Hlavní navigace

Kaon KCF-B3000 HCO: konečně kabelový HD set-top-box s PVR!

28. 4. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Po mnoha letech jsme se dočkali i u kabelových společností nabídky set-top-boxu, který zvládá zároveň přijímat televizní programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) i nahrávání na vestavěný pevný disk. Model Kaon KCF-B3000 HCO od jihokorejského výrobce od dubna nabízí i největší tuzemská kabelová společnost UPC. Existuje i jeho bratříček KCF-B3001 HD PVR, jenž je k dispozici u dalších kabelových operátorů a zájemci jej získají i prostřednictvím kabelového e-shopu společnosti Lica.

Oba set-top-boxy jsou prakticky totožné, liší se pouze liší kapacitou harddisku (HDD) a osazením různých konektorů. Pojďme si tedy přiblížit aktuální vlajkovou loď nabídky digitálních přijímačů našeho největšího kabelového operátora.

Design a uspořádání konektorů

Set-top-box je po designové stránce velice povedený a nadčasový. Výrobce jej zahalil do černého kabátu v kombinaci lesklého plastu a matného kovového těla přístroje. Přední panel je vyroben z lesklého černého plastu, pod kterým se skrývá informační displej. Spodní část panelu je lemována elegantním stříbrným proužkem. V levé části se nachází soubor tlačítek uspořádaných do obdélníku. Naopak napravo, po odklopení krytky s logem UPC (pokud jde o set-top-box poskytovaný touto společností) a názvem přijímače, nalezneme slot pro smart kartu Conax, resetovací tlačítko a USB port.

Kaon KCF-B3000 HCO - předek

Pohled na přední panel kabelového set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Kaon KCF-B3000 HCO - smartcard

Šachta pro přístupové karty k placeným kabelovým kanálům v předním panelu set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Kaon KCF-B3000 HCO - tlačítka

Tlačítka pro ovládání set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO na předním panelu

Zadní panel disponuje dvěma konektory typu SCART (TV a VCR), digitálním optickým výstupem (S/PDIF), výstupem HDMI a dalším portem USB. Dále nechybí konektor RJ-45, který dle návodu použijeme pouze pro servisní účely. Set-top-box je ale oproti typu KCF-B3001 ochuzen o komponentní (YPbPr) a kompozitní video výstup, či audio L/R. Samozřejmostí je jeden vstup a výstup pro anténu. Zde se novinka liší od předchůdce Handan CV-6000 DVR, kde bylo nutné dva tunery propojit speciálním propojovacím kabelem. Kaon HD PVR tak má jeden duální tuner.

Kaon KCF-B3000 HCO - zadek

Zadní panel set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Funkce set-top-boxu

Jak už bylo na začátku řečeno, tato „černá perla“ umí zobrazit jak programy ve standardním (SD) rozlišení, tak v HD kvalitě. Navíc dokáže nahrávat až dva kanály současně na vestavěný harddisk o kapacitě 320 GB, a to i HD obsah. Zde se přístroj opět liší oproti modelu KCF-B3001, který je vybaven pouze 250 GB diskem. Při programování záznamu je možné zvolit dobu nahrávání před začátkem a po konci pořadu. Příjemnou novinkou je funkce permanentního nahrávání. Jednoduše řečeno, vždy se můžete vrátit až o 60 minut zpět v živém vysílání.

Dále je možné přeskočit reklamu při přehrávání záznamu. Konkrétně se nastaví určitý časový interval, o který se nahraný pořad posune. USB porty slouží pro aktualizaci software, přehrávání a kopírování MP3 či fotografií z externích pamětí. Také nechybí běžné funkce ostatních set-top-boxů, např. volba audio stopy, titulky, teletext, rádio, EPG, apod.

Kaon KCF-B3000 HCO - obraz

Ukázka příjmu Eurosportu HD prostřednictvím kabelového set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO ze sítě společnosti UPC

Kaon KCF-B3000 HCO - informace

Základní informace u zobrazovaného programu v kabelové síti UPC

Menu a ovládání přístroje

Velkým překvapením pro „znalce“ kabelových set-top-boxů značky Handan, které dosud převládají v nabídkách tuzemských kabelových společností, je celkový vzhled menu. Můžu směle říci, že se velmi povedl. Menu je nově animované, uživatelsky přívětivé a zahrnuje nabídku celkem šesti voleb – PVR, Průvodce programem, Editace seznamu kanálů, Instalace, Nastavení systému a CA systém. Každá volba potom zahrnuje různé podnabídky s nastavováním, nebo se rovnou přepnete do požadované funkce, např. EPG či ladění kanálů.

Kaon KCF-B3000 HCO - menu

Základní menu u kabelového set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

A jak je na tom elektronický programový průvodce? Oproti značce Handan, jak ji doposud známe, se dosti změnil. Nově se EPG zobrazí přes celou obrazovku. V dolní části potom máte obrazový náhled na aktuálně přepnutý kanál spolu s podrobnými informacemi o pořadu, kde se potom můžete pohybovat pomocí stisku tlačítka „i“ na dálkovém ovladači. Tím se posuneme v textu. Jinak v rámci EPG se pohybujeme klasicky pomocí šipek, daný kanál potvrdíme tlačítkem „OK“. Do průvodce se dostaneme po stisknutí „GUIDE“. Záznam je možné naprogramovat přímo z EPG a rovnou navolit, jak často pořad nahrávat – jednou, denně, týdně, víkend nebo pracovní dny.

Kaon KCF-B3000 HCO - EPG

Elektronický programový průvodce u kabelového set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Do seznamu nahraných pořadů se dostaneme pomocí tlačítka „Recorded List“. Poté lze přepnout do seznamu MP3 souborů, fotografií nebo souborů na USB paměti. Přijímač disponuje pouze zjednodušeným přehrávačem MP3, který dokáže hudbu spustit nebo zastavit. Nedokáže ale hudbu přetáčet či pozastavit. Jinak je přehrávač hudby a rádia vybaven spořičem, aby nedocházelo k vypalování obrazovky. Prohlížení fotografií je možné buď ve zmenšené formě, nebo roztažené na celou obrazovku. Jednotlivé fotky přepínáme ručně nebo po stisknutí červeného tlačítka zahájíme prezentaci. Prodlevu mezi jednotlivými snímky lze měnit v rozmezí 1–10 sekund v menu nastavení. Navíc, při přehrávání vybrané písničky, si můžeme prohlížet zároveň i fotografie.

Kaon KCF-B3000 HCO - USB

Ukázka propojení set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO pomocí USB k dalšímu zdroji obsahu

Nyní se ale vraťme k seznamu nahraných pořadů. Vybraný titul spustíme stiskem „OK“. Pořad poté můžeme přetáčet až 32 krát rychleji nebo pomocí šipek se přesuneme až na místo, kam přesně potřebujeme. Přehrávaný záznam můžeme pozastavit nebo úplně zastavit. Opět uvedu drobnou změnu oproti set-top-boxu Handan CV-6000: model od Kaonu si pamatuje, kde jste přehrávaný pořad zastavili, takže poté se můžete vrátit přesně k místu, kde jste skončili.

Kaon KCF-B3000 HCO - PVR

Nahrávání prostřednictvím funkce PVR u set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Dálkový ovladač

Popisuji zde tlačítka na dálkovém ovladači, ale jak vlastně toto ovládání vypadá? A co všechno umí? Dálkový ovladač je celkem bytelný. Designéři použili kombinaci černého a stříbrného plastu. Naleznete na něm veškerá potřebná tlačítka. Přesto bych uvítal ještě jedno, díky němuž bych se dostal do seznamu naprogramovaných záznamů. Tam se lze „propracovat“ pouze z menu přístroje. Ovladač je ale i přesto velmi povedený. Nejvíce si cením možnosti naprogramovat jej i pro ovládání televizoru. Můžete tak přes něj vypnout či zapnout TV, ovládat její hlasitost, ztlumit ji úplně, přepínat programy a AV vstupy.

Kaon KCF-B3000 HCO - ovladač

Dálkové ovládání ke kabelovému set-top-boxu Kaon KCF-B3000 HCO

Chyby a nedostatky

Asi za největší nedostatek tohoto jinak povedeného zařízení považuji nemožnost editace nahrávek. Kaon totiž nenabízí možnost vymazání určitých částí záznamu podobně jako Handan. Nezbývá vám nic jiného než doufat, že tato funkce přibude později při aktualizaci software. Dále mi vadí zamezený přenos nahrávek do PC prostřednictvím USB nebo RJ45 konektoru. Stejně tak tomu ale bylo i u předchůdce, Handanu CV-6000. Jinak zařízení zatím obsahuje i několik menších chyb, ale u nich si dovolím téměř stoprocentně říci, že budou během následujících updatů firmwaru odstraněny. Jedná se například o špatnou diakritiku v seznamu nahraných pořadů, apod.

BRAND24

Závěr a hodnocení

Jak tedy na závěr zhodnotit novinku od Kaonu? Jednoznačně pozitivně. Na takové zařízení diváci už delší dobu marně čekali. Veškeré nahrávky byly v pořádku. Nesetkal jsem se s žádným významným problémem. Kaon dokonce umožňuje přepínat programy buď rovnou pomocí číselných tlačítek či speciální kolébky pro přepínání kanálů, nebo si pomocí šipek vyberete konkrétní kanál, a teprve poté ho potvrdíte pomocí tlačítka „OK“. V tomto případě máte rovnou náhled i na rychlé EPG. Myslím, že se podařilo vybrat celkem zajímavou kombinaci hardwarového vybavení tohoto set-top-boxu. Kdyby se později povedlo odstranit výše uvedené nedostatky, troufnu si tvrdit, že bude úplně bez chyby.


Přístroj zapůjčil: UPC Česká republika

Orientační cena: 9 998 Kč

Foto: autor

Uvažujete o pronájmu/koupi tohoto set-top-boxu pro sledování a nahrávání HD programů u digitální kabelové televize?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).