Hlavní navigace

Kasík prodražil rekonstrukci budovy rozhlasu neúmyslně, přiznala Rada ČRo

26. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
26. 2. 2011

UVNITŘ ZÁPIS PŘEDSEDNICTVA RADY ČRO Hlavní důvod pro odvolání generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka, ke kterému došlo v červenci 2009, padnul. Rada Českého rozhlasu tehdy Kasíkovi vyčetla, že podepsal dodatky smlouvy, na jejichž základě se prodražila rekonstrukce historické budovy Českého rozhlasu, a způsobil tak rozhlasu škodu až 40 milionů korun. Z posudku, který si nechala Rada ČRo vypracovat, ale vyplývá, že Kasík dodatky podepsal, aniž by chtěl úmyslně rozhlas poškodit.

DOKUMENT: Zápis z jednání předsednictva Rady Českého rozhlasu z 24. února 2011 (DOC, 35 kB)

K otázce zavinění lze uvést, že z předložených materiálů není zřejmé, že by uzavření dodatků k smlouvě o díle bylo výsledkem úmyslného zaviněného jednání generálního ředitele ČRo. To se týká jak případného trestního činu dle trestního zákoníku, tak případné vědomé nedbalosti, přiznala Rada ČRo v zápise z neveřejného jednání svého předsednictva ze čtvrtka 24. února, který umístila na svou webovou stránku. Právní rozbor vypracovala advokátní kancelář Havel, Kuchař, Ryšavá na žádost prozatímního ředitele Českého rozhlasu Petra Duhana, kterého k tomu vyzvalo předsednictvo rozhlasové rady.

K TÉMATU: Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka, vedením pověřila Medka

Radní však nadále obhajují své rozhodnutí Kasíka odvolat. Nic to nemění na skutečnosti, že Českému rozhlasu byla způsobena škoda a že za tuto vzniklou škodu nese jednoznačně odpovědnost statutární orgán Českého rozhlasu, tj. generální ředitel, v té době Ing. Václav Kasík, i když je to odpovědnost nedbalostní, píší v prohlášení, pod které se podepsala předsedkyně rady Dana Jaklová, první místopředseda Ladislav Jíša a místopředseda Tomáš Ratiborský.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová obhajovala odvolání Kasíka

Předsednictvo Rady ČRo dále konstatuje, že všechny výhrady, které Rada ČRo v průběhu rekonstrukce měla, byly opodstatněné a že i odvolání tehdejšího generálního ředitele ČRo Ing.Václava Kasíka bylo plně důvodné, stojí v zápise z jednání předsednictva Rady ČRo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).