Hlavní navigace

Kam až se letos rozšíří multiplexy 1, 2 a 3?

23. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Telefónica O2, provozovatel zemské digitální sítě 4, minulý týden zveřejnila na workshopu Českého telekomunikačního úřadu aktualizovaný harmonogram spouštění nových vysílačů. Jak se ale budou rozšiřovat první tři multiplexy, jejichž základní síť vysílačů zajišťují České Radiokomunikace? Mnohé napověděla historicky druhá zpráva ČTÚ o naplňování Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání, již úřad připravil k 15. březnu jako pravidelné půlroční hodnocení procesu digitalizace pro českou vládu.

Multiplex 1 – Česká televize

Veřejnoprávní multiplex s programy České televize a Českého rozhlasu momentálně pokrývá největší území ze všech čtyř základních digitálních sítí. Přijímat ho může 61,5 procenta obyvatel České republiky, což je o 10,5 procenta více než při minulé hodnotící zprávě ČTÚ z loňského 15. října. ČT letos spustí dalších sedm nových digitálních vysílačů, u dvou stávajících vysílačů změní vysílací kanál a u jednoho navýší výkon. Veřejnoprávního multiplexu se dočkají diváci na Jihlavsku, Vimpersku, Liberecku, Voticku, Trutnovsku, a v podstatné části jižní Moravy, kde ČT zahájí digitální vysílání z vysílačů Kojál a Děvín. Společně se spouštěním těchto vysílačů přejde veřejnoprávní multiplex v Brně na vysílačích Hády a Barvičova na nový vysílací kanál, který bude shodný s vysílacím kanálem na Kojálu a Děvínu.

Koncem roku také ČT navýší výkon digitálního vysílače v Hošťálkovicích u Ostravy ze současných 14 kW na plných 100 kW. Celkově pak veřejnoprávní multiplex koncem letošního roku pokryje přes 90 procent populace České republiky, a v době vydání třetí zprávy ČTÚ pro vládu o plnění TPP, tedy koncem října, to bude 79,50 procenta populace. Ve skutečnosti to však může být o něco více, protože v těchto číslech nejsou započítané digitální dokrývače, které by měla ČT zprovoznit v územní oblasti Plzeň a možná také v Praze a ve středních Čechách. Každopádně veřejnoprávní multiplex si i letos podrží první příčku v pokrytí a rychlosti rozšiřování do dalších regionů.

  Mux 1 - pokrytí ČR k 15.3.2009

Aktuální mapa pokrytí multiplexu 1 (Zdroj: ČTÚ) – kliknutím mapu zvětšíte

Mux 1 - předpokládané pokrytí ČR k 30.10.2009

Předpokládaná mapa pokrytí multiplexu 1 na konci října letošního roku (Zdroj: ČTÚ) – kliknutím mapu zvětšíte

Multiplex 2 – České Radiokomunikace

Digitální síť s komerčními televizemi Nova, Nova Cinema, Prima a TV Barrandov (od 1. dubna doplněná také o program Prima Cool) nyní pokrývá svým signálem 53 procent obyvatel České republiky. To je o 10 procent více než v polovině října 2008, kdy ČTÚ vydával první zprávu o naplňování TPP. Koncem letošního října dosáhne signál multiplexu 2 už k 63,8 procentům tuzemské populace (v listopadu a prosinci operátor této sítě, České Radiokomunikace, neplánuje zprovoznit žádný další nový vysílač). Multiplex 2 letos zahájí vysílání na šesti nových vysílačích a dostane se tak k divákům na Mikulovsku, Voticku, Chebsku, Jáchymovsku, Českobudějovicku a Sušicku. Na jižní Moravě dokonce předběhne o několik měsíců veřejnoprávní multiplex České televize. Digitální síť 2 začne z tamního vysílače Děvín vysílat 31. března, multiplex 1 až 31. listopadu.

Nad rámec původního plánu pak hodlají ČRa spustit jeden menší vysílač multiplexu 2 v Třinci. Tamní digitální síť ale bude obsahovat pouze jediný program: TV Barrandov. Právě její majitel Tomáš Chrenek, který vlastní Třinecké železárny a v Třinci bydlí, bude provoz tohoto vysílače financovat.

Mux 2 - pokrytí ČR k 15.3.2009

Aktuální mapa pokrytí multiplexu 2 (Zdroj: ČTÚ) – kliknutím mapu zvětšíte

Mux 2 - předpokládané pokrytí ČR k 30.10.2009

Předpokládaná mapa pokrytí multiplexu 2 na konci října letošního roku (Zdroj: ČTÚ) – kliknutím mapu zvětšíte

Multiplex 3 – Czech Digital Group

Další komerční digitální síť, multiplex 3 s programy televizí Óčko, Public, Z1, Noe (ta vysílá pouze v Praze na původních třech vysílačích multiplexu 3 na kanálu 46) a Rádiem Proglas, je nyní dostupná pro 45,9 procenta obyvatel České republiky. To je o 16 procent více než v polovině října 2008, kdy ČTÚ poprvé pro vládu hodnotil naplňování TPP (tehdy ještě CDG vysílala pouze na vlastních vysílačích a nevyužívala vysílače ČRa, které pro tento multiplex zajistí provoz základní sítě 13 vysílačů). Multiplex 3 má letos spustit ještě dva nové vysílače – českobudějovickou Kleť a sušický Svatobor – a navýšit výkon na severočeské Bukové hoře na definitivních 100 kW. Koncem roku by se tak signál multiplexu 3 měl dostat k více než 50 procentům populace České republiky.

CDG bude i nadále v Praze provozovat původní tři vysílače Strahov, Zelený Pruh a Ládví na kanálu 46 (z Cukráku a Žižkova tato síť vysílá prostřednictvím ČRa na kanálu 59). V této původní síti by se měly ještě letos objevit nové programy, a to jak ve standardním, tak vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

BRAND24

Mux 3 - krok 3

Aktuální mapa pokrytí multiplexu 3 (Zdroj: prezentace Jana Kramosila z konference Radiokomunikace 2008 v Pardubi­cích) – kliknutím mapu zvětšíte

Mux 3 - krok 5

Předpokládaná mapa pokrytí multiplexu 3 na konci letošního roku (Zdroj: prezentace Jana Kramosila z konference Radiokomunikace 2008 v Pardubi­cích) – kliknutím mapu zvětšíte

Tabulka pokrytí muxů - k 15.3.2009

Který multiplex má podle vás pro letošní rok nejlepší plány?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).