Hlavní navigace

Komisařka pro hospodářkou soutěž žene švédskou digitalizaci k soudu

19. 10. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
19. 10. 2006

Zemské digitální vysílání zajišťuje ve Švédsku jediná firma, Boxer TV-Access, která je ve státním vlastnictví. Monopol odporuje evropskému právu, a tak Evropská komise v úterý oznámila, že Švédsko předvolá k Evropskému soudnímu dvoru. Mrzí mě, že jsem musela předat věc soudu, ale švédským divákům už by neměla být déle odpírána jejich práva na výběr poskytovatele DVB-T, zaručená legislativou Evropské unie, uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Členské státy EU mají od září roku 2002 povinnost zaručit otevřený trh pro rozhlasové a televizní vysílání. Švédsko ale regule ještě plně neaplikovalo, protože tamější vysilatelé nemají na výběr. Pokud chtějí být součástí zemského digitálního vysílání, musejí se upsat státní firmě Boxer TV-Access. Získají tím možnost šířit signál placenou cestou, Boxer jim navíc obstará zakódování a dekódování signálu, distribuci set-top-boxů, přístupových karet a dalšího příslušenství.

Zdroj: The Local.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).