Hlavní navigace

Kabelovka zadarmo aneb co by české televize raději na internetu vůbec neviděly

19. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Řada běžných uživatelů tento článek jistě přivítá, menší radost už z něho budou mít samotné televize. Zvláště pak Nova, která se možná prostřednictvím něj dozví, že zneužít se dá i přístup k serveru Voyo.

Co nás k tomuto článku vedlo

Vzhledem k tomu, že internet je čím dál tím populárnějším médiem i při sledování video obsahu, rozhodli jsme se seznámit naše čtenáře s tím, co je velkým trnem v oku většiny televizí. Jde o streaming jejich obsahu prostřednictvím různých webových stránek, o kterém podle našich informací vážně uvažuje i největší český portál Seznam.cz. Podobných streamovacích stránek je na internetu možné najít poměrně hodně, v dnešním textu upozorníme na ty nejznámější. Takovéto vysílání je ale pochopitelně nelegální a předem bychom na to měli upozornit. V případě neplacených kanálů by se ještě dalo zamhouřit oko, existují ale i stránky, kde lze najít placené stanice.

V českých a slovenských podmínkách se toto streamování děje nejčastěji prostřednictvím přehrávače VLC player. Pokud si kladete otázku, proč právě prostřednictvím něho, odpověď je velice jednoduchá. Umožňuje totiž poměrně jednoduché „promítání“ televizního vysílání na monitor vašeho počítače a jeho následnou distribuci. Ostatně, o tom by vám mohli vykládat uživatelé linuxových satelitních přijímačů. Stačí si nainstalovat pouze patřičný plugin do boxu, mít VLC Player v počítači a „tradá“, můžete zahájit například streaming pro své známé. S využitím pokročilých počítačových znalostí pak i distribuci, o které bude dnes řeč.

VLC Player je oblíbeným nástrojem pro streamování videa.
Repro foto: VLC Player

VLC Player je oblíbeným nástrojem pro streamování videa.

Některé servery jako nelegální pouze vypadají

Sám pro sebe jsem si webové stránky, které streamují obsah televizních stanic prostřednictvím internetu rozdělil na dvě kategorie – škodné a neškodné. Nejprve bych pohovořil o té první. Najít prostřednictvím webu „portály“, které poskytují možnost sledování online vysílání zdarma, je poměrně hodně. Většina z nich je ale v podstatě neškodná, protože tu najdete pouze stanice, u kterých tato distribuce nebude problém. Může jít například o zpravodajskou ČT 24, Hope TV, Meteo TV, TV Noe, Óčko a některé další, zkrátka programy, jež jsou šířeny mj. i na satelitu jako neplacené.

Jednou z takových stránek je například web Spustit.cz. I když tu najdete například stanice jako ČT 1, ČT 2, ČT Sport, Nova a další, s nimiž by bylo šíření signálu mimo oblast České republiky problém, v reálu celá věc funguje tak, že po kliknutí na odkaz se stejně objevíte na portálu dané televize. Takové webové stránky jsou tedy v podstatě neškodné. I tyto stránky ale ve většině případů nerady prozrazují identitu svého „provozovatele“. V lepším případě je zde uvedený pouze e-mail nebo ICQ, v tom horším se vám pak nepodaří najít jejich správce vůbec. Vtipné však je, že i u těchto stránek se objevuje občas symbol copyrightu (písmeno C v kroužku).

Náhled webových stránek Spustit.cz
Autor: repro foto Spustit.cz

Náhled webových stránek Spustit.cz

Stránky, které to myslí se streamingem zcela vážně

Žádný kontakt na provozovatele stránek, žádný copyright, prostě nic – jakékoliv informace, které by vedly k zjištění, kdo za webem stojí. To je „portál“ http://televizeonline.jecool.net/. Kromě klasického streamingu pro PC je tu také podpora pro operační systém Android (tedy sledování přes mobilní zařízení). Programy tu jsou děleny na české a slovenské, nechybí ale ani stanice ze zahraničí. Osobně jsem tuto stránku označil za top, jelikož fungovaly snad všechny odkazy, které jsem vyzkoušel, a to jich skutečně nebylo málo. Svou samostatnou kategorii tu mají pak i hudební programy. Nechybí tu pochopitelně ani streaming nových kanálů Prima Zoom a Smíchov, připravuje se i Telka.

Další známou stránkou je například web Zapni.tv. I ten nabízí streaming nejznámějších českých a slovenských programů plus výběr některých zahraničních. Pravda, na těchto stránkách jsem narazil i na dost stanic, které nebyly aktivní. Portál pravděpodobně není příliš udržován v aktuálnosti. Často jsem zde narazil i na hlášku: „This channels is no longer available due to a Livestream terms of use violation.“ Jednoduše řečeno, uživatel, který službu využíval, ji měl k nelegálním účelům. Zajímavou programovou nabídku má i stránka http://www.dynasty.cz/cocoloco1. Tu se mi však nepodařilo rozběhnout. Kromě základních českých a slovenských programů jsou zde opět některé ze zahraničí.

Osobně jsem toho názoru, že většina stránek používá s největší pravděpodobností stejná streamovaná okna. Jak již bylo řečeno, všechny uvedené stránky používají VLC Player, a navíc nebude příliš mnoho uživatelů, kteří by byli ochotni „zapůjčit“ svůj satelitní box pro tyto účely. To potvrzuje i skutečnost, že pokud náhodou některá stanice nefunguje na jedné stránce, platí to většinou i pro ty další. Pochopitelně ovšem ne se 100% platností. Do této kategorie můžeme zařadit i web http://tv.blbne.cz/, kde budou mít na Barrandově jistě „radost“ ze streamingu Novy Sport. Nechybí tu ale i zahraniční programy – KHL TV nebo ORF Sport+. „IP televizi zdarma“ pak nabízí i web http://www.on-linetelevize.cz/.

Seznam stanic, které lze sledovat po navštívení stránek http://televizeonline.jecool.net/
Autor: http://televizeonline.jecool.net/

Seznam stanic, které lze sledovat po navštívení stránek http://televizeonline.jecool.net/

Sportovní přenosy jsou nejpopulárnější

Mezi nejpopulárnější artikl v oblasti online streaming patří pochopitelně přímé přenosy. Není se čemu divit. Placenou televizi si je ochotna platit menšina diváků a raději zapátrají na internetu, případně se poptají na diskusních fórech. Stránek, které takový komfort divákům nabídnout, je nepočítaně, ale hledat je nutné především v zahraniční. U nás je jednou takovou výjimkou web: http://www.ziveprenosy.cz/. Jednotlivé přenosy jsou tu tříděny do kategorií české a slovenské. Jednoduše tu pak najdete seznam, který obsahuje den, čas a přesný název události. Tento řádek je pak i samotným webovým odkazem, na který stačí pouze kliknout.

BRAND24

Náhled stránek ziveprenosy.cz
Autor: ziveprenosy.cz

Náhled stránek ziveprenosy.cz

Perlička na konec: Voyo „zdarma“

Jedno z warezových fór, přesně takhle se nazývá vše okolo temné stránky z internetu (hackování softwaru, online sledování placených videí zdarma, přístup na prémiové sekce apod.), která jsem navštívil, obsahuje i poměrně podrobný návod k tomu, jak zcela bezplatně sledovat online videoserver Voyo.cz. Vše funguje na poměrně jednoduchém principu. Warez fórum zveřejnilo přístupové údaje, které jsou zcela legálním přístupem k tomuto portálu Novy. Uživatelé u něho ale libovolně mohou měnit přidaná zařízení, takže žádné z nich tu vlastně nevydrží příliš dlouho. Pokud zájemce odstraní zařízení, která jsou přidána, již sledujícím „poctivcům“ se nic nestane.

Tato novinka, pro Novu jistě ne příliš příjemná (na Barrandov tímto zdravíme), funguje na daném fóru prozatím díky sponzoringu jednotlivých uživatelů, čili samotný „warezák“ v podstatě nemusí nic dělat. Stránky však upozorňují na to, že jde prozatím pouze o dočasné řešení a později pravděpodobně bude nutné, aby zájemce z kapsy vytáhl měsíčně 10 až 20 korun. I to je ale oproti běžné ceně 189 korun, či nynějším „narozeninovým“ 99 Kč, velký rozdíl. Nova tak musí řešit další nepříjemný problém, který je aktuální od listopadu loňského roku. Nejen, že jí uživatelé podle slov šéfa nových médií Pavla Krbce „pirátí“ z Voya sportovní přenosy, ale navíc samotné Voyo šíří bezplatně i k dalším uživatelům.

Sledujete placenou televizi prostřednictvím internetu bezplatně? Odpovídejte pravdivě, anketa je anonymní

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).