Hlavní navigace

Kdo zaplatí HDTV? Koncesionáři, říká německá ZDF

5. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 2. 2007

Německá veřejnoprávní televize ZDF řeší, odkud vezme peníze na digitální vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), naplánované už na příští rok k Letním olympijským hrám v Pekingu. Roční provoz HD vysílání přijde asi na 80 milionů euro, napsal deník The Financial Times Deutschland. Intendant ZDF Markus Schächter míní, že náklady by měli hradit koncesionáři prostřednictvím televizních poplatků.

Už v dubnu proto chce ZDF požádat komisi pro schvalování výše poplatků o zvýšení koncese, které by mělo platit od roku 2009. Minulé navyšování poplatku se ale nesetkalo s pochopením zákonodárců a veřejnoprávní média získala méně, než požadovala. HD vysílání v Německu zatím provozují jen komerční televize a omezuje se výlučně na satelit, zdigitalizované kabelové rozvody a IPTV. Takto vysílají například stanice ProSieben, Sat.1 (obě od podzimu 2005), Anixe HD, Arte, ale také placené kanály Premiere.

HDTV ale není v Německu příliš rozšířená, protože vyžaduje speciální televizní přijímač a dražší modernější set-top-box. Dražší je také distribuce signálu. Analytici společnosti Solon přitom už na podzim 2005 předpoklá­dali, že do příštího roku stoupne počet diváků HDTV v Německu na pět milionů a před rokem 2010 jich mělo být už 5,5 milionu. Ve skutečnosti je boom HD vysílání menší. Proto například placená satelitní platforma Premiere loni sloučila dva původně samostatné kanály HD Sport a HD Film do jednoho. Naopak větší šance provozovatelé spatřují v IPTV a DVB-C, s nimiž se Němci teprve seznamují.

Společnost ProsiebenSat.1 mi­nulý týden podepsala smlouvu s firmou T-Online, divizí Deutsche Telekom, na distribuci televizních kanálů Sat.1 HD a ProSieben HD po sítích VDSL, které firma využívá pro službu IPTV nazvanou T-Home. Oba kanály se mají objevil v nabídce Complete. Brzy se k nim přidá také HD verze německo-francouzského kulturního kanálu Arte.

BRAND24

Německá mutace Arte HD nebude stejná jako francouzská, ani jako vysílání Arte ve standardním rozlišení. Nabídne jednu hodinu denně věnovanou pouze Německu, zbývající čas vyplní pořady francouzské produkce. Na září 2008 plánuje provozovatel Arte start druhého programu v HD kvalitě. Obě stanice musí být povinnou součástí programové nabídky německých kabelových operátorů a objeví se i na satelitu.

Čeští diváci naladí klasické vysílání Arte přes satelit Astra, kde vysílá volně, na Domažlicku a ve větší části západních Čech i prostřednictvím zemských digitálních vysílačů z Bavorska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).