Hlavní navigace

Krajské debaty před volbami slibuje i Český rozhlas. Podívejte se na jejich rozpis

24. 8. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Moderátor Martin Veselovský se opět vypraví do všech krajů, ne vždy se ale debata odehraje v krajském městě. Série debat začíná již příští úterý 28. srpna.

Nejen Česká televize, ale i Český rozhlas uspořádá před podzimními krajskými volbami debaty ve všech 13 krajích, jichž se říjnové klání bude týkat (tedy všude kromě Prahy). Stejně jako při předloňských parlamentních volbách jimi bude provázet moderátor Martin Veselovský. První debata ve Zlíně proběhne již příští úterý 28. srpna, poslední v Ostopovicích na jižní Moravě pak v pondělí 8. října. Informovala o tom marketingová a PR manažerka Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu Radka Mozgová.

K TÉMATU: Krajské volby pokryje Česká televize debatami ve všech třinácti krajích

„Předvolební debaty se stávají tradiční součástí našeho předvolebního vysílání. Chceme nabídnout voličům skutečnou diskusi těch, kteří mají reálnou šanci, že budou ovlivňovat jejich životy v následujících čtyřech letech,“ uvedl ředitel Centra zpravodajství Českého rozhlasu Tomáš Pancíř. Debat se zúčastní lídři kandidátek stran a hnutí, které mají na základě volebního modelu alespoň 90procentní pravděpodobnost, že budou mít své zástupce v příštím krajském zastupitelstvu.

ROZHOVOR: Martin Veselovský: Komerční televize mne nelákají, baví mě moje současná práce

Na rozdíl od předloňských voleb do sněmovny rozhlas vybere diskutující na základě předvolebního průzkumu jediné agentury, společnosti Factum Invenio. Předloni původně také počítala jen s jednou agenturou, po zásahu tehdy ještě prozatímního ředitele Petra Duhana ale přibrala ještě jednu agenturu a jejich výsledky pak zprůměrovala. Média tehdy upozorňovala, že výběr druhé agentury přišel poté, co si na volební model ČRo stěžoval tehdejší volební manažer Jaroslav Tvrdík a že výsledky obou agentur se významně lišily (rozhlas ale uvolňoval jen zprůměrovaná čísla za obě agentury najednou).

BRAND24

Do letošních předvolebních debat budou moci znovu zasáhnout i posluchači, přímo na místě budou tvořit živé publikum. „Diváky nebudeme nijak lustrovat a předem vybírat, jsme přesvědčeni, že každý má právo přijít a zeptat se kandidátů na to, co ho zajímá,“ přiblížil vedoucí projektu předvolebních debat Petr Dudek. Speciály Martina Veselovského bude vysílat ČRo 1 – Radiožurnál a souběžně i příslušné krajské studio ČRo. Začátky byly stanoveny na 17:00 hod., těsně předtím od 16:50 odvysílá Radiožurnál reportáž o daném kraji.

Český rozhlas nabídne i videopřenosy ze všech předvolebních debat, a to na internetové stránce zpravy.rozhlas.cz. Reprízy všech debat se objeví v den jejich odvysílání po 23. hodině na publicistické stanici Český rozhlas 6. Vedle kandidátů do krajských zastupitelstev se debaty zaměří i na kandidáty do Senátu. „Připravili jsme sadu jednotných otázek, na které budou odpovídat zástupci všech kandidujících stran. Volič tak bude moci porovnat jejich odpovědi – a to jak ve vysílání jednotlivých regionálních stanic, tak na webu zprávy.rozhlas.cz,“ dodal šéf zpravodajství Tomáš Pancíř.

Termíny volebních diskusí Českého rozhlasu

  • 28. 8. od 17.00, Komorní sál Základní umělecké školy Zlín Štefánikova 2987,Zlín
  • 30. 8. od 17.00, Pardubice, Divadlo 29, Svaté Anežky České 29, Pardubice
  • 4. 9. od 17.00, Studio ČRo České Budějovice, U Tří lvů 1, České Budějovice
  • 6. 9 od 17.00, Jiráskovo gymnázium, Řezníčkova 451, Náchod
  • 11. 9. od 17.00, Klub Atlantik, Československých legií 7 , Ostrava 1
  • 13. 9. od 17.00, DIOD – Divadlo otevřených dveří,Tyršova 12, Jihlava
  • 18. 9. od 17.00, Dům dětí a mládeže, Divadelní sál, Velká Hradební 19, Ústí nad Labem
  • 20. 9. od 17.00, kino Drahomíra, Vítězná 627/50, Karlovy Vary
  • 25. 9. od 17.00, Severočeské muzeum v Liberci, Masarykova 11, Liberec
  • 27. 9.  od 17.00, Studio ČRo Plzeň, Náměstí Míru 10, 301 00 Plzeň
  • 2. 10. od 17.00, FF Univerzity Palackého v Olomouci, Křížkovského 10, Olomouc
  • 4. 10. od 17.00, kladenské divadélko, Josefa Hory 1981, Kladno
  • 8.10. od 17:00, Restaurace u Volejníků, Školní 20, Ostopovice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).