Hlavní navigace

Klimeš plánuje konec ČT 1 a ČT 24 v dnešní podobě

11. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 5. 2009

S poměrně revoluční vizí plánuje svůj návrat do České televize kandidát na ředitele Petr Klimeš. Někdejší prozatimní ředitel televize z roku 2003 a přímý předchůdce Jiřího Janečka by po svém nástupu úplně přeformátoval programy ČT 1 a ČT 24, vyčistil by druhý kanál od neintelektuálních pořadů a v současné podobě by ponechal jen sportovní kanál ČT 4. O svých plánech se rozmluvil v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes.

Kanál ČT 1 by profiloval jako zpravodajsko-publicistický, ale ne kontinuálně zpravodajský, jako je nyní ČT 24. „Na prvním programu by divák našel pevné bloky zpráv každou hodinu a mezi nimi další pořady. A je jasné, že už kvůli stopáži mezi nimi nemůže běžet celovečerní film. Ale dal bych na zpravodajsko-publicistický kanál třeba pořady o náboženství, životním prostředí, ochraně práv občanů, o médiích,“ uvádí Klimeš.

BRAND24

Program ČT 2 v jeho podání by byl primárně o kultuře. Zde by se vysílaly filmy, dramatická tvorba, dokumenty včetně převzatých pořadů z ciziny, pořady o kultuře, hudební přenosy. „Vyloučil bych estrády a mýdlové opery,“ dodává.

A konečně, třetí program ČT, který by se musel logicky nazývat jinak než ČT 24, by byl výchovně-vzdělávací a vysílal by pořady o historii, jazykové kurzy, pořady pro děti a podobné projekty. Klimeš se spoléhá na to, že v průběhu nejbližších měsíců vzroste pokrytí veřejnoprávního multiplexu do podoby, aby se čtyři kanály dostaly k rozhodujícímu množství lidí. Ještě uvažuje, že by Česká televize přispěla divákům na set top boxy. „Při současné situaci by to nemělo mít dopad na její rozpočet. Pak je tu ještě otázka spravedlivosti vůči těm, kteří si přijímač digitálního vysílání už pořídili za vlastní peníze,“ říká Petr Klimeš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).