Hlavní navigace

Josef Klíma chystá pro ČT seriál o reportérech, Bohumil Kulínský cyklus

13. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 3. 2012

Akční seriál o reportérech chystá pro Českou televizi investigativec Josef Klíma, který je společně s Jankem Kroupou podepsaný pod seriálem Expozitura, který loni na podzim vysílala televize Nova. Všimnul si toho server Médiář.cz, který prostudoval podrobný náhled fotografie z tiskové konference, na němž vedení ČT představovalo sedm nejnovějších programových projektů pro letošní rok. Ředitelka vývoje programových formátů Jana Kasalová na něm ukazuje velký list papíru s výčtem navrhovaných projektů.

ROZHOVOR: Expozituru původně chtěla Prima, říkají Josef Klíma a Janek Kroupa

Na detailu snímku jsou projekty na dokumentu jasně čitelné, všimnul si Médiář. Autor i dramaturgie pracují na seriálu od konce roku 2008, 1. a 2. třetina za scénář zaplacená, fyzicky k dispozici všech třináct dílů v první verzi, stojí v poznámce, kterou si Kasalová připsala ke Klímově seriálu. Známý reportér, který léta připravoval pořad Na vlastní oči pro televizi Nova a nyní s Jankem Kroupou stojí za obdobně laděným týdeníkem Soukromá dramata na Primě family, s ČT spolupracuje dlouhodobě. Ještě loni na podzim si ale v rozhovoru pro DigiZone.cz postěžoval, že mu na Kavčích horách leží vícero scénářů.

K TÉMATU: Jaká bude Česká televize Petra Dvořáka? Kavčí hory to naznačily v prvních sedmi projektech

Jsem rekordman v počtu natočených a neodvysílaných filmů. V ČT mi leží rok a půl dvoudílný film od Jitky Němcové podle mé knížky Jseš mrtvej, tak nebreč. Měl se už vysílat, ale ČT začala reprízovat starší věci, takže tam dál leží. Natočené jsou i dva díly mého triptychu, z nichž první se už vysílal a hráli v něm Juraj Kukura a Simona Stašová. Čeká se na druhý a třetí díl. K tomu mi v ČT přijali třináctidílný seriál z novinářského prostředí, ale tím, že se veškerá výroba zmrazila, zatím čeká na zpracování, řekl Klíma loni v září.

BRAND24

Po nástupu nového generálního ředitele Petra Dvořáka ČT v krátké době odvysílala oba díly krimi filmu Jseš mrtvej, tak nebreč a došlo i na Vlnu. Nyní tedy dochází i na seriál z novinářského prostředí. Pro ČT se chystá pracovat i někdejší sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský, který společně s dokumentaristkou a někdejší partnerkou Olgou Špátovou předložil projekt dokumentárního cyklu 7 otázek. V něm chce zpovídat méně známé osobnosti, které jsou vynikající ve svém oboru, ale veřejnost o nich neví.

Jak Klímův seriál, tak Kulínského cyklus dosud neprojednávala Programová rada ČT, přes kterou musí projít všechny zamýšlené pořady veřejnoprávní televize. Nejprve je totiž musí zpracovat připravované tvůrčí skupiny, které Dvořákova ČT zavádí právě v těchto dnech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).