, popř. čárované.

VirtualDub

Co s velkými soubory

Pokud budete v programu MPEG Video Wizard zpracovávat delší záznam, např. film, doporučuji si ho rozdělit na několik částí. Tento software má totiž bohužel tu nevýhodu, že neumí uložit soubor větší, než jsou 2 GB. Neznamená to, že by tedy vstupní data nesměla být větší, ale týká se to výstupního souboru. Přibližně dvouhodinový film jsem proto rozdělil přibližně na dvě hodinové části. Je sice pravda, že vám takto vzniknou dva soubory, to ovšem není žádný problém. V MPEG Video Wizardu si můžete daný film rozdělit na dvě části v místě, kde nebude slyšet střih (tichá pasáž), a pak ho opět spojit, a to pomocí freewarového softwaru VirtualDub. Zde si stačí otevřít jeden soubor a následně zvolit možnost Append AVI segment. Následující video si tak sedne hned za to předchozí, vy ho uložíte a máte opět jednolitý soubor, který už však protentokrát bude HDTV ripem. Aby video nezabíralo několik set giga (bez nadsázky), je nutné v položce Video zvolit možnost Compresion a zde pak opět kodek. Po uložení máte hotovo a můžete se podívat na výslednou práci.

Přemýšleli už jste nad zpracováním videa ve vysokém rozlišení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).