Hlavní navigace

Kde zjistit program menších a nových televizních kanálů?

2. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V dnešním článku jsme se rozhodli mírně odchýlit od tématu našeho serveru, ale přesto u něj zůstaneme. Budeme se totiž věnovat televizním magazínům a některým internetovým portálům. Co nás k tomuto kroku vedlo, je poměrně jednoduché. Zajímalo nás, stejně jako naše čtenáře, kde se dají najít vysílací schémata takových kanálů, jako je např. Filmbox, Filmbox Extra, Sport 5 nebo TV Noe. A jsou na tom lépe tištěné magazíny nebo webové stránky?

Tištěná periodika

V úterý dopoledne jsem se vydal otestovat do jedné z pražských trafik několik televizních magazínů, dostupných na našem trhu, a stanovil jsem si za úkol, že budu hledat programy menších, popř. nových televizí. Konkrétně šlo o Filmbox, Filmbox Extra, CS Film, Nova Cinema, Z1 a Sport 5. Zaměřil jsem se přitom na časopisy TV Plus, TV Magazín, TV Revue, TV Pohoda, Týdeník Televize, TV Max, TV Star a TV Duel. První ze jmenovaných časopisů stojí 8 Kč a dopadl v testu velmi špatně. Celkem jsem napočítali pouhých 21 televizních kanálů a z požadovaných programů obsahoval pouze dva, a to CS Film a Nova Cinema. Téměř shodně dopadla TV Revue, která však má o tři kanály více. Z hledaných stanic v ní ale opět najdete jen CS Film a Nova Cinema. Lepší situace, co se počtu kanálů týká, už vládla např. u TV Magazínu. Ten přináší programové schéma čtyřiceti kanálů. Bohužel je však nutné konstatovat, že zde opět najdeme pouze přehled oněch dvou již jmenovaných programů. Na menší televize už alespoň trochu myslí TV pohoda. Ta přidala k Nova Cinema a CS Filmu také možná překvapivě Filmbox, kanál společnosti SPI International. Je to pravděpodobně tím, že pokud se rozhodovala mezi zařazením tohoto programu a Filmboxu Extra, zvítězil první proto, jelikož je nabízen v některých kabelových sítích samostatně, stejně jako je tomu např. v satelitní platformě Digi TV. TV pohoda se dostala už k pětačtyřiceti kanálům.

TV Star magazín

Nejblíže se k našemu ideálu blížily čtyři magazíny – Týdeník Televize, TV Max, TV Star a TV Duel. Žádný z nich však zatím neobsahoval nový motoristický kanál Sport 5. Týdeník Televize jako první ze jmenovaných časopisů uveřejňuje vysílací schéma zpravodajského programu Z1, našel jsem v něm také Filmbox a Nova Cinema s CS Filmem. Opravdovou radost mi udělal až programový týdeník TV Max, který je názvem opakem své velikosti (co se formátu týče). Časopis, který by se leckteré ženě vešel do kabelky, nabízel všechny zmiňované kanály a také schéma televize Filmbox Extra. V podstatě téměř na výbornou dopadly pouze dva magazíny – TV Star a TV Duel, které už patří ale také do jiné cenové kategorie. „Hvězdný“ magazín koupíte za 19 Kč a druhý ze jmenovaných časopisů za 42 Kč. Zatímco TV Star není skromný a na své obálce uvádí, že je zkrátka nejlepší, TV Duel je pro změnu nejpodrobnější. Oba magazíny jsou čtrnáctideníky. V každém z nich se nachází přibližně stejný počet televizních programů. TV Star jich má rovných sedmdesát a TV Duel ještě o tři více. K samotnému výčtu kanálů – oba obsahují Filmbox, Filmbox Extra, Novu Cinema i CS Film. U TV Star bohužel chybí Z1. Zato zde můžete najít takové „lahůdky“, které jinde neuvidíte, např. jsou to programy AXN Sci-fi, AXN Crime, National Geographic Wild nebo JimJam.

Nechtěl jsem vše nechávat pouze na vlastním úsudku a obrátil jsem se proto na jednotlivé redakce, které televizní magazíny vydávají. Bohužel jsem se nesetkal se vstřícným přístupem. Kromě jedné z nich ani jedna nereagovala na otázku, jaká jsou kritéria pro zařazování nových kanálů, popř. malých televizí. Vyzval jsem k reakci jak společnost Bauer Media jako největšího vydavatele programových týdeníků u nás (loni odkoupilo všechny programové časopisy od společnosti Ringier ČR), tak magazín TV Pohoda, odkud mi bylo sděleno, že jednatel společnosti je mimo firmu, a tak se nemůže včas k této věci vyjádřit.

Internetové televizní programy

Seznam portál logo

Jako první internetový televizní program jsem si vzal na paškál stránky tv.seznam.cz, patřící pod českou webovou jedničku, portál Seznam.cz. Diváci si zde mohou řadit programy buď do klasického sloupce, kde je ale nevýhodou, pokud máte kanálů více, protože v nich ztrácíte orientaci, i když je zde řazení do oddílu po čtyřech hodinách (16, 20, 24, atd. hodin), nebo pak do řádků, kde štosování připomíná Elektronického programového průvodce (EPG) a časová osa se posouvá sama podle toho, jaká je část dne. Navíc se v ní můžete pohybovat libovolně, jak se vám zlíbí, pomocí myši. Jsou tu ale pochopitelně i minusy. Přesto, že byste na nejnavštěvovanějším internetovém portálu očekávali např. program kanálů Filmboxu nebo Sport 5, nenajdete je tu. Přítomny jsou však naopak CS Film, zpravodajská „Zet jednička“ nebo náboženská TV Noe. Nechybí pochopitelně ani Nova Cinema. Všechny názvy pořadů jsou lokalizovány do češtiny a můžete si také přehrát jejich ukázku, je-li k dispozici, popř. určit řazení kanálů.

BRAND24

Prepni.cz logo

Vyhledávače Centrum.cz a Atlas.cz využívají společný televizní program ze stránek Přepni.cz. Řazení je tu jako v klasickém TV magazínu, tedy do sloupců, opět do několika časových os – pro lepší orientaci. Každá z os je navíc opatřena logem, aby divák nezapomněl, které programy má právě vybrané. K dispozici je schéma vždy od neděle do neděle. Divák může vybírat z 38 kanálů, mezi nimiž ale chybí všechny námi požadované programy, a to jak CS Film, Nova Cinema a Z1, tak i Filmbox a Filmbox Extra. Přepni.cz disponuje funkcí plánovač, kterou však mohou využít pouze registrovaní uživatelé a nejedná se o nic jiného, než že si vytvoříte vlastní program, který si pak vytisknete. Motto Nejlepší TV program a TV magazín je tu pouze laciným lákadlem. Nad výběrem kanálů skutečně zůstává rozum stát, protože i když tu chybí řada stanic lokalizovaných do češtiny, přítomnost tu naopak mají stanice MTV2 i MTV Base, která už navíc na českém trhu vůbec nepůsobí. Po jejím zvolení je pak sloupeček prázdný. Zmínit bychom se mohli např. ještě o TV programu u vyhledávače Tiscali. Jeho podoba je však tak zoufalá a řazení 26 stanic tak zmatené, že si naši pozornost ani nezaslouží.

Programy, které si zaslouží vaši pozornost

program.sms.cz logo

Svůj vlastní program připravuje např. i firma SAT Plus, do které jsme nedávno zavítali v rámci seriálu „Na návštěvě u…“. Na stránkách je možné najít více než 90 televizních stanic a opravdu je z čeho vybírat. Na první pohled působí sice program nepřehledně, ale po nutné registraci zde najdete vysílací schéma i takových stanic, jako je Filmbox HD a nechybí ani dlouho očekávaný Sport 5. Přesto, že grafickou úpravu bych nehodnotil nijak skvěle (právě naopak), výběr kanálů je na výbornou a po kliknutí na název pořadu se otevře jeho popis. Pokud tedy překousnete nevalnou grafiku, budete s tímto programem určitě spokojeni. Na stejné bázi jako program na Seznamu fungují i stránky tv.sms.cz. Vybíráte tu však ze 178 (!) stanic a Filmbox, Filmbox Extra, Filmbox HD, Nova Cinema, Sport 5, ani další kanály, vám zde skutečně chybět nebudou. Většina zahraničních programů je pochopitelně z důvodu velkého množství stanic nelokalizovaná.

Které televizní programy využíváte raději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).