Hlavní navigace

Kaon KSF-SA700PIR: jednoduchý a kvalitní satelitní set-top-box

20. 1. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Co do velikosti je tato horká novinka od Kaonu nejmenším stolním přijímačem satelitního vysílání, který dodává na trh. Jeho minimální rozměry jsou dány tím, že síťový napáječ je umístěn mimo přijímač. Set-top-box je vzhledem k napájení 12 V tedy vhodný i například do kamionu nebo karavanu. Má certifikovanou čtečku karet Irdeto a je tedy předurčen pro příjem programů našich hlavních poskytovatelů a nebo dalších volných programů. Umožňuje nahrávání na externí disk se zabezpečením Irdeto Secure Silicon, Dual Mode. Aktualizace softwaru je možná přes OTA, disponuje také výstupem HDMI 1.3a. Plně podporuje kódování MPEG-4/DVB-S2.

Přední panel

Na černém předním panelu odleva najdeme symbol vypnutí přijímače do Standby, kde vedle něj svítí červená dioda současně s přesným časem, který je zobrazován na displeji. Při zapnutí přijímače do provozu svítí pouze displej, ale s údajem o zvoleném kanálu. Pod symbolem vypnutí je indikace signálu dálkového ovládání zelenou diodou, která bliká pouze při probíhající komunikaci. Numerický čtyřmístný displej svítí tmavě červenou barvou a mimo času a předvolby kanálu zobrazuje symbolicky i další stavy přijímače. Uprostřed předního panelu je kulatý tlačítkový vypínač do StandBy. Pod ním jsou ještě dvě tlačítka pro přepínání kanálů. V pravé části panelu je licencovaná čtečka karet pro vložení přístupové karty Irdeto, která se vkládá čipem dopředu a nahoru. Vložená karta vyčnívá asi 5mm z přijímače.

KAON KSF-SA700PIR přední panel

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme zásuvku pro externí kabel napájení ze stejnosměrného zdroje 12V. Dalším portem je digitální optický audio výstup S/PDIF pro propojení s digitálním zesilovačem. Následuje jeden SCART pro retro analogové nadšence provozující ještě VCR a CRT televizory. Uprostřed panelu je HDMI 1.3a digitální audio/video výstup pro majitele LCD, nebo plazmy. Pro externí disky je určen USB port. Přes USB je možné instalovat i nový firmware, nebo provést aktualizaci satelitů, TP i kanálů. Pro váš anténní systém je určen LNB vstup s F konektorem a pro další případný satelitní přijímač anténní výstup LOOP THROUGH.

KAON KSF-SA700PIR zadní panel

Externí síťový zdroj

Přijímač je napájen z černého externího síťového zdroje 100 až 240V/ 12V 1,6A. Na zadní straně má kontrolní zelenou diodu pro kontrolu připojení k síti. Délka kabelu je cca. 1,5 m. Po připojení napáječe k síti a přijímači do portu 12V IN okamžitě přijímač nastartuje do Standby.

KAON KSF-SA700PIR napájení

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání s matně černým povrchem je menších rozměrů (přibližné rozměry jsou 18×4,8×2,5 mm) a má vajíčkový tvar. Je mírně prohnuté pro snazší uchopení. Správná komunikace s přijímačem je indikována na předním panelu zelenou kontrolní diodou. Obsahuje 45 pogumovaných tlačítek, které jsou dobře popsána a nebo odlišena barevně. Některá tlačítka umožňují přímé volby bez nutnosti vstupovat do menu přijímače.

KAON KSF-SA700PIR dálkový ovladač

Uvedení do provozu

Menu přijímače je velice účelně i graficky dobře zpracováno. Lze nastavit i jeho průhlednost v rozmezí 20 % až 100 %. Přijímač jsem obdržel k testu s již nainstalovanými a aktualizovanými programy na pozicích Astry 19,2°E a 23,5°E seřazených s preferencí pro Skylink pro český jazyk. Podle nastavení jazyka jsou preferovány kanály i zvukový doprovod automaticky. Považuji to za dobrý počin výrobce. Mohl jsem tedy okamžitě sledovat tyto předinstalované programy. Po vložení přístupové karty Skylink Irdeto (případně ICE) se na obrazovce u kódovaných programů objevovalo okno s hláškou o načítání karty. Později se již tato hláška neobjevovala. Vysokorychlostní přepínání kanálů, které je prezentováno v některých popisech přijímače je ne zcela pravdivé, protože prodleva při přepnutí činí přibližně 2 až 3 vteřiny, což je běžný průměr.

KAON KSF-SA700PIR instalace

V závislosti s používaným LNB, případně motorem u přijímače nastavte DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 nebo USALS. Přijímač také umožňuje prohledávání SCPC a MCPC z C / Ku pásma V Band, který pracuje na základě blindscanu.

KAON KSF-SA700PIR editace seznamu

Rozlišení obrazu lze předvolit v režimech: 1080i, 720p, 480p/576p, 480i/576i a poměr stran zobrazení nastavit na 16:9 a 4:3. Video výstup NTSC/PAL je vyřešen automatickou konverzí.

KAON KSF-SA700PIR info a třídění

Při přepínání programů se vždy na obrazovce objeví na několik vteřin informační okno se základními informacemi o zvoleném kanálu. Čas zobrazení okna lze nastavit v rozmezí 1, 3, 6, 9, 12 a 15 vteřin.

Seznam uložených kanálů jednoduše zobrazíte stiskem tlačítka OK. V něm se pohybujeme tlačítky nahoru/dolů. Po nalezení kanálu opět stačí zmáčknout OK. Chcete-li si seznam kanálů uspořádat, je k tomu určeno zelené tlačítko. Tam si můžete zvolit seznam, který potřebujete. Tyto seznamy je ale třeba nejdříve vytvořit podle svých představ v menu přijímače v sekci Editace seznamu kanálů. Na výběr máme Oblíbené 1 až 8, Zámek, Přeskočit, Mazání, Přesun, nebo podle různých žánrů.

Pokud jsou vysílány titulky a chcete je zobrazit, stačí zmáčknout tlačítko SUB-T a vybrat si jazyk.

KAON KSF-SA700PIR titulky
KAON KSF-SA700PIR karta

Při kontrole vaší přístupové karty můžete využít rozsáhlé a podrobné menu, kde se dozvíte vše o zápisech, nebo si přečíst poštu, případně nastavit rodičovský zámek, tzv. Maturity Rating. Nastavit bez omezení lze pro rodiče, nebo mírné pro střední věk, či pro děti, což je možno upřesnit i podle věku.

Audio je tlačítko, kterým můžeme změnit zvuk. Okno, které se zobrazí obsahuje nastavení jazyka zvukového doprovodu a změnit můžete i zvukový režim: mono, levý, pravý, stereo. Přes S/PDIF výstup je zpracován digitální audio datový tok Dolby AC-3.

EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) pro současné nebo následující události je zobrazován až na 7 dní dopředu Slouží nejen k zobrazení programů, vysílaných kanálů, ale také k tomu, abychom si zde mohli rezervovat program o který bychom nechtěli přijít, nebo si zde naprogramovat záznam požadovaného pořadu. Naprogramovat lze až 8 událostí. V tomto případě však musí být samozřejmě připojen externí disk s volnou kapacitou.

KAON KSF-SA700PIR EPG

PVR

Záznamy se ukládají na disk formátovaný na Fat32 do složky KaonPVR. Každý záznam obsahuje ještě další pomocné soubory. Samotný záznam nemá žádnou koncovku a jde přehrát pouze v přijímači. Pokud si disk otevřete v PC, zjistíte, že jej nelze otevřít v žádném playeru a při snaze jej například přejmenovat počítač hlásí, že ze souboru nelze číst. Editace nahrávek tedy není možná ani u nekódovaných programů (např. ČT 24).

KAON KSF-SA700PIR nahrávky na disku
KAON KSF-SA700PIR PVR

Zde vidíte PVR nastavení, kde si můžete zvolit parametry nahrávky a vpravo na obrázku je seznam souborů, kde spouštíte pořízené nahrávky. V tomto seznamu můžete mazat nahrávky, nebo je přejmenovat či seřazovat podle potřeby.

KAON KSF-SA700PIR zastavení záznamu

Pokud chcete záznam zastavit, objeví se okno, kde můžete tento příkaz potvrdit. Při potvrzení dochází však k prodlevě a někdy záznam běží ještě delší dobu, než je zastaven! Na pravém obrázku je okno s přednastaveným časem nahrávky. Pro nahrávku s časovým posunem můžete použít funkci Timeshift.

V přijímači je možno externí disk i naformátovat, čímž se smažou veškerá data uložená na disku.

Přijímač je schopen podle manuálu také prohlížet obrázky ve formátu *. JPG. Ač jsem dělal, co se dalo, přijímač obrázky v tomto formátu bohužel ani nenačetl.

Teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně na popředí programu. Přepínání programů je rychlé. Diakritika je zobrazována jak u českých, tak slovenských stránek bezchybně. Teletextové titulky jsou zobrazovány také bezchybně (přijímač zobrazuje i DVB titulky).

KAON KSF-SA700PIR teletext

Závěr

Tento přijímač splňuje bez problémů základní požadavky na satelitní příjem. Výtky mám pouze k nahrávání a přehrávání záznamů. Tam ještě bude třeba vyladit firmware. Obraz je podle subjektivního posouzení srovnatelný i s dražšími satelitními přijímači. Spolupráce s kartami Irdeto je bezproblémová.

Modifikace tohoto přijímače se prodává i v zahraničí, například na rumunském trhu pod označením KAON KSF-SA700 PCO, což také znamená, že na rozdíl od našeho trhu disponuje místo licencované čtečky pro IRDETO licencovanou čtečkou CONAX. Firmware při testu tohoto přijímače byl verze 0A.03.05.01. Vzhledem k tomu, že se jedná o novinku, nebyla k dispozici zatím žádná aktualizace firmware.

Poklepáním myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

KAON KSF-SA700PIR krabice

Balení obsahuje:

• přijímač Kaon KSF-SA700PIR
• dálkové ovládání
• síťový napáječ
• uživatelská příručka v češtině a slovenštině
• 2× AAA baterie

BRAND24

Foto a screenshoty autor

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/ka­on-ksf-sa700pir.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2 490 Kč včetně DPH

Které doplňkové multimediální funkce satelitního přijímače nejvíce využíváte (byste využlili)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).