Hlavní navigace

Kandidát

7. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zajebaný film na pi.u, vyrobený ve spolupráci s Novou.

Hned na počátku se omlouvám za podtitulek, ale je pravda, že jsem dlouho neslyšel tolik sprostých slov najednou, jako v tomto slovensko-českém filmu. A taky je ten film nesmírně nudný a zdlouhavý a téměř nic se v něm nestane. Většina událostí se odvypráví. Jako v rádiu. Je to prostě kokotsky užvaněný film.

Fakt je, že snímek má velmi dobrou obrazovou kvalitu a – nebojím se napsat – vynikající střih. Kamera i střih vypadají tak, jako by je dělali moc šikovní lidé, kteří se jinak zabývají reklamou. Těmito dvěma profesemi se Kandidát blíží k současným americkým filmům vyšší kategorie.

Jinak je ale v mnohém podobný česko-televiznímu filmu Jan Hus, o němž jsem zde psal minule. Nic, žádné akce, tady už vůbec žádné akce. Jenom se chodí, sedí a jezdí autem. A buď se mluví, mluví, mluví… občasně se – významně – mlčí.

Pokud jde o herecké výkony, jsou průměrné, místy přehrávané. Z řady vybočuje pouze představitel hlavní role Marek Majeský, který hraje “jako o život”. Nebo lépe – “trhá oponu”, jak se říká. Prostě je vidět, že je především divadelním hercem a že ho režisér nebyl schopen zvládnout a umírnit.

O čem film režiséra Jonáše Karáska je? O tom, že hlavní hrdina Lambert dokáže z neznámého kokota udělat za dva měsíce prezidenta Slovenska. O tom, jak pracují na Slovensku různé zpravodajské služby, případně bývalí významní zpravodajci, kteří dnes tahají za nitky a určují, kdo bude vládnout na Slovensku.

Lambert naplánuje prezidentskou kampaň a jeho hlavním trumfem je to, že jeho kandidát je potomkem Ľudovíta Štúra.

Kdo to byl Ľudovít Štúr jistě na Slovensku dost lidí ví, ale už v Čechách nebo někde ještě o kousek dál už to neví prakticky nikdo. Zkoušel jsem se ptát v restauraci, mezi studenty i vysokoškolsky vzdělanými lidmi… Z tohoto hlediska by možná bylo lepší, kdyby byl kandidát potomkem třeba generála Štefánika. Ten je známý až ve Francii. I dál. No, ale Štúr byla volba národoveckých tvůrců filmu.

Lambert, když vidí, že preference jeho kandidáta stoupají, ale ne dost rychle na to, aby zvítězil, rozhodne se dát ho naoko zavraždit. Aby se o něj lidé báli. Aby ho milovali. Pak ho nechá “zázračně” oživnout a je si jistý jeho vítězstvím. Problém nastane ve chvíli, kdy je kandidát skutečně zavražděn. Jenže Lambert dokáže jeho smrt utajit, a tak se mrtvola stane na pár hodin prezidentem. O to Lambertovi šlo. Díky tomu vyhraje sázku se svým největším konkurentem z reklamní branže a získá celý jeho majetek.

Tajné služby jsou také spokojeny, jejich kandidát se stane prezidentem hned po další volbě. Ale proč to ti lidé dělají, co tím získávají, to není příliš jasné. Kromě tradiční odpovědi, že jim z toho něco kápne.

Celé je to vytvořeno z pohledu jednoho z těch, kteří Lamberta odposlouchávají a kteří nakonec založí politickou stranu a všechno nám na závěr filmu mimo obraz hezky dovypráví. Ten vnitřní, vysvětlující hlas, to už je jenom poslední hřebíček do rakve tohoto mimořádně slabého filmu.

Co ve filmu není? Není v něm napětí, automobilové honičky, rvačky, střílečky, sex, výjimečné herecké výkony, skvělý příběh… ani vražda prezidenta není natočena dramaticky. Prostě není ve filmu nic, co by diváka přitahovalo. Protože v něm opravdu chybí jakákoliv akce. Jen prázdné řeči, vytahování se a – jak již bylo řečeno – spousty úplně zbytečných vulgarit. Vidlemi by se ti kokoti a zajebanci dali přehazovat. V divákovi to může vytvářet nehezký pocit, že naši východní sousedé jsou otřesní, zanedbaní sprosťáci.

Tipy C

Velmi trapně působí “herecké” vystoupení Miloše Zemana v závěru filmu. I když pan Zeman pravděpodobně říká to, co si doopravdy myslí. V rámci svých oblíbených husitských tradic.

Proč byl tenhle film natočen a předložen publiku? Jaké má poslání? Nebo vyznění? Šlo o to poukázat na neblahou politickou situaci na Slovensku? Na “podivné” praktiky bývalých estébáků? Nebo nám chtěl pan režisér předvést, jaké úžasné má nápady a jak on by věděl, jak na to, jak vyhrát prezidentskou kampaň? Že by Jonáš Karásek, jinak snad něco jako reklamní režisér, natočil tenhle film jako reklamu na své schopnosti? No, to nevím. Někteří kandidáti by se možná zalekli toho, že během jím vedené kampaně budou zavražděni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).