Hlavní navigace

Kolik Čechů sleduje olympiádu ve vysokém rozlišení?

18. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Olympiáda ve Vancouveru je první, která je kompletně vyráběná ve vysokém rozlišení obrazu. Kolik lidí ale vlastně má reálnou možnost takové vysílání sledovat? Na tuto otázku jsme se snažili najít odpověď u poskytovatelů satelitní, kabelové a IP televize. Přesto, že jsme oslovili více než dost firem, šlo o snahu téměř nadlidskou. Operátoři totiž buď přesné číslo zákazníků s přístupem k HD programům sami neznají, nebo ho z konkurenčních důvodů prozradit nechtějí. Pokud se ho dozvíte, jde pouze o světlou výjimku.

Satelitní CS Link počet diváků HDTV nezjistí

Server DigiZone.cz oslovil nejprve české satelitní služby, u kterých by zjištění přesného počtu zákazníků s příjmem HDTV programů mělo být nejjednodušší. Problém je však v tom, že jak CS Link, tak i Skylink, kteří jako jediní nabízejí přes satelit HD program České televize s olympijskými přenosy, žádnou přesnou statistiku nemají, respektive si ji nevedou. Nějakých 420 tisíc našich zákazníků může sledovat olympiádu v HD, ale kolik jich opravdu sleduje, to nevím a bylo by to velké vaření z vody, řekl DigiZone.cz Daniel Klička, výkonný ředitel společnosti Media Vision, která je provozovatelem satelitní platformy CS Link. Jediné, z čeho je možné vycházet, je počet zákazníků, kteří mají doma HD box, a ty bych rozdělil do dvou kategorií. U těch nových to nejsem schopen říci. Jde o karty, které byly aktivovány loni v polovině června při zařazení Novy HD. Od té doby je nějaké množství lidí, které si pravděpodobně s naší kartou rovnou koupilo HD box. Pak je druhá skupina, která už naší kartu měla, a na základě toho, že jsme zařadili HD programy, si koupila HD box. Toto číslo je přibližně známé a řekl bych, že to jsou nějaké malé desetitisíce, konstatuje výkonný ředitel Media Vision.

Daniel Klička Jaromír Glisník 500

Přesný počet aktivních zákaznických karet pro příjem satelitní televize z pozice 23,5 stupně východně výkonní ředitelé služeb CS Link a Skylink znají. Údaj o počtu diváků sledujících HDTV budou zjišťovat stěží. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

ČT HD by mělo ze satelitu sledovat odhadem do sedmdesáti tisíc lidí

Problém CS Linku a stejně tak i Skylinku je totiž v tom, že program ČT HD je součástí základní programové nabídky, kterou divák získá při pořízení karty a za níž již dále nemusí nic platit. Žádný průzkum tohoto typu jsme si nedělali, takže číslo, které bych vám řekl, by bylo pouze velmi nepřesným odhadem. Musely by se udělat dva průzkumy, kdy by se v jednom obvolali zákazníci, kteří by byli nějakým reprezentativním vzorkem a následně bychom museli oslovit hlavní prodejce, aby nám řekli, kolik se k naší kartě prodá HD boxů a z toho bychom si udělali představu o tom, kolik lidí sleduje HD, dodal Daniel Klička. Jeho kolega z konkurenčního Skylinku, výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník, odhaduje počet satelitních diváků sledujících HD na padesát až sedmdesát tisíc. Jde o můj odhad, kolik lidí má k dispozici HD přijímač s neplacenou nabídkou, tedy kanálem ČT HD, uvedl Glisník s tím, že za svou platformu by počet diváků ČT HD viděl na čtyřicet až padesát tisíc. Pokud by tedy šlo o CS Link, pohybovali bychom se v číslech do dvaceti tisíc zákazníků.

IPTV operátoři už mají jasněji

Společnost Telefónica O2, která je provozovatelem IPTV služby O2TV, má co do počtu zákazníků, kteří jejím prostřednictvím sledují HDTV, poměrně jasno. V současné době může 60 % zákazníků přijímat pilotní provoz HD vysílání. Jedná se o ČT 1 HD, Nova HD, Nova sport HD. Pilotní HD vysílání mají zákazníci platící základní programovou nabídku zdarma, uvedla za tiskové oddělení společnosti Blanka Vokounová. Jestliže podle posledních čísel dosáhl počet zákazníků služby O2TV na konci září loňského roku 136 tisíc, aktuálně by mělo reálnou možnost sledovat HDTV nějakých 80 tisíc domácností. Jsou to ty, které jsou v blízkosti DSLamu, tedy páteřní sítě O2TV. Set-top-boxy schopné přijímat HD programy mají k dispozici všichni zákazníci O2TV. Možná překvapivě zní naprosto přesné číslo IPTV operátora Poda, který působí v Brně a v Ostravě. Naše společnost má k dnešnímu dni 1492 diváků, kteří mohou sledovat televizi v HD kvalitě, uvedla marketingová manažerka společnosti Magdaléna Divínová. Do tisícovky uživatelů pak může sledovat olympiádu ve vysokém rozlišení u společnosti T-Systems, která zajišťuje triple-play služby viaHome (mj. viaTV). Přesné číslo pak bohužel není podle specialisty korporátní komunikace Jana Rezka k dispozici.

Petr Opletal 500

Přesná čísla o počtu zákazníků sledujících HDTV znají mluvčí UPC František Malina i ředitel skupiny RIO Media Petr Opletal (na obrázku), kvůli konkurenci ho ale nebudu prozrazovat. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

BRAND24

Oblíbenou záminkou se stává dostupnost

Velcí operátoři většinou nechtějí z konkurenčních důvodů prozradit, kolik diváků HDTV od nich skutečně sleduje a rádi se „schovávají“ za formulace o dostupnosti této služby. HDTV mají možnost sledovat všichni, kteří jsou na digitální síti UPC, sdělil serveru DigiZone.cz mluvčí František Malina, který prezentoval stanovisko největšího kabelového operátora u nás. K 30. červnu loňského roku, novější čísla bohužel ještě nemám k dispozici, bylo v dosahu sítě UPC 1,313 tisíc domácností, z toho 1,203 tisíc domácností, které si mohou službu objednat. Přesnou informaci o tom, kolik zákazníků má k dispozici HD box, vám bohužel nemohu poskytnout. Jde o důvěrné informace. Teoreticky jde ale o nějakých 97 % zákazníků UPC, dodal Malina. Stejnou informaci nechtěl serveru DigiZone.cz poskytnout ani generální ředitel skupiny RIO Media Petr Opletal. Číslo aktivních zákazníků běžně nezveřejňujeme. Investoři tuto informaci nechtějí publikovat, uvedl Opletal.

RIO Media překročila řád tisíců, ale desítek tisíc ještě nedosáhla

Po krátkém naléhání však přece jen Opletal určitá čísla naznačil. Nejsou to tisíce ani desítky tisíc. Řekl bych spíš 10 tisíc plus. V tuto chvíli máme zhruba 50 tisíc domácností na FTTH a několik desítek tisíc na ETTH, ale zde provádíme ještě nějaké upgrady kvůli zlepšení prodejů. Desítky tisíc to tedy nejsou, ale už jsme se dostali přes fázi jednotek tisíc. Olympiáda nám pomohla, co se zájmu týká, ale zájem není nijak dramatický tak, jak tvrdila konkurence, konstatoval generální ředitel skupiny RIO Media. Objednat si příjem HD kanálů od této společnosti může okolo 70 tisíc domácností. Jedním z mála kabelových operátorů, od kterého se serveru DigiZone.cz podařilo získat vyjádření o počtu zákazníků s přístupem k HD přenosům z olympiády, je jihočeský Elsat. Osobně bych toto číslo odhadoval na deset procent klientů. Jde o to, že Českou televizi jsme podle smlouvy zařadili do nejnižší nabídky a nemůžeme ji kódovat, tudíž každý kdo má televizor s MPEG-4 dekodérem a DVB-C tunerem, může automaticky tento program přijímat, aniž by si nám říkal o box s vysokým rozlišením. Odhadl bych to tak na tisíc až tisíc dvě stě lidí, pokud se budu držet při zemi, řekl DigiZone.cz ředitel společnosti Elsat Petr Bárta.

Kolik diváků v České republice podle vás sleduje Zimní olympijské hry v HD kvalitě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).